Duymakta Güçlük Çeken Tiyatroseverler İçin Akıllı Altyazı Gözlükleri Üretildi

Sanatçıların diyaloglarını duymakta güçlük çeken tiyatroseverler için yeni bir gözlük üretildi. Japon teknoloji firmasının geliştirdiği akıllı gözlükler sayesinde, oyuncuların sözleriyle senkronize edilen altyazılar izleyiciye sunuluyor.

Duymakta Güçlük Çeken Tiyatroseverler İçin Akıllı Altyazı Gözlükleri Üretildi
05 Ekim 2018 Cuma 13:57

İşitme güçlüğü yaşayan insanların, üretilen akıllı gözlükler ile tiyatro izlemesi kolaylaşıyor. Gözlükler, oyuncuların sözleriyle senkronize edilen altyazıları izleyiciye sunuyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'da Eugène Ionesco'nun "Kralın Çıkışı" oyununu izleyen tiyatroseverler, artırılmış gerçekliğe sahip gözlüklerden yararlandı. 

Ulusal Tiyatro'dan Jonathan Suffolk, Leeds Beckett Üniversitesinden bilgisayar bilimcileriyle iş birliği yaptıklarını söyleyerek, sanatçıların seslerini dinleyen bir konuşma-takip sistemi geliştirdiklerini anlattı.

"İlk Kez Her Şeyi Yorumlayabildim"
 
Mevcut sistemde komut dosyasından gelen diyaloğun kullanıldığını belirten Suffolk, "Yani bir oyuncu çizginin üzerine geldiğinde, sistem bunu algılıyor ve altyazı ekranını ayarlıyor. Bu teknolojiyi konuşma tanıma teknolojileriyle birleştirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Akıllı gözlükleri deneyen tiyatroseverlerden kısmen sağır olan Tim Hardy, sahnedeki replikleri üretilen akıllı gözlük sayesinde takip edebildi.

Koklear implant kullanan Hardy, normal bir sohbeti kolayca yapabildiğini, ancak bu akıllı gözlük ile tiyatroda her şeyi ilk defa yorumlayabildiğini söyledi.

Kaynak: Reuters
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.