Erol Harbi "Birliği ve Odaları Göreve Çağırıyorum"

"Birlik ve Oda olalım, sorunlarımız bir an önce çözüme kavuşsun demiştik. Artık beklenecek bir zaman kalmadı."

Erol Harbi "Birliği ve Odaları Göreve Çağırıyorum"
16 Ekim 2021 Cumartesi 13:22

Türkiye Optisyen-Gözlükçüler Birliği ve
Tüm  Optisyen-Gözlükçüler Odalarını
GÖREVE ÇAĞIRIYORUM

Değerli Meslektaşlarım,

Sizlerin huzurunda Türkiye Optisyen-Gözlükçüler Birliği ve tüm Optisyen-Gözlükçüler Odalarında sektörümüzü ve bizleri temsil eden yöneticileri göreve çağırıyorum.

17 yıldır şahsen yürüttüğüm bir mücadele var. Yasal olmadığı halde internetten online kontak lens satışı yapanlara karşı aklıma gelen her yolu deniyorum. Her mecraya başvuruyorum. Her kuruma şikayette bulunuyorum. Şahsen ve yöneticisi olduğum şirketler adına bu konuyla ilgili bir çok çalışma yapıyorum. Hatta bildiğiniz gibi 2018’de sırf bu konuda sektör olarak sesimizi duyurabilmek için İstanbul’dan Ankara’ya yürüdüm ve siz sektör temsilcilerinden aldığımız 7400 imzayı Sağlık Bakanlığı’na teslim ettim. Mücadelemden hiç vazgeçmiyorum ve vazgeçmeyeceğim de…

Neden?

Çünkü yasalara uyan ve internetten kontak lens satışı yapmayan 7000’i aşkın optisyenlik müessesesi, bu birkaç site yüzünden haksız rekabete uğruyor.

“Peki bu kadar mücadele ettin de başarılı olabildin mi?” diye sorabilirsiniz tabii.

Bunun iki cevabı var.

Cevaplarımdan bir tanesi “Hayır, başarılı olamadım.” olacaktır. Çünkü bu sitelerin tamamen kapanmasını sağlayamadım. Çünkü yıllardır sadece kendi şahsi kazançlarını düşünen bazı dernekçiler ve bazı kooperatifçiler bu konuda kendilerine düşen sivil toplum çalışmasını yapmadılar. Yürüyüşüme bile gelmediler, bu mücadelenin bir parçası olmak yerine, “sözde” bu mücadelenin içindeymiş gibi görünüp, aslında buradan şahsi olarak nemalanmanın yollarını aradılar.

İkinci cevabım ise şudur: “Evet, tam olarak sona erdiremedim ama kısmen başarılı oldum.” Bu şahsen yaptığım mücadeleden sektör olarak nasıl bir başarı elde ettik?

  • Bu işin yayılıp büyümesini ve “normalleşerek” herkes tarafından yapılmasını önledik.
  • Amazon, Hepsiburada, Trendyol gibi büyük alışveriş sitelerinin bu işe girmesinin önüne geçtik. Bu tip büyük satıcılardan kontak lens satışı yapanları tespit ettikçe hemen yazı yazıp açıkladık, derhal bu konudaki faaliyeti durdurdular.
  • Hepsine zaman içinde yaptığımız yazılı ikazlar, açtığımız mahkemeler sonucunda bazılarının faaliyetlerini durdurmalarını sağladık.
  • Solotica, distribütör olmamız için bize gelince sözleşmeyi imzalar imzalamaz, marka haklarına dayanarak hemen bu markanın internette satışını durdurduk ve bu dünyaca tanınan markanın sadece optisyenlik müesseselerinde satılmasını sağladık.
  • Opak Lens’in depo sayısını arttırarak daha fazla sayıda optik mağazanın aynı gün içinde son kullanıcıya lens satabilmesini sağladık. Böylece bu internet sitelerinin belli bölgelerde ki satışlarının artmasının önüne geçmiş olduk.
  • Elegance’ı internette satmayarak optisyenlik müesseselerinin elini güçlendirdik. Kaliteli bir markanın bağımlısı olan kullanıcıları internette alışverişe gitmekten ve dolayısıyla sahte, süresi geçmiş, kaçak olması muhtemel olan lensleri alarak göz sağlıklarını tehlikeye atmalarını önledik.

