Göz Bozuklukları Tüm Hayatlarını Etkiliyor!

Okul başarılarını, sosyalleşmelerini olumsuz etkileyebilir.

Göz Bozuklukları Tüm Hayatlarını Etkiliyor!
05 Şubat 2019 Salı 14:28

OKULLAR AÇILIRKEN GÖZ SAĞLIĞINA DİKKAT!

Bir yarıyıl tatilini daha geride bırakıyoruz. Bu 15 günlük ara çocuklar için dinlenme fırsatı olurken velilere de çocuklarının okul başarılarını değerlendirme, okul dışı aktivitelerdeki uyum, iletişim becerilerini yorumlayarak, ilgi ve yeteneklerini gözlemleme şansı sundu. Çocukların okul başarısı; öğrenme, okuma, yazma, dinleme, analiz etme, oynama, fiziksel aktivite, iletişim kurma gibi birçok yeteneğin birleşimidir. Görme de tüm beceriler için anahtar niteliğinde. Çocuklarda görme bozukluklarının okul başarılarına etkisi, sıklıkla görülen göz hastalıkları ve belirtileri konularında Kudret Göz İstanbul Göz Hastalıkları Uzm. Opr. Dr. Osman  Şenbilgin’den bilgi ve öneriler aldık.

Göz Bozuklukları Tüm Hayatlarını Etkiliyor!

Göz Hastalıkları Uzm. Opr. Dr. Osman  Şenbilgin, çocuklarda sıklıkla görülen göz hastalıkları konusunda bilgi verdi: “Şaşılık, şalazyon, gözyaşı kanal tıkanıklığı, göz tembelliği, konjonktivit ve kırma kusurları çocuklarda yaygın olarak rastladığımız göz problemlerinin başında  gelir. Gözün kırma kusurları denildiğinde aklımıza miyop, hipermetrop ve astigmat gelmelidir.  Tüm bu sorunlar çocukların görme yeteneklerini azaltarak günlük hayatlarını, okul başarılarını, sosyalleşmelerini olumsuz etkileyebilir. Gözlerin ve görme yeteneğinin sağlığı çocuk gelişiminin kritik bir parçasıdır. Düzenli göz muayenesi göz hastalıklarının erken teşhisini mümkün kılarak tedavide başarı şansını arttırır. Bebeklerin ilk göz muayenesi çocuk doktoru tarafından doğum sonrasında yapılır. Bu ilk muayenede normalin dışında bir durum saptanmazsa rutin kontrolleri göz hastalıkları uzmanı bir hekim tarafından 6. ayında, 12. ve 24. aylarında gerçekleştirilmelidir. Herhangi bir hastalık belirtisi ya da görme şikayeti olmasa dahi çocukların 3 ve 5 yaşlarında,  okul sürecinde de her sene düzenli olarak göz muayeneleri yapılmalıdır.”

 

Göz Hastalıklarını Saptamak İçin Gözlem Yapın!

Göz Hastalıkları Uzm. Opr. Dr. Şenbilgin çocuklarda göz hastalıklarının erken teşhis ve tedavisinde velilere de büyük görev düştüğünün altını şu sözlerle çizdi: Göz hastalıkları; gözlerde kızarıklık, yanma, sulanma, çapaklanma, şişlik, apse gibi çeşitli belirtiler verebilir, kaşıntı, bulanık görme, denge kaybı gibi şikayetlere yol açabilir. Çocuklar bazen şikayetleri olsa da dile getirmeyebilir, herkesin kendisi gibi bulanık gördüğünü sanabilir, kaşınma ya da yaşarmanın olağan olduğunu düşünebilirler. Gözlerinden birinin daha az gördüğünü hissetmeyebilirler. Gözlerini sırayla tek tek kapatarak uzaktaki bir yazıyı aynı netlikte görüp görmediklerini sorgulamak gerekir. Bu yüzden hastalıkların ve görme bozukluklarının saptanmasında ebeveynlerin ve öğretmenlerin gözlemleri büyük önem taşır. Çocuğunuzda bu belirtilerden herhangi bir tanesi varsa göz hastalıkları uzmanına başvurun:

 

Bu Belirtilere Dikkat:

