Görme engelliler 4 kat fazla kabus görüyor.

Stresin daha iyi yönetilmesine yardım ettiği düşünülüyor.

Görme engelliler 4 kat fazla kabus görüyor.
10 Ekim 2014 Cuma 06:10

Görme engellilerin 4 kat fazla kabus gördüğü belirlendi.

Kopenhag Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, görme engellilerin rüyalarının yüzde 25'inin kabus olduğunu gösterdi.

 

Bilim adamları görme sorunu bulunmayanların rüyalarının sadece yüzde 6'sının kabus olduğunu açıkladı.

 

Bilim adamları 1 ay boyunca doğuştan görme engelli olan, görme yetisini kaybetmiş ve görme sorunu bulunmayan bazı kişilerden rüyalarını not etmesini istedi.

 

Doğuştan görme engellilerin diğerlerinden 4 kat fazla kabus gördüğü ve bunların genellikle gün içinde karşılaştıkları, bir araç tarafından ezilme, yönünü kaybetme, nesneleri kırıp dökme gibi korkularla bağlantılı olduğu belirtildi.

 

Görme yetisini kaybedenlerde ise kabus oranı yüzde 7 olarak belirlendi. Araştırmada, doğuştan görme engellilerin kabuslarından diğerlerinden daha fazla etkilenmediği de ortaya çıktı.

 

Doğuştan görme engellilerin kabuslarının görsel bir içerik barındırmadığını, tat, koku alma, işitme ve dokunma duyularıyla açıklandığını hatırlatan bilim adamlarından Amani Meaidi, kabusların gün içindeki duygu durumuyla bağlantılı olduğunu belirtti. Meaidi, görme engellilerin gün içinde görme sorunu bulunmayanlardan daha fazla tehdit edici ve tehlikeli durumla karşılaştığını vurguladı.

 

Daha fazla kabusun, zor durumlar karşısında görme engellilerin stresi daha iyi yönetmesine yardım ettiği de düşünülüyor.

 

Araştırmanın sonuçları "Sleep Medicine" dergisinde yayımlandı.

 

Kaynak:saglikaktuel.com

 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.