Geçici İstanbul Oda Yönetimi İbra Edilmedi!

İbra edilmeyen yönetim kuruluna ne olacak?

Geçici İstanbul Oda Yönetimi İbra Edilmedi!
22 Ağustos 2020 Cumartesi 19:50

İSTANBUL ODASI GEÇİCİ YÖNETİMİ İBRA EDİLMEDİ!
PEKİ BU DURUMDA NE OLACAK?

1. Bölge İstanbul Optisyen ve Gözlükçüler Odası 1. olağan genel kurulu bugün İstanbul Etiler Anadolu Lisesinde yapıldı. Sabah 9:00 da başlaması beklenen genel kurul çevre illerden gelen oda üyesi optisyen ve gözlükçüler nedeni ile saat 10:00 a yakın başladı.


Korona salgını nedeni ile okul bahçesinde kurulan çadır içerisinde açık havada yapılan genel kurula 1700 üyesi bulunan İstanbul Odası üyelerinin katılımı beklenen düzeyde olmadı. Yaklaşık 220 kişinin katılım gösterdiği genel kurulda öncelikle Divan başkanı ve Divan kurulu seçimleri yapıldı. Seçime aday olan 4 adayın ortak görüşü ile Numan Hocaoğlu Divan kurulu başkanlığına seçildi bu seçimde 207 üye oy kullandı. Ortak belirlenen divan kurulu başkanı ve üyeleri için yapılan seçim açık oy ve açık tasnif yöntemi ile yapıldı.


Divan kurulunun belirlenmesi ile başlayan genel kurulda gündem maddeleri görüşülmeye başlandı. İlk gündem maddesi olan Geçiçi Oda Yönetimi faaliyetlerinin sunumu Genel sekreter Ramazan Özmutlu tarafından yapıldı. Faaliyet raporunun sunulmasından sonra ibrası için mevcut üyeler tarafından oylama yapıldı ve geçici yönetim faaliyet raporu kabul edilmeyerek ibrası gerçekleşmemiş oldu. Yani üyeler geçici yönetimin faaliyet raporuna onay vermedi.


2. gündem maddesi olan geçici oda yönetiminin geçmiş yıl bütçesi ve gelecek yılki tahmini bütçesi Sayman Peyami Çakar tarafından genel kurula sunuldu. Geçmiş yıl bütçesinin açıklanması ile birlikte genel kurulda üyeler ve başkan adayları tarafından itirazlar yüksek sesle dile getirildi bir çok bütçe maddesi gereksiz bulundu ve aşırı fazla harcama kalemleri oldukça fazla tepki çekti. Sunumun sonunda geçmiş yıl ve gelecek yılki tahmini bütçe üyelerin oylamasına sunuldu ve yine kabul edilmeyerek ibra edilmemiş oldu yani üyeler geçici yönetimin bütçesini ve harcama kalemlerini kabul etmedi.


Daha sonrasında 23 Ağustos Pazar günü yapılacak seçimlerde oda yönetimi için adayların kendilerini ve ekiplerini ve yapacakları icraatları açıklaması için tanıtım konuşmalarına geçildi.


1. Sırada konuşma yapan Abdullah Aydın geçmişte dernek döneminde yaptıkları faaliyetleri anlatarak kendisi hakkında yapılan dedikodulara tepki gösterdi. Ekibini tanırtarak yapmayı düşündükleri faaliyetleri anlattı.


2. sırada konuşan Ayhan Demircan ise seçimin siyaset seçimleri gibi değerlendirilmemesini istedi ve kendi yapacakları faaliyetlerden daha çok diğer adayların açıkladığı faaliyetleri eleştirme yolunu seçti.


3. Sırada konuşan Tuğrul Uğurlu yine geçmişte dernek yönetiminde yaptıkları faaliyetleri ve diğer odalarda yapılan seçimlerde bazı yönetimleri ECOO yu savunan ve optometriyi getirmek isteyen gurupların seçildiğini söyleyerek bunların sektöre vereceği zararın anlaşılmadığını anlattı.


4. sırada konuşan Turgut Vardi ise yeni dönemde yine yönetime talip olduklarını söylerek üyelerden oy istedi.


Yapılan Genel Kurulda geçici yönetimin hem faaliyetlerinin hemde bütçesi ile harcama kalemlerinin ibra edilmemesinin ne gibi sonuçlara yol açacağı tartışma yarattı, Opak Lens baş Hukuk Müşaviri Avukat Suat Şimşekten bu Konuda hukuki görüş aldık, buna göre "İbra edilmeyen  idare heyeti düşmüş sayılarak yeni bir idare heyeti seçilir. Yeni seçilen idare heyeti eski heyetin müddetini tamamlar  ve bu suretle düşen idare heyeti azası aradan iki sene geçmedikçe tekrar seçilemezler. “


Konu hakkındaki hukuki görüşü tüm sektörün dikkatine sunuyoruz:
5193 sayılı yasanın Geçici 4. Maddesi, Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği'nin kuruluşunu, odaların kuruluşu ve bu hususlarda çıkarılacak yönetmelikleri düzenlemiştir. Geçici 4. Madde, birlik ve odaların mali ve idari hükümler ile disipline ilişkin hükümlerin 25/01/1956 tarih ve 6643 sayılı Türk Eczacılar Birliği Kanunundaki hükümlerden kıyasen uygulacağını belirlemiştir.


6643 sayılı yasanın 19.maddesinde belirtildiği üzere “  İdare Heyeti odanın bilançosunu ve bütçesini hazırlayarak murakıp raporu ile birlikte umumi heyete sunar. Odanın durumu ile muamele ve faaliyetleri hakkındaki raporunu umumi heyete okuduktan sonra ibrasını ister. İbra edilmeyen  idare heyeti düşmüş sayılarak yeni bir idare heyeti seçilir. Yeni seçilen idare heyeti eski heyetin müddetini tamamlar  ve bu suretle düşen idare heyeti azası aradan iki sene geçmedikçe tekrar seçilemezler. “ 5193 sayılı yasanın emredici hükmü nedeniyle Türk Optisyen - Gözlükçüler Birliği Yönetmeliği'nin yönetim kurulunun ibra edilmemesine ilişkin ilgili hükümlerine dayanak oluşturmaktadır.


6643 sayılı yasanın  19’uncu maddesi uyarınca 1.Bölge İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası Geçici Yönetim Kurulunun 22.08.2020 tarihli genel kurulunda yapılan oylamada ibra edilmemesine karar verildiğinden mevcut yönetim kurulu görevden düşmüş sayılmıştır. Bu kapsamda; genel kurul tarafından ivedilikle seçilecek yeni yönetim kurulu göreve başlayacak ve eski yönetim kurulunun iki yıl boyunca aday olmasının mümkün olmadığı hukuken değerlendirilmektedir.


Av. Suat ŞİMŞEK
Opak Lens
Baş hukuk Müşaviri


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.