Erol Harbi: İşimiz Hayal Satmak Değildir, Önce Sağlık, Sonra Ticaret

Bir varsayımdan bahsedebilirsiniz, ama buna dayalı ticaret yapmak sağlık sektörünün çalışma prensiplerine uymaz.

Erol Harbi:  İşimiz Hayal Satmak Değildir, Önce Sağlık, Sonra Ticaret
16 Şubat 2022 Çarşamba 17:37

İşimiz Hayal Satmak Değildir.
Önce Sağlık, Sonra Ticaret!

Değerli Meslektaşlarım,

Optik sektörü olarak bizim işimiz, görmeye yardımcı gereçleri üretmek, tanıtmak, pazarlamak ve satmaktır. Görmeye yardımcı gereçler sağlık ürünüdür. Sağlık ürünleri işinde, daha fazla kazanmak için sağlık unsurunu arka plana atmak söz konusu olamaz.

2022’de FreeForm üretimimiz kapsamında çok yeni bir ürünü portföyümüze kattık. Son teknolojide özel bir tasarımla ürettiğimiz bu ürünü kataloğumuzda EyeArt MyoControl adı altında inceleyebilirsiniz.

«Periferik Bulanıklaştırma Yönetimi» (Peripheral Defocus Management) prensibine göre dizayn edilen bu ürünün benzerleri yabancı cam tedarikçilerinin bazıları tarafından bir süredir “miyopinin ilerlemesini durduran” diye tanıtılan bu camlar, bazı göz doktorlarına da reçete yazdırmak sureti ile pazarlama yapılmaktadır.

Değerli Meslektaşlarım,

Bu tamamen ticari bir söylemdir! Tıbben klinik deney ve yaygın ölçekli ölçümleri yapılmadan, herhangi istatistiki somut bir raporu oluşmadan bir gözlük camının ya da bir kontak lensin miyopinin ilerlemesini durduğu ya da yavaşlattığından bahsedilemez. Bu sadece bir varsayımdır. Bir varsayımdan bahsedebilirsiniz, ama buna dayalı ticaret yapmak sağlık sektörünün çalışma prensiplerine uymaz.

Gerçekten de son yıllarda dijital ekran kullanımının artması; tablet ve akıllı telefon kullanım yaşının giderek daha genç yaşlara inmesi sonucunda, dünya genelinde miyopinin çoğaldığını görmekteyiz. Buna dair derlenmiş istatistiklere rastlıyoruz. Ama yabancı gözlük camı üreticilerinden bazılarının çoğalan miyopi vakasını göz önüne alarak, doktor çalışmaları kapsamında “miyopinin ilerlemesini durduran/yavaşlatan” gözlük camı tanıtmaları ve bu ürüne özel reçete çıkarılmasını sağlamaları tam bir “fırsattan istifade ticaretimizi büyütelim” yaklaşımıdır.

“Peki madem öyle, siz neden EyeArt MyoControl diye bir cam üretmeye başladınız?” diye sorabilirsiniz. Bunun çok net bir cevabı var! Bağımsız optikler ellerine bu reçete gelince çaresiz kalmasınlar istedik. EyeArt MyoControl pazarda bu şekilde pazarlanan camlarla aynı teknoloji ve tasarıma sahiptir. FreeForm olarak kişiye özel üretilir. Ancak biz bu camı ispatlanmamış “miyopinin ilerlemesini yavaşlatan” gözlük camı olarak pazarlamıyoruz. Bu şekilde pazarlanarak çıkan reçete eline geldiğinde gözlükçü/optisyenin aynı kalite ve özellikte, daha uygun fiyatlı, yerli üretim cam sunabilme alternatifi olsun istiyoruz.

Bu noktada bir de parantez açayım; göz hekimlerinin gözlük camı reçetesine marka/model yazmaları yasal değildir. Ya da reçete yanında marka/modele yönlendirme yapan broşür veremezler. Ancak ismiyle yazması sorun yaratacağı için tasarım adı veya özelliğini belirterek yönlendirme yapıldığı takdirde EyeArt MyoControl alternatifini sunabilirsiniz.

Bu arada yanlış anlaşılmamak adına şu açıklamayı da yapmak isterim: Bu söylemin yanlış olduğunu söylemiyorum. Bunun ispatlanmamış bir söylem olduğunu vurguluyorum.

Hepimizin bildiği gibi miyopi bir kırma kusurudur. Kesinlikle bir hastalık değildir, ancak görüşü netleştirmek için kişinin gözlük ya da kontak lens gibi görmeye yardımcı bir araca gereksinim duyduğu en yaygın karşılaşılan kırma kusurudur. Ve erken yaşlarda başlayan miyopinin vücudun gelişimi ile birlikte genellikle arttığı da bilinmektedir.

EyeArt MyoControl’ün dizayn edildiği «Periferik Bulanıklaştırma Yönetimi» (Peripheral Defocus Management) prensibindeki anahtar kavram, göz uzamasının artmasını ve dolayısıyla miyopi ilerlemesini azaltan periferik hipermetropik kaymanın düzeltilmesidir. EyeArt MyoControl, camın merkez bölgesinde miyopinin düzeltilmesini, periferik bölgesinde ise miyopinin kontrol edilmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu tasarımdaki, amaç merkezde reçeteye uygun düzeltme yaparken, periferik alanda miyopik düzeltmeyi azaltıp gözü akomodasyon yapmaya teşvik etmek ve böylece hipermetropik kaymayı ortadan kaldırmaktır.

Bu bilgi ışığında incelendiğinde, evet, EyeArt MyoControl’ün tasarım ve üretim prensibi miyopinin ilerlemesini önlemek üzere kurgulanmış bilimsel verilere uygun olarak geliştirilmiştir. Ama EyeArt MyoControl ve pazardaki benzerlerinin miyopinin ilerlemesini durdurduğu ya da yavaşlattığına dair bilimsel bir rapor var mıdır? Hayır.

İşimiz hayal satıp kazanç üretmek değil, toplumun ve fertlerin göz sağlığına öncelik vermek suretiyle onlara uygun çözümleri, dürüst bilgiler eşliğinde sunmaktır. Düsturumuz en kaliteli ürünü en uygun fiyatla optiklere sağlamak, yerli üretimi destekleyen ve tercih eden bağımsız optiklere uluslararası firmaların ürünlerine eşdeğer veya daha üstün alternatifler yaratmaktır. Ve bu yolla sektörümüzün bağımsız optik kanadını güçlendirerek, yerli üreticisi ve yerli markalarıyla büyümesine katkıda bulunmaktır.

Değerli Meslektaşlarım,

Doğrusunu bilelim, dürüstçe ortaya koyalım, işimize sahip çıkalım.

Kalın sağlıcakla,

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı

Opak Lens

Cihan Medikal

Akay Optik

Optik Gazete


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.