·         Sık sık gözleri ovuşturma

·         Devamlı göz kırpma

·         Işığa karşı hassasiyet

·         Tekrarlayan baş ağrıları

·         Gözlerde odaklanma zorluğu

·         Bir nesneyi takip etmede zorlanma

·         6 ayın üzerindeki bebeklerde göz bebeklerindeki anormal kaymalar ve hareketler

·         Gözlerde süreli tekrarlayan kızarıklıklar, yaşarmalar

·         Göz bebeğinde,  gözün siyah kısmında, beyaz leke bulunması

·         Uzaktaki nesneleri görememek

·         Okulda yazı tahtasını okumakta zorlanmak

·         Okuma zorluğu

·         Parmağıyla okuduklarını takip etmek, okuduğu yeri kaybetmek

·         Okuma ve yakın mesafe gerektiren aktivitelerden kaçınmak

·         TV'ye çok yakın oturmak

·         Kitap, dergi vb. okunan nesneleri yüze çok yaklaştırma

·         Konsantrasyon zorluğu

·         Başı bir tarafa yaslayarak bakmak

·         Okuduğunu hatırlamakta zorlanmak

·         Öğrenme güçlüğü

 

 

Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Osman Şenbilgin’den Çocuklarımızın Göz Sağlığını Korumak İçin İpuçları:

·         Okul gibi kalabalık ortamlarda bulaşıcı hastalıklar kolaylıkla yayılır. Çocuklarınızın genel temizlik kurallarını öğrendiğinden emin olun. El yıkama alışkanlığı kazandırın. Havlu, yastık kılıfı, diş fırçası gibi eşyaları ortaklaşa kullanmaması gerektiği konusunda bilinçlendirin.

·         Çocuklarınıza elleriyle gözlerini ovuşturmaması gerektiğini, ellerini yüzüne ve gözlerine götürmemesi gerektiğini öğretin. Gözlerini ovuşturuyorsa nedenini saptamak gerekir. Olası bir göz hastalığına karşın uzman bir doktora başvurun.

·         Çocuğunuz gözlük kullanıyorsa seneye de kullanır mantığı ile olması gerekenden büyük çerçeveler almayın. Odaklanma hatalarına neden olabilirsiniz. Gözlüklerin doğru büyüklükte olduğu ve yüzüne doğru şekilde oturduğu konusunda uzman hekiminizden ve optisyeninizden bilgi alabilirsiniz.

·         Gözlük çerçevelerinin çocuğunuzun yüzüne uygun olması gerektiği gibi çocuğunuzun gözlüklerini severek, isteyerek kullanması da önemlidir. Çerçeve seçimlerinde çocuklarınızın beğenilerine kulak vermek gözlüğü düzenli kullanma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olacaktır.

·         Bükülmelere, kırılmalara dayanaklı ve hafif oldukları için 2 yaşından küçük çocuklar için plastik çerçeveler daha güvenli olur. Eğer plastiğe karşı alerjisi varsa darbelere dayanaklı hipoallerjik metal çerçeveleri tercih edin.

·         Sporcular tarafından da tercih edilen polikarbonat camlar darbelere karşı daha dayanıklıdır. Polikarbonat camları tercih edin.

·         Gözlüklerin kayması ya da tamamen düşmesi özellikle 1.5 – 2 yaş altı çocuklarda görülen bir durumdur. Gözlüğün sabit kalmasını sağlamak amacıyla kulağı arkasına kadar tamamen saran tel tip saplar ya da başın etrafını saran elastik bantlar tercih edilebilir.

·         Çocukların gözleri güneş ışınlarına karşı yetişkinlere göre daha hassastır. Çocuklarınıza  hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı korumalı güneş gözlükleri kullandırın.

·         Yaşına uygun,  görsel algılama becerisine geliştirecek oyuncaklar tercih edin.

·         Genel sağlığımızda olduğu gibi göz sağlığının korunmasında ve mevcut bazı hastalıkların yardımcı tedavisinde beslenme büyük önem taşır. Çocuğunuzun düzenli ve sağlıklı beslenmesini sağlayın.

·         Günümüzün dijital dünyasında çocuklar da bilgisayar, tablet, akıllı telefonları kullanıyor. Kullanım sürelerini denetleyin ve kullanım halindeyken de yakınlık mesafesini ve duruşunu ayarlamasına yardımcı olun.

·         Çocuğunuzun düzenli göz muayenesini ihmal etmeyin.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.