Ekonomist Dergisi Franchise Araştırması

Ekonomist Dergisi 100 Şirketin Franchise Koşullarını Araştırdı.

Ekonomist Dergisi Franchise Araştırması
21 Ekim 2022 Cuma 13:37

Ekonomist Dergisi Gelenekselleşen Araştırmalarından Biri Olan Franchise 100’de, 100 Şirketin Franchise Koşullarını Araştırdı.

Gayrimenkulden gıdaya, perakende gıdadan restorana ve mobilyaya kadar farklı alanlarda franchise veren şirketler tablosunda yer alan 100 şirket, 4 bin 500 girişimciye yeni iş fırsatı sunuyor.

Ekonomist’in haberinde şirketlerin yöneticilerinin ağzından sizi nelerin beklediğini de bulacaksınız. Franchising sistemi ile büyüyen markaların diğer markalara göre oranı yüzde 78, sadece kendi şubelerini açıp işleten zincirler ise yüzde 22 oranında.

Bu markaların şube sayısı ise 65 bine ulaştı. Bugün Türkiye’de zincir işletmelerin sayısı 3 bin 500 civarında. Bunların yüzde 24’ünü yabancı, yüzde 74’ünü Türk markalar oluşturuyor.

Krizleri fırsata çevirebilen bir sistem olan franchise sisteminin ürettiği istihdam sayısı 350 binden fazla kişiye ulaştı. 20 binden fazla girişimci bu sisteme dâhil oldu. Türkiye’de farklı sektörlerde franchise veren markaların 2022 yılında 55 milyar dolara ulaşan pazar büyüklüğünün 2023 yılında 60 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Ekonomist dergisinin gelenekselleşen araştırmalarından biri olan Franchise 100’de şirketlerin hangi koşullara göre girişimcilere kapılarını açtıklarını da bulacaksınız.

Haberde yer alan 100 şirket önümüzdeki dönemde 4 bin 500 kişiyi girişimci olmaya davet ediyor. Yeni iş fırsatı sunuyor.

Ayrıca Ekonomist dergisinin 2021 yılında yaptığı franchise araştırmasına göre Franchise sisteminin avantajları şu şekilde sıralandı

FRANCHISE SİSTEMİNİN 10 AVANTAJI

  1. Tanınmış markaların sağladığı sürekli müşteri ve iş yapma imkanı doğuyor.
  2. Franchise veren işletme franchise’a eğitim hizmetleri ve uzman personel desteği sağlıyor.
  3. Kaliteli personel bulma, işe alma ve yetiştirme konularında franchise veren işletmenin tekniklerinden yararlanılıyor.
  4. Franchisor ile ortak hareket edilerek küçük işletmelerin karşılaşacakları risk ve işletmecilik sorunları minimize ediliyor.
  5. Franchise veren işletmenin mali ve hukuk danışmanlarından yararlanılıyor
  6. Franchisor’ın sürekli olarak yaptığı AR-GE çalışmalarından yararlanılıyor.
  7. Kuruluş aşamasında leasing gibi kaynaklardan finansal destek sağlanması mümkün oluyor.
  8. Reklam ve tanıtma giderlerinden tasarruf sağlanıyor.
  9. Franchising sistemi, girişimcinin yalnızlığını ortadan kaldırarak, kendi işini kurmanın getirdiği riskleri azaltıyor.
  10. İşletmeler için standart yönetim, muhasebe, satış ve stoklama fonksiyonları mümkün oluyor.

Kaynak: www.ekonomist.com.tr

Haberin detaylarına Ekonomist dergisinin 16 – 29 Ekim tarihli 32. Sayısında ulaşabilirsiniz.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.