Doğru Gözlük Seçimi Nasıl Yapılır?

Sakarya Marmara Göz Merkezi’nden Op. Dr Hüseyin Şimşek, doğru gözlük seçimi hakkında merak edilenleri anlattı.

Doğru Gözlük Seçimi Nasıl Yapılır?
10 Ağustos 2018 Cuma 09:36

Hipermetrop, miyop ve astigmat gibi göz kusurlarını düzeltmek, güneş veya ortamdaki rahatsız edici ışıklardan korunmak için kullandığımız gözlük, hatalı bir seçim yapılması durumunda yarardan çok zarar getirebilir.

Gözlük çerçevesi ve camların seçimi, göz doktoru tarafından verilen reçeteye göre yapılmalıdır. Ağır, yüz genişliğine uygun olmayan kalitesiz veya kullanım amacına uygun olmayan camlar kullanımda sorunlara yol açabilir. Yüz şekline uygun olarak seçilmeyen gözlük estetik açıdan da sorun yaratabilir. Örneğin yuvarlak hatlı bir yüzde köşeli çerçevelerin, köşeli hatlara sahip bir yüzde yuvarlak ya da oval çerçevelerin seçilmesi gözlüğün daha estetik durmasını sağlar.

Kaşlarımızın alt sınırı ile çerçevenin üst sınırı arasında en fazla 2 cm açıklık olması hem gözlüğün odağını daha verimli kullanmamıza hem de görme alanımızı genişletmeye yarar.

Yapılan işe Göre Gözlük Seçmek Önemlidir

Daha çok dış ortamlarda çalışanlarda geniş gözlük çerçevelerini öneriyoruz. Çerçevenin yüze göre dar olması, şakaklarda baskıya neden olur ve gözlük, göze tam oturmaz. Uzun kullanımlarda baş ağrısı oluşabilir. Çerçevenin sapının kulağa tam oturmaması ve önde kalması, odak kaymalarına ve görüntünün bozulmasına sebep olabilir.

Gözlük çerçevelerinin ağırlıkları ve yapıldığı maddeler özellikle çeşitli meslek grupları için önem taşır. Örneğin polis, asker ve sporcu gibi darbeye maruz kalma ihtimali olan veya mesleğini yaparken terleyen çiftçi, işçi veya çeşitli kimyasal maddelerle çalışan kaynakçı, oto tamircisi, el sanatları gibi mesleklerde hafif ve kırılmaya dayanıklı, aynı zamanda kimyasallardan etkilenmeyen alüminyum, titanyum gibi hafif alaşım metal çerçeveler ya da kemik çerçeveler kullanılmalıdır. Metal çerçevelerde tere bağlı oksitlenme, paslanma ve kimyasallara bağlı deformasyon görülebilir.

Cam seçiminde polis, asker, sporcu gibi darbelere açık işlerde çalışanlar mutlaka kırılmaz organik camlar kullanmalıdır. Eğer güneş altında çalışılıyorsa, colormatik camlar ya da numaralandırılmış polarize, U, A/B/C filtreli gözlükler tercih edilmelidir.

Ofis ortamında ve bilgisayar başında çalışanların antirefle kaplamalı gözlükler kullanması gerekmektedir.

Çocuklarda Gözlük Seçimi

Çocuklara gözlüğü sevdirebilmek için gözlük seçiminde onların da fikrini almanız önemlidir. Çocuklar için canlı renkli çerçeveler tercih edin. Özellikle 2-6 yaş arası çocukların kullanacağı ilk gözlüklerde daha ekonomik modeller seçilebilir çünkü bu gözlüