Görme özürlüler için büyük bir umut ışığı

Görme özürlüler özel bir yeni jenerasyon gözlük sistemi sayesinde artık yerdeki gölgeleri veya önlerindeki şekilleri ayırt edebilecek.

Görme özürlüler için büyük bir umut ışığı
03 Şubat 2014 Pazartesi 16:00

 

 İsviçre Lozan Federal Politeknik Okulu'nda Startup tarafından 'Second Sight' ismiyle üretilen gözlükler 2013'ün en önemli icatlarından sayıldı. Retina bozukluğu olan görme özürlüler yeni nesil gözlükler sayesinde artık şekilleri siyah ve beyaz olarak algılayabilecek.

Bu tedavinin uygulandığı görme özürlü bir hasta: "Evet, bu doğru, bende bir tür hacim duygusu vardı, şu anda gördüğüm de bu. Gerçekten bir şey olduğunu hissediyorum. Ve aslında buna algılamak denir, görmek değil, algılıyorum."

Göz retinası içerisine sabit bir çip sistemi yerleştirme yöntemini geliştiren Second Sight müdürü Grégoire Cosendai: "Sistem şu şekilde çalışıyor: Hastalar önce kameralı gözlüğü takar ve bu önlerindeki herşeyi kayıt etmeye başlar. Daha sonra bu bilgiler mini bir bilgisayar tarafından işlenir ve retina içerisindeki implanta yollanır, burada implant retina simulasyonunu gerçekleştirir bu da hastanın temel bir vizyon elde etmesini sağlar."

Protez çipi hastanın gözünün içine yerleştirme tekniğini Startup ile geliştiren Lozan Göz Kliniği'nde Professör Wolfensberger: "Şu anda operasyonun tam ortasındayız, implantı şuradan göz içine yerleştirebilmek için göz duvarı açılmış durumda. Burada implantı yerleştirmek için uyguladığımız cerrahi yöntem aslında günlük olarak yaptığımız bir şey. Ancak asıl önemli unsur göze bu çipi yerleştirmek. Bu açıdan teknolojideki büyük gelişmeler olmasaydı sadece cerrahi teknikler bu tedaviyi hastalara uygulamada yeterli olamazdı"

Bir hastanın cerrahi operasyonu sonrasında yeni cihaza ve bu yeni hayat biçimine alışması için yardımcı olan Second Sight ekibinden Fatima Anaflous, hastanın gölgesini ilk kez ayırt etmeye başladığında kameranın arkasında olduğunu o anda neler yaptıklarını açıkladı: "Hastanın tüm isteklerini karşılıyoruz. Şimdi yürüyüş yapıyoruz. Hastalarla yürüyüş yapmak çok basit ve çok sempatik. Aynı zamanda bilgi ediniyorlar. Tek başlarına bunları bilmelerine imkan yok. Onlara bir şekilde, adapte olmaya çalıştıkları çevrede neler olduğunu açıklıyoruz."

Henüz bir başlangıç olmasına rağmen 2006'dan beri dünyada 80 görme özürlü hastaya bu implanttan takıldı. Tedavinin maaliyeti 90.000 euro. Pahalı olan bu ücret bir çok hastayı tedaviye karşı frenleyen bir unsur. Ancak yine de teknoloji yolunda ilerlemeye devam ediyor. Son gelen bilgilere göre İtalya ve Almanya'dan sonra Amerikan sağlık sigorta şirketleri bu yüksek maliyetli göze implant tedavisini karşılamayı kabul ettiklerinden yakında tedavinin ticari bir patlama yapması bekleniyor.

Gelecekte daha da mükemmel bir yönteme kavuşacak bu tedavi tüm dünyada retina bozukluğu yaşayan görme özürlü hastalara büyük bir umut ışığı olmaya devam ediyor.


 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.