Görme Bozuklukları Çocuklarda Okul Başarısını Etkiliyor!

Erken teşhisle hem okul başarısında hem de sosyal yaşamda oluşabilecek olumsuzluklar önlenebilir.

Görme Bozuklukları Çocuklarda Okul Başarısını Etkiliyor!
18 Şubat 2023 Cumartesi 11:31

Çocuklarda Oluşan Görme Bozuklukları Okul Başarısını Etkiliyor

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Pınar Alkaya, okul dönemindeki çocuklarda oluşan görme bozukluklarının okul başarısını etkilediğini vurguladı. Alkaya, “Erken teşhisle hem okul başarısında hem de sosyal yaşamda oluşabilecek olumsuzluklar önlenebilir" dedi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Pınar Alkaya, okul dönemindeki çocuklarda rutin göz muayenesinin ihmal edilmemesi konusunda bir dizi uyarılarda bulundu. Öğrenmenin yüzde 80’den fazlasının görme duyusuyla gerçekleştiğini vurgulayan Alkaya, ailelerin çocukların hal ve hareketlerini izleyerek bazı göz rahatsızlıklarının farkına varabileceklerini dile getirdi. Alkaya, “Çocukların göz sağlığının korunmasında ebeveynlerin rolü önemli. Okul dönemindeki çocuklarda rastlanan görme bozuklukları, şaşılık ve göz tembelliği gibi sorunlar erken teşhis ve tedavi edildiğinde hem okul başarısında hem de sosyal yaşamda meydana gelebilecek olumsuzluklar önlenebilir. Rutin göz muayenesi ve erken teşhis sayesinde bütün bu sorunlar oluşmadan çözüme kavuşturulabilir” dedi.

GÖZ SAĞLIĞINDA EBEVEYNLERİN ROLÜ ÖNEMLİ

Alkaya, “Okul çağındaki çocukların öğrenme sürecinde en önemli fonksiyonu gözler üstlenmektedir. Okul dönemindeki çocuklarda rastlanan görme bozuklukları, şaşılık ve göz tembelliği gibi sorunlar erken teşhis ve tedavi edildiğinde hem okul başarısında hem de sosyal yaşamda meydana gelebilecek olumsuzluklar önlenebilir. Bu sebeplerle çocuklarda rutin göz muayenesinin aksatılmaması gerekir. Çocukların göz sağlığının korunmasında ebeveynlerin rolü önemli. Ebeveynler gibi öğretmenlerin de çocukların davranışlarını izleyerek göz sağlığının durumu hakkında fikir sahibi olmaları mümkündür” ifadelerini kullandı.

GELİŞİM DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKAR

Kırma kusurları, göz tembelliği ve şaşılık çocuklarda sık rastlanan göz problemleri arasında yer aldığını dile getiren Alkaya, “Bu göz problemlerinin büyük bir bölümü gelişim döneminde ortaya çıkmaktadır. Gözler çocukluk dönemi boyunca gelişimini sürdürdüğü için çocuklukta meydana gelebilecek sorunlar ilerleyen yaşlarda geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Özellikle göz tembelliğinin 7 yaş öncesi tedavi edilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

ERKEN TEŞHİS SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE ÖNEMLİ

Alkaya, “Ailelerin, çocuklarının davranışlarını izleyerek gözlerinde herhangi bir problem olup olmadığını anlamaları mümkün olabilir. Çocuğun kitaplarına ve ekranlı cihazlara yakından bakması, okuma yaparken eliyle takip etmesi, baş ve göz ağrısından şikâyet etmesi ve kafasını yana yatırması göz bozukluğu olduğuna işaret edebilir. Bu şikâyetlerle birlikte huzursuzluk davranışları sergilemesi, ödevlerini yapmak istememesi ve derslerindeki başarısının düşmesi gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu durumda ailelerin uzman bir göz doktoruna danışması hem çocuklarının sağlığı hem de okuldaki başarısı açısından önemlidir. Rutin göz muayenesi ve erken teşhis sayesinde bütün bu sorunlar oluşmadan çözüme kavuşturulabilir” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: www.gazeteilksayfa.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.