Düzenli Göz Muayenesi Trafik Kazalarını Azaltıyor

Düzenli göz muayenesi; trafik kazalarındaki ölüm, sakatlanma ve maddi kayıpları %30 oranında azaltıyor.

Düzenli Göz Muayenesi Trafik Kazalarını Azaltıyor
20 Aralık 2017 Çarşamba 16:35

TÜİK, 2016’ya ait karayolu trafik kaza istatistiklerini açıkladı. Rapora göre geçen yıl meydana gelen 1 milyon 182 bin 491 trafik kazasında, 7 bin 300 vatandaş hayatını kaybetti. TÜİK’in açıkladığı “kaza sonrası” ölüm vakaları, bu yıl olay yerindeki ölüm sayılarını geçti. 

Gözlerimiz, vücudumuzun dünyaya açılan pencereleridir. Öğrendiklerimizin %83’ünü gözlerimizle sağlarız. Yeterli görme keskinliğine sahip olmak ve gözlük kullanmak, trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının azalmasını sağlar.

Araç kullanırken sürücülerin gözleri, sayısız sinyal ve uyarı alır. Tüm duyumların %90’ı görsel algılardır. Başka bir ifade ile görme yeteneği, lüzumlu kararların ve hareketlerin %90’ını etkiler.

Ülkemizdeki kazaların ekonomik maliyeti çok yüksektir. Yine resmi verilere göre her yıl meydana gelen trafik kazalarında 20 milyar ekonomik maddi kayıp ve çevre zararı meydana gelmektedir. Trafik kazalarında kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı, kurtuluş savaşında kaybettiğimiz şehit sayısından daha fazladır.

Resmi açıklamalar incelendiğinde; trafik kazaları sebepleri olarak; aşırı hız, trafik kurallarına uymamak, hatalı sollama, hatalı şerit değiştirme, arkadan çarpma, alkol ve uyuşturucu kullanma, emniyet kemeri takmama, telefonla konuşma vb olarak görülmektedir. Yetersiz görmenin, kazalar üzerindeki etkisinden hiç söz edilmez. Oysa kazalara sebep olan en önemli faktörlerden birisi yetersiz görmedir. Gözlük kullanmak, yeterli görme keskinliğine sahip olmayı sağlar. Görüş netliği sağlanarak, trafik kazalarındaki zarar ve kayıpların oranları azaltır.

İSTAT (İtalya Devleti Trafik Kazaları Araştırma Enstitüsü)nün 2008 yılı verilerine göre kazaların %59’unun doğrudan ve asıl sebebinin, görme algılaması yetersizliğinden kaynaklandığı görülmektedir.

Bu nedenle görüşünü düzeltmeye ihtiyacı olan sürücünün bir göz hekimine, belli takvimlerde rutin görme kontrolüne tabi olması, yol ve trafik emniyetinin geliştirilmesi için faydalı olacaktır.
Görme keskinliği dâhil olmak üzere araç kullanımında fiziki uyumu sağlayacak olan somut hareketler; ülkemizde yol emniyetini geliştirmeyi, can ve mal kayıplarını azaltacaktır.

Sağlık alanında ne kadar kaliteli hizmet verilirse verilsin, tedaviye erişim ne kadar kolaylaşırsa kolaylaşsın, kişinin kendisinin sağlığını korumaya yönelik farkındalığı gelişmediği sürece başarılı olabilme şansı sınırlıdır. Bu nedenle toplumlarda, sağlık okuryazarlığının artırılması gereklidir.
İnsanlar, görmenin kendi gördükleri kadar olduğunu zannetmekte ve bazen araç kullanırken iyi görmenin önemini ihmal etmektedir. Trafik kazalarındaki, can ve mal kayıplarının önlenmesinde, tam ve net bir görüş son derece önemlidir.

Hem sürücü belgelerinin edinilmesi hem de yenilenmesinde; Avrupa’da sürüş için görüş standartlarına uygun olarak: Görme testi, görme alanı testi, kontrast hassasiyeti ve alacakaranlıkta (örneğin ay ışığında) görüşün etkili bir şekilde değerlendirilmesinin, diplopi, periyodik muayenelerin ve bütün değerlendirmelerin, bir göz hekimi tarafından yapılmasının sağlanması önemlidir.

İyi Görememe Kaynaklı Trafik Kazaları Nasıl Önlenebilir?

Araba sürerken takılan, genel kullanım amaçlı güneş gözlükleri %8’den daha koyu olmamalıdır. İşporta güneş gözlükleri, trafik sinyalizasyon renklerinin doğru algılanmasını engeller ve trafik kazlarına sebep olur.
Uluslararası standartlara uygun üretilmiş sertifikalı güneş gözlüklerinin kullanımlarını sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması, işporta gözlüklerinin araç sürerken kullanımının yasaklanması, çerçeve hak ediş süresinin 3 seneden 2 seneye düşürülmesi, 0,5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün, eskiden olduğu gibi “cam numarası değiştiğinde yenilenir” şeklinde yeniden düzenlenmesi; İlkokuldan başlayarak tüm halkımıza, trafik kazalarında tam görmenin önemini anlatmak için çalışmalar yürütmek, periyodik göz muayenelerinin öneminin anlatılması, ölüm, sakatlanma ve maddi kayıpların çevreye verdiği zararı %30 oranında azaltacaktır.

Taylan KÜÇÜKER 
Eczacı Gözlükçü
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.