Erol Harbi "2022 Yılı Kararlarımız"

2022’de Opak Lens olarak Çalışma Stratejimizi Değiştiriyoruz!

Erol Harbi "2022 Yılı Kararlarımız"
17 Aralık 2021 Cuma 14:55

Değerli Meslektaşlarım,

Yazdığım birçok yazıda bana hep çok uzun yazdığımı söylüyorsunuz. Haklısınız ama hiçbir şeyi eksik yapmamak adına, yanlış anlaşılmamak adına, sizlere saygımdan ötürü tüm yazılarımı detaylandırıyorum. Sizlere haritanın bir bölümünü değil, tamamını göstermek istiyorum.

Sözün kısası, 17 Aralık 2021, Cuma günü kaleme aldığım “2022’de Opak Lens Olarak Stratejimizi Değiştiriyoruz” başlıklı yazımın tamamını okumak istemeyenler için yazımın özetini aşağıda paylaşıyorum.

* 2021 yılında 8500 civarında olan optiklerin 8000’i ile çalışırken, 2022 yılında 4000 civarında optik ile çalışacağız,

* Sözde birlik beraberlikten bahsedenler ile değil, prensipli ticareti benimsemiş, yabancı sermayeli zincir mağazalara ve üreticilere destek vermeyen ve gerçekten bizimle gönül bağı olan optikler ile çalışacağız,

* 29 Aralık 2021 Çarşamba günü yeni fiyatlara geçeceğiz, söz verdiğimiz gibi depolarımızı da bu tarihe kadar sizlere açtık, eski fiyatla satışlarımız devam ediyor,

* 2022 yılı fiyat listesi hazır ve önümüzdeki hafta satış temsilcilerimizden isteyebilirsiniz.

Yeni kararlarımızın hayırlı olmasını, 2022 yılının hayırlarla gelmesini diliyorum.

H. Erol Harbi
Yönetim Kurulu Başkanı



Yazının tamamını aşağıda okuyabilirsiniz....




 

“2022’de Opak Lens olarak
Çalışma Stratejimizi Değiştiriyoruz!”

Değerli Meslektaşlarım,

Her sene yılın bu zamanlarında ekip arkadaşlarımızla önümüzdeki yılın planlamasını yaparız. Bir yandan yılı kapatma telaşı, öte yandan bir sonraki yılın açılışı için gereken hazırlıklar sürer. Ve genellikle her yıl bu çalışmaların sonuçlanması yeni yıldan sonra ancak tamamlanır.

Bu yıl öyle olmadı! 2021 yılının şu son virajında, 2022 yılının Opak Lens stratejilerini ve çalışma prensiplerini gözden geçirdik ve hepsini karara bağladık. Bunları şimdi buradan sizlerle de paylaşmak istiyorum.

2021 yılının son aylarında ülke ekonomimizde ciddi bir döviz kuru artışı yaşandı. Aldığımız kararlara geçmeden önce döviz kuru artışı sırasında aldığımız aksiyonlara ve karşılığında sektörden aldığımız reaksiyonlara birlikte bakmakta fayda var.

Depo Satışlarımız

Biz optik sektörünün önemli bir tedarikçisi, üreticisi ve dağıtıcısı olarak;

Ne yapmadık?
 

  • Döviz kuru dalgalanmalarının olduğu dönemler, elinde nakit para ve ürün olanlar için fırsat zamanlarıdır. Ürünü stoklayıp gelecek döneme ürünle girmek sağlamcı ve biraz da tabiri caizse fırsatçı bir yaklaşımdır. Ticarette fırsatları değerlendirmenin yanlış bir tarafı yoktur elbette, ama biz ülkesini seven, sektörüne değer veren, işlerini bireysel kazançtan önce toplumsal kalkınma ideolojisiyle yürüten bir firma olarak stoklarımızı saklamadık, “yok” demedik, kapılarımızı kapayıp, ürünümüzü kendimize ayırmadık, veya zam yapmadık, yıl sonuna kadar da zam yapmayacağımızı söyledik.


Ne yaptık?
 

Bugün 17 Aralık ve hala zam yapmadık, sözümüzü tutuyoruz.
 