Evet, aynı voleyboldaki gibi, gelen her topa blok yapan oyuncu gibi; durmadan, yorulmadan, pes etmeden mücadele ettiğimiz için bugün yasal olmadığı halde kontak lens satışı yapan internet sitelerinin sayıca artmasını, mevcut olanların da güçlenmesinin önüne kendimizi siper ederek, yüksek bir bariyer kurduk.

Mücadeleyi hiç bırakmadım, bırakmayacağım. Sürekli siteleri takip ediyoruz. 6 Ocak 2021’de sayısı 20 olan internetten online kontak lens satışı yapan sitelerin sayısının bugün 12’ye düştüğünü görüyoruz. Bunlardan 3'ü de site olarak var, fakat doğrudan sepette yüklü satışları yok gibi görünüyor. Yani bu işi ciddi şekilde yapan, yoğun satış yapan 9 site kalmış durumda.

Aşağıda bu sitelerin isimlerini listeleyeceğim. Arayan zaten Google’dan yazar yazmaz bulur.

Şimdi buradan, sizlerin huzurunda Türkiye Optisyen-Gözlükçüler Birliği ve tüm Optisyen-Gözlükçüler Odalarında çalışan ve sektörümüzü temsil eden tüm yöneticileri göreve çağırıyorum.

İşte bizim mücadelemizle sayılarını azalttığımız, ama eski bazı dernekçiler ve bazı kooperatifler tarafından gereği yapılmadığı için hala aktif bir şekilde devam eden bu siteler burada.

Elinizde tüm güçler var. Tedarikçi firmaları mı ikna edersiniz, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na mı şikayet edersiniz, Sağlık Bakanlığı’nda gereken etkiyi yaratır kanun hükmünde açıkları mı bir an önce kapatırsınız, Cimer’e tüm optisyen ve gözlükçülerin başvurarak farkındalık yaratmasını mı organize edersiniz, bir çok yoldan hangisini isterseniz birini ya da hepsini seçerek ilerlemenizi bekliyoruz. Biz artık sizden bu konuda ciddi çalışmalar yaptığınızı ve sonuç aldığınızı görmek istiyoruz.

Birlik ve Oda olalım, sorunlarımız bir an önce çözüme kavuşsun demiştik. Artık beklenecek bir zaman kalmadı.

İnternetten Online Kontak Lens Satışı Yapan Siteler

(14 Ekim 2021’de Faaliyette Olan Siteler)

www.lensal.com

www.lensci.com

www.lensmarket.com

www.lensoptik.com.tr

www.peralens.com
(Fiyat ve sepete at kısmı yok ancak kargo takip kısmı var)

www.renklilens.com

www.lensdunyasi.com

www.lensimburada.com

www.lensmer.com
(Kontak lenslerin altında ''Bu ürün geçici olarak temin edilememektedir.'' yazıyor.)

www.lensevi.com

www.alensa.com.tr
(Kontak lensler ve fiyat var, sepete ekle butonuna basınca hata veriyor.)

www.renklilensmarket.com

Evet göreve davet ediyorum ve merakla ilk hangi odanın bu konuyla ilgili girişimleri başlatacağını bekliyorum.

Kalın sağlıcakla,

H. Erol Harbi
Yönetim Kurulu Başkanı
Opak Lens
Cihan Medikal
Akay Optik
Optik Gazete
Harbi optik


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İlknuroptik)Selahattin Durak - 3 yıl önce
Sayın Erol bey sizleri meslegimizin sıkıntılarından olan en önemli lensin internet satışında vermiş oldugünuz mücadele içın kutluyorum sahsım olarak teşekkür ediyorum,birlik seçimlerinde bulunan kisi olarak seçilen kişilerin donanımlı kişiler oldugunu gördüm icraatta olmak her işi hemen yapacak anlamına gelmez sizin gibi meslegimizi seven kişilerin katkıları ile yönetimlerle iletişimle daha güzel günlere gelecegimizi hep beraber görürüz inşAllah.