Goji Berry Makula Dejenerasyonuna Karşı Koruma Sağlıyor

Kurutulmuş goji meyveleri yaşa bağlı makula dejenerasyonuna karşı koruma sağlayabiliyor

Goji Berry Makula Dejenerasyonuna Karşı Koruma Sağlıyor
17 Ocak 2022 Pazartesi 11:59

Çalışma, meyvenin gözdeki koruyucu pigmentleri arttırdığını gösteriyor

(SAKRAMENTO)

Davis, California Üniversitesi'nde yürütülen bir araştırmaya göre, düzenli olarak tüketilen kuru goji berry mevyesini yemek, sağlıklı orta yaşlı insanlarda yaşa bağlı makula dejenerasyonunun veya AMD'nin gelişimini önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabileceği belirlendi.

AMD, yaşlı insanlarda görme kaybının önde gelen nedenlerinden birini oluşturuyor ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 11 milyondan fazla olmak üzere dünya çapında 170 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilmektedir.

Çalışmaya katılan ve Oftalmoloji ve Görme Bilimleri Bölümü'nde doçent olan Glenn Yiu , “AMD, merkezi görüş alanınızı etkiler ve yüzleri tanıma yeteneğinizi etkileyebilir” dedi .

Araştırmacılar, 90 gün boyunca haftada beş kez 28 gram (yaklaşık bir avuç) goji berry tüketen 45 ila 65 yaşları arasındaki 13 sağlıklı katılımcının gözlerindeki koruyucu pigmentlerin yoğunluğunu artırdığını buldu. Buna karşılık, aynı dönemde göz sağlığı için ticari bir takviye tüketen 14 çalışma katılımcısı bir artış göstermedi.

Xiang Li, UC Davis Beslenme Biyolojisi programında doktora adayı olarak görev yapıyor.

Goji berry, lutein ve zeaksantin tüketen grupta artan pigmentler zararlı mavi ışığı filtreliyor ve antioksidan koruma sağlıyor. Her ikisi de yaşlanma sırasında gözleri korumaya yardımcı oluyor.

Beslenme Biyolojisi programında doktora adayı olan baş yazar Xiang Li , “Lutein ve zeaksantin gözleriniz için güneş kremi gibidir” dedi .

Retinanızdaki lutein ve zeaksantin ne kadar yüksekse, o kadar fazla korumanız olur. Çalışmamız, normal sağlıklı gözlerde bile, bu optik pigmentlerin, günlük küçük bir porsiyon goji berry ile artırılabileceğini buldu” dedi.

Çalışma Nutrients dergisinde yayınlandı.

Çin'de göz sağlığı için kullanılan meyveler

Goji meyveleri, kuzeybatı Çin'de bulunan iki bitki türü olan Lycium chinense ve Lycium barbarum'un meyvesidir. Kurutulmuş meyveler, Çin çorbalarında yaygın bir bileşendir ve bitki çayı olarak popüler olarak tüketilmektedir. Kuru üzümlere benzeyen meyveler atıştırmalık olarak da yenmektedir.

Çin tıbbında goji meyvelerinin “göz parlatıcı” niteliklere sahip olduğu söyleniyor. Araştırmacı Li, Kuzey Çin'de büyüdüğünü ve “göz parlatma”nın herhangi bir fizyolojik özelliği olup olmadığını merak etmeye başladığını söyledi.

Li, "Pek çok göz hastalığı türü var, bu nedenle 'göz parlamasının' hangi hastalığı hedef aldığı net değil" dedi.

meyvelerindeki biyoaktif bileşikleri araştırdı ve bunların AMD'ye bağlı göz hastalıkları riskini azalttığı bilinen yüksek miktarda lutein ve zeaksantin içerdiğini buldu. meyvelerindeki zeaksantin formu da Li'ye göre yüksek oranda biyolojik olarak kullanılabilir bir formdur, yani sindirim sisteminde kolayca emilebilir, böylece vücut onu kullanabilir.

“Çalışmamız, doğal bir besin kaynağı olan goji meyvelerinin, yüksek doz besin takviyesi almanın ötesinde sağlıklı katılımcıların maküler pigmentlerini iyileştirebileceğini gösteriyor."

AMD'nin ara aşamaları için mevcut tedavilerde, C, E, çinko, bakır ve lutein ve zeaksantin içeren AREDS adı verilen özel diyet takviyeleri kullanılıyor. Henüz bilinen hiçbir tedavinin AMD'nin erken evrelerini etkilediği gösterilmemiştir.

Yiu'ya göre AMD'nin nedeni karmaşık ve çok faktörlüdür ve genetik riskler, yaşa bağlı değişiklikler ve sigara, diyet ve güneşe maruz kalma gibi çevresel faktörlerin bir karışımını içeriyor. AMD'nin erken evrelerinde semptomlar görülmüyor; ancak doktorlar, düzenli kapsamlı bir göz muayenesi sırasında AMD ve diğer göz problemlerini tespit edebiliyor.

Yiu, "Çalışmamız, doğal bir besin kaynağı olan goji meyvelerinin sağlıklı katılımcıların makula pigmentlerini yüksek dozda besin takviyesi almanın ötesinde iyileştirebileceğini gösteriyor" dedi. "Araştırmamızın bir sonraki adımı, erken evre AMD hastalarında goji meyvelerini incelemek olacak."

Sonuçlar umut verici olsa da, araştırmacılar çalışma boyutunun henüz küçük olduğunu ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacağını belirtiyorlar.

Çalışmanın diğer yazarları arasında Davis, California Üniversitesi'nden Roberta R. Holt, Carl L. Keen, Lawrence S. Morse ve Robert M. Hackman yer alıyor.

Kaynak: health.ucdavis.edu


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.