  • Ülkemizde şu anda 8000’i aşkın optisyenlik müessesesi var. Biz hep herkese fayda sağlamaya çalıştık. Her zaman “bağımsız optikler için buradayız, onları güçlendirmek için varız,” dedik. Bu sözümüzün de arkasında hep durduk. Ve şimdiye kadar bağımsız optikleri bir bütün olarak kapsamaya çalıştık. (Bunun ne kadar yerinde bir davranış olup olmadığının tartışılır bir konu olduğunu az sonra yazacaklarımı okuyunca siz de fark edeceksiniz.)
  • Döviz kuru dalgalanmalarında depolarımızdan satışa devam ettik. Sadece istismar edilmemek için bu dönemde yaptığımız satışları bazı kurallara bağladık.
    • Tüm sektöre duyuruda bulunarak dedik ki “sadece ihtiyacınız kadarını satın alın, lütfen stok yapmak için almayın.” Ve gerçekten de stok değil de ihtiyacı kadar alana her zaman mal teminine devam ettik.
    • Bütün firmalar ürünlerine zam yaparken, biz 1 Amerikan Doları 6.75 TL iken fiyat ayarlaması yaptığımızı ve fiyatımızı Amerikan Doları kuru belli bir seviyeye çıkana kadar değiştirmeyeceğimizi söyledik ve değiştirmedik.
    • Sözleşmeli müşterilerimiz ile de aynen baştan karşılıklı imza altına alarak anlaştığımız koşullarda çalıştık. Ve sözleşmelerimizde yer aldığı şekilde sadece Amerikan Doları belli bir rakamın üzerine çıktığında çıkan miktar kadar kur farkı uyguladık.


Müşterilerimiz ve Rakiplerimizin Reaksiyonları Nasıldı?

Bu dönem bizim için bir nevi “doğruyu, eğriden ayırma zamanı” oldu.

Ekonomik Sıkıntıdan Hep Birlikte Çıkma Tutumunu Benimseyen Kesim
8000’i aşkın optisyenlik müessesesinin 4000 kadarı aynı Opak Lens gibi toplum olarak bu dönemden çıkmak için gerekli azim ve sebatla, doğruluğundan ödün vermeden çalışmakta.

  • Bu kesim, belirlenen kurallar çerçevesinde sipariş gelen ürünlerini bizden satın almaya devam ediyor, daima ve her zaman yerli üreticiyi tercih ediyor, imzaladığı sözleşmedeki koşulların ne olduğunu biliyor, ne kadar makul olduğunu da biliyor, makul uygulamaların hepsine uyarak sadece işini yapmaya odaklanıyor.
  • Ayrıca bu kesim bizim kendilerine sunduğumuz olanakların ne anlama geldiğini biliyor, anlıyor ve takdir ediyor.
  • Aldıkları ürünlerin ödemelerini zamanında ve sorunsuz yapıyorlar
     

Biz de bu kesime teşekkür ediyoruz. Onlar için hizmetlerimizi daha iyi hale getirmek ve tüm odağımızı onlara çevirerek onlarla birlikte yükselmek için elimizden geleni yapmaya çalışacağımızı buradan hepsine bildiriyoruz.

Ekonomik Sıkıntıdan Bireysel Fırsatlar Yaratmaya Çalışan Başka Bir Kesim ise;

 

Optisyenlik müessselerinin diğer bir kesimi ise tamamen kendi gelirlerini çoğaltmak için kollarını sıvamış vaziyette. Yakaladığı her fırsatı kendince gole çevirip, geri kalanlara ne olacağını hiç umursamayan bu kesimin bu dönemdeki davranış biçimi ise tam tersine gelişiyor.

  • Bu kesimdekiler, sanki biz “sadece ihtiyacınız kadarını alın, stok yapmayın” dememişiz gibi, “seri” ürün siparişi yapıyorlar. Kendilerine sunulan bu fırsatı istismar etmekten hicap duymadıkları gibi, bu tavırlarını anlayıp ürün temin etmediğimizde çirkinleşerek bizi ürün temin etmemekle suçluyorlar. Aralarında açıkça çekmecelerini doldurmak için alım yaptığını belirtenler de var. Yani “ben stoğumu yapayım da, senin depon boşalırsa boşalsın, başkasına ürün kalmazsa kalmasın” demek onlar için utanç duyacakları bir durum değil.
  • Çok daha ötesi de var. Bazı optikler, yabancı sermayeli bazı depoların stoğunda bulunmayan ürünleri bizden uygun fiyatla alıp, rakip firmaya veriyorlar. Ve bunu sadece o firmaların gözüne girmek için yapıyorlar! Şaka gibi. Nerde kaldı bizim yerel kanattaki dayanışmamız?
  • Ayrıca aldıkları ürünleri zamanında ödemeyip sosyal medyada hem suçlu hem güçlü misali karalama yapanlar!

