Gerçeğe Aykırı Reklam Yapılamaz!

TOOMD Yönetim Kurulu gerçeğe aykırı reklamlar hakkında açıklama yaptı.

Gerçeğe Aykırı Reklam Yapılamaz!
18 Ekim 2014 Cumartesi 06:32

Reklam Hakkında

 

Değerli Üye Meslektaşlarımız;

 

Bilindiği üzere, fertlerin ve toplumun sağlığını korumak üzere; optisyen/gözlükçü unvanının kullanılmasına, optisyenlik mesleğinin icra edilmesine, optisyenlik müesseselerinin açılmasına, faaliyetlerine, sahip olmaları gereken şartlara, optisyenlik müesseselerimin denetimine, tanıtım ve reklamlarına, tutulacak defterlere dair usul ve esaslar, 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun ve 18.01.2014 tarih ve 28886 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik ve 15 Mayıs 2014 tarih ve 29001 sayılı Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

 

Konfederasyon, Federasyon ve Dernek Yönetim Kurullarımız Mesleğimizin bir sağlık mesleği olması nedeni ile görev ve yetkilerimizin kanun, yönetmelik ve mevzuat hükümleri çerçevesinde belirlenmesinde, Gözlükçü / Optisyen meslektaşlarımız ve Türkiye'deki 38 ( 18 Devlet, 20 Vakıf ) üniversitede eğitim gören genç Optisyen adaylarımızın müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetleri kolaylaştırmak, mesleğimizin standartlarını yükselterek gelişimini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde güveni hâkim kılmak üzere yapılan tüm düzenlemeler mesleki disiplinin tesis edilmesi ve faaliyet gösteren 5450 meslektaşımız için gerçekleştirilmektedir.

 

18 Ocak 2014 tarih ve 28886 sayılı Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmeliğin 24 üncü maddesi birinci fıkrası " (1) Optisyenlik müesseselerinin gerçeğe aykırı reklamı yapılamaz...." şeklindedir.

 

15 Mayıs 2014 tarih ve 29001 sayılı Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği 2 inci maddesi " ..... Kamu sağlık kurum ve kuruluşları, 18/1/2014 tarihli ve 28886 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik kapsamına giren optisyenlik müesseseleri ve 24/9/2011 tarihli ve 28064 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ismarlama Protez ve Ortez Merkezleri ile İşitme Cihazı Merkezleri Hakkında Yönetmelik kapsamına giren ısmarlama protez ve ortez merkezleri ile işitme cihazı merkezleri bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır. Ancak bu yerlerde satışı yapılan tıbbi cihazların reklam ve tanıtım faaliyetleri bu Yönetmelik kapsamındadır. "denilmektedir.

 

15 inci maddesi " 1) Münhasıran sağlık meslek mensupları tarafından kullanılması veya uygulanması gereken cihazlar ile geri ödeme kapsamında olan cihazların, internet dâhil halka açık yayın yapılan her türlü medya ve iletişim ortamında program, film, dizi film, haber ve benzeri yollarla doğrudan veya dolaylı olarak topluma reklamı yapılamaz. Bakanlığın veya Kurumun izni ile yapılan ve sağlık meslek mensuplarına cihazın piyasaya arz edildiğini duyuran gazete/dergi ilanları ile satış merkezlerinin resmî internet sitelerinde yapmış oldukları cihaz bilgilendirmeleri bu hükmün kapsamı dışındadır. (2) Münhasıran sağlık meslek mensupları tarafından kullanılması veya uygulanması gereken cihazlar ile geri ödeme kapsamında olan cihazlar dışında kalan cihazların reklamı yapılabilir. (3) Yapılan reklamlar, 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 15/2/2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine uygun olmak zorundadır. (4) Reklam verenler, reklamcılar ve mecra kuruluşları veya aracıları bu Yönetmelikte belirtilen ilkelere uymakla yükümlüdür." şeklindedir. 16 inci maddesi 4 üncü fıkrasında ise " Haksız rekabete yol açacak veya kullanıcının çıkarlarına zarar verecek nitelikte ya da cihazların gerçeğe aykırı, yanıltıcı, abartılmış ya da doğruluğu kanıtlanmamış bilgiler vermek suretiyle reklamı yapılamaz" denilmektedir.