Rakiplerimizden Bazıları
 

  • Yukarıda belirttiğim şekilde bazı optiklerle anlaşarak bizden ürünleri satın alıp, kendi zarflarına koyarak satan rakiplerimiz var! Ne yalan söyleyeyim, onlardan daha çok bu işe aracı olan optikleri aklım almıyor.
  • Bir de bizim kur farkı faturası kesmemizi dillerine dolamış rakip firmaların çalışanları var. Sanki biz herkesten kur farkı alıyormuşuz gibi konuşarak optikleri manipüle etmeye çalışıyorlar. Biz sözleşme yaptığımız optiklerle anlaşma kapsamında karşılıklı imza ettiğimiz koşullara uyuyoruz, Dolar belli bir seviyeye gelince kur farkı faturası kesiyoruz. Pazarlama yapıyoruz kılıfı altında bu bilgiyi çarpıtarak sağda solda konuşarak gezinenlere lütfen itibar etmeyiniz. Zaten yıllık anlaşmalarımızda müşterimiz her daim diğer anlaşma yapmayan müşterilerimize nazaran daha avantajlı durumdadır ve istediği takdirde de anlaşmalarını iptal edebileceklerini bilmektedirler.
  • Evet, Opak Lens çalışanlarının da zaman zaman rakip firmalar hakkında konuştuklarını duymaktayım. Ama söyledikleri şeylerin hepsi gerçek. “kimden tedarik ettiğinize dikkat edin, bir üreticinin perakende ile bağlantısı varsa rakibinizden ürün alıyorsunuz, rakibinizin ürününü parlatıyorsunuz demektir,” diyorlar. Burada bir yalan var mı? Yok. Bir çarpıtma var mı? Yok. Gerçeği söylüyorlar. Optikler uyansınlar, kendi bindikleri dalı kesmesinler diye uyarıda bulunuyorlar. Geçmişte bunun acı örnekleri de mevcut.

2022 Yılı Kararlarımız
 

Opak Lens’in ideoloji sahibi bir firma olduğunu, benim de bir yönetici ve sektör mensubu olarak şahsi tutumumu sanırım artık herkes biliyor. Bizim için ticaret kutsaldır, ticareti kutsal yapan şey de ticaretimize bağladığımız prensiplerdir.

Bildiğiniz gibi Opak Lens başlangıçta bir kontak lens toptancısıydı. O zamanlar ürünlerini bağımsız, optikler tarafından satılmasını sağladığımız yabancı kontak lens tedarikçisi firmaların çoğu bugün bizim ürün satışımızı desteklemiyorlar.

Bu durum iki nedenden kaynaklanıyor. Birincisi yabancı sermayeli firmaların bir bölgeyi tanıyana kadar o bölgenin toptancılarıyla iş birliği yapması ve sonrasında onları devre dışı bırakması. İkincisi de Opak Lens’in yasal olmayan internete karşı ayak diremesinin, bunu dile getirmesinin, yabancı sermayeli zincirlerin işine yarayan uygulamaların yereller için problem yaratacağını belirtmesinin işlerine gelmemesidir. Opak Lens bu anlamda her zaman prensipleri doğrultusunda hareket etmiş ve bunun olası olumsuz sonuçlarını bilse bile, bu riski göze almıştır. Bu dönemde bazı dernek yöneticileri, derneklerini iktisadi kuruluşlara veya kooparatiflere dönüştürerek yabancı firmaların yanında yer alarak haksız menfaatler elde etmiş, bu mücadelede (internetten lens satışı)Opak Lens ve dolayısı ile tüm bağımsız optikleri mağdur etmiştir.

Opak Lens şimdi yine bir risk alarak, 2022’de yeni bir çalışma sistemini devreye almaya karar vermiştir. Döviz kuru dalgalanması sırasında yaşadığımız hususlar ve yıllar boyunca biriktirdiğimiz veriler doğrultusunda, 2022 yılında karşınızda yepyeni bir Opak Lens olacak.
 

Elbette ki prensiplerimizden asla ödün vermeden, sadece çalışma sistemimizi değiştireceğiz.

Opak Lens olarak bundan böyle bizimle gerçekten aynı düşüncede olan, aynı frekansta bulunan ve bu doğrultuda davranan müşterilerimize odaklanacağız. Kendisine sunulan hizmeti, ödeme koşullarını, imkanları istismar eden, disiplinli davranmak yerine vur kaç yöntemiyle çalışan, kendinden başkasını düşünmeden hareket eden, yabancı sermayeli tedarikçilerin peşinden ayrılmayan optiklerden uzaklaşarak, bizimle gelişmeye uygun yapıdaki optiklere daha da yakınlaşacağız. Böylece onlar Opak Lens hizmetlerinden daha fazla yararlanabilecekler. Biz de herkese aynı servisi vermek yerine, onlara odaklanacak; emeğimizi, zamanımızı, varlıklarımızı daha verimli bir alana yönlendiriyor olacağız.

2022 Yılı Fiyatları Duyurumuz
 

29 Aralık 2021 tarihinde Opak Lens depoları yıl sonu sayımına başlayacaktır. Depo sayımı sırasında satışlar durdurulmayacak, bir yandan depo sayımı yapılırken bir yandan da 2022 fiyatları geçerli olmak üzere ürün satışına devam edilecektir.

Bu kapsamda Opak Lens’in 2022 yılı için yeni fiyat listesi hazırlığı tamamlanmıştır. Yeni fiyatlar 29 Aralık 2021 Çarşamba gününden itibaren geçerli olacaktır
 

2019 ve 2020 yılında yapılmış olan tüm yıllık müşteri sözleşmeleri 29 Aralık 2021 tarihinde sona erecektir, ancak 2021 yılında yapılmış olan anlaşmalar devam edecektir. Anlaşmalarını iptal etmek isteyenlerin de anlaşmasını hemen iptal edebiliriz.

İçinde bulunduğumuz koşullar gereği sektörümüze bir katkı sağlayabilmek amacıyla, 2022 yılı fiyatları düzenlenirken işletme maliyetinden kaynaklanan artışlar yansıtılmamış, yalnızca dövize endeksli ürünlerde kur farkı artışı dikkate alınmıştır. Sadece kur farkı yansıtılarak hazırlanan yeni fiyat listesinde artış oranları %40-%120 arasındadır.
 

Dileyen müşterilerimiz yeni fiyat listesinin PDF kopyasını önümüzdeki haftadan itibaren bölgelerindeki Satış Temsilcilerinden alabilirler.

Değerli Meslektaşlarım,

Dikkat edin optik sektöründe gelişmeleri size ilk ağızdan şeffaf bir şekilde anlatan başka bir firma var mı? Yıllarca yanlış yapan kişi ve kurumlara “aman ticaretime zeval gelmesin endişesi ile” susmadım, dilsiz şeytanlık yapmadım, yapmayacağım da…
 

Bu gelişmeler kapsamında firmamız Opak Lens gibi ben de şahsen bir dönüşüm yaşamaktayım. Bugüne kadar hep kapsayıcı olmaya, mümkün olduğu kadar çok kişiye
ulaşmaya ve mümkün olduğunca çok kişiye yarar sağlamaya çalışıyordum. Bu dönemde deneyimlediklerimizden ben de herkesin aynı yaklaşımda olmasını beklememem gerektiğini fark ettim. Yazdıklarımı okuyan, doğru anlamlandıran, anlamını, önemini ve değerini bilenlerle yola devam etmenin bu kişilerin hakkına da sahip çıkmak olduğunu düşünmeye başladım. Bize güvenen ve yıllarca beraber karşılıklı gönül bağı kurduğumuz optikler ile 2022 yılında çok daha verimli çalışacağımıza inanmaktayım.

Yaklaşık 45 yıllık ticari hayatımda birçok ekonomik krizler gördüm ve o tecrübeyle inanıyorum ki hep birlikte çalışarak bunu da atlatırız, o nedenle 2022 yılına da her zamanki gibi umutlu bir şekilde giriyorum.

Yeni kararlarımızın hayırlı olmasını, 2022 yılının hayırlarla gelmesini diliyorum.

Kalın Sağlıcakla.



H. Erol Harbi
Yönetim Kurulu Başkanı
Opak Lens
Cihan Medikal
Akay Optik
Optik Gazete
Harbi Optik


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hasan Fehmi yükel ozan optik - 2 yıl önce
Yüreğine ağzına sağlık takdir ediyorum gönülden
Avatar
Ekrem CAN - 2 yıl önce
Sayın Erol bey desteğiniz için teşekkür ederiz. Bizler anadolu sermayesiyle optik mağzaları işleten işletme sahipleriyiz bize yardımcı olan tedarik zincirlerinden ilki sizsiniz.Bu ilkeli duruşunuzun daim olmasını dilerim hayırlı yıllar
Avatar
tuğyan demirkıran - 2 yıl önce
tebrikler opaklens