 

26 ıncı madde ise " (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre yetkilendirilmemiş olan gerçek veya tüzel kişiler tarafından cihazların satışı yapılamaz. ..........4) Ek-3'te yer alan cihazlar dışında kalan cihazların gazete, radyo, televizyon, telefon aracılığıyla ya da kapıdan veya internet üzerinden satışı yapılamaz......." denilmektedir.

 

Diğer taraftan T.C.Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı'nın ilgi "a" yazısı ile Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu'na gönderilen yazıda "05.12.2013 tarihinde yapılan bilimsel komisyon toplantısında; optisyenlik müesseseleri tarafından satışı yapılan optik ürünlerin (kontakt lensler, gözlükler, az görmeye yardımcı cihazlar) "reçeteye tabi ilaçlar ve tedaviler" kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kararı alındığı ve bu kararın Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na iletildiği" belirtilmiştir.

 

6112 sayılı Radyo Ve Televizyonların Kuruluş Ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 'Belirli ürünlerin ticarî iletişimi' başlıklı 11. maddesinin 2., 3. ve 4. fıkraları şu şekildedir:


"Madde 11 –(2) Reçeteye tabi ilaçlar ve tedaviler hakkında ticarî iletişim yapılamaz.


(3) Reçeteye tabi olmayan ilaçlar ve tedavilerin reklamları dürüstlük ilkesi çerçevesinde, gerçeği yansıtan ve doğrulanması mümkün unsurlardan oluşacak şekilde hazırlanır.


(4) İlaçlar ve tıbbi tedaviler için tele-alışverişe izin verilemez." denilmektedir.

 

Bu durumda, müesseselerimiz tarafından satışa sunulan göz hastalıkları uzmanı tarafından düzenlenen reçete ile hastalarımıza müesseselerimizde teslim ettiğimiz her türlü optik ürünün internette dahil hiçbir mecrada satışı, tanıtımı ve reklamının yapılamayacağı çok açık ve nettir.

 

Diğer taraftan yönetime geldiğimiz ilk günden bu güne kadar, ülkemizde faaliyette bulunan her bir optisyenlik müessesesinin hak ve hukukunu muhafaza etmek için yasalar çerçevesinde gerekli bütün girişimler yapılmıştır, yapılmaya devam etmektedir. Bazı çoklu optisyenlik müesseseleri ( kendilerini zincir olarak tarif edenler ) mevcut yasal düzenlemeleri görmezden gelerek yaptığı ulusal ve yerel basın dahil olmak üzere yapılan her fiil için ayrı ayrı olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşılmış olup, her bir eylem veya fiil için ayrı ayrı olmak üzere defalarca ceza-i müeyyide uygulanmıştır, uygulanmaya da devam etmektedir.

 

Yürürlükte bulunan mevcut yasal düzenlemeler ile optik ürünlerin reklamlarının yapılamayacağı sabit iken, Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Konfederasyonumuz, Federasyonlarımız ve Derneklerimiz tarafından yapılan şikayet yazıları ve uygulanan cezai işlem yazıları var iken, 2011 yılında açılmış bir davanın, 3 yıl sonra neticesini ve karşılığında bahse konu olan optisyenlik müesseseleri için ceza-i yaptırımı dahi bulunmazken, sanki zafer kazanılmışcasına sevinç naraları atılmasının mahiyeti anlaşılamamıştır.

 

Kaldı ki; yazının başında da söylediğimiz gibi göreve geldiğimiz ilk günden itibaren optisyenlik müesseseleri arasında haksız rekabete yol açan, hastalarımızın bilgi eksikliğini suistimal eden her fiile karşı mücadelemiz devam etmektedir.

 

Kamu kurum ve kuruluşlarına Konfederasyonumuz, Federasyonlarımız ve Derneklerimizin yapmış olduğu yazışmalar ve uygulanan ceza-i uygulamaların bir kısmı aşağıdadır. Tamamını görmek isteyen meslektaşlarımız için derneğimizin kapısı sonuna kadar açıktır.

 

Ülkemizde faaliyette bulunan 5450 meslektaşımız için bugüne kadar yaptığımız ve haklı olduğumuz mücadelelerimiz ilk günlü heyecan ve çalışma arzusu ile devam edecektir.


Bizlere tevdi ettiğiniz emanetinizi görev süremiz içerisinde sonuna kadar muhafaza edeceğimizi yenileyerek meslektaşlarımızın bilgilerine sunarız.

 

Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği Yönetim Kurulu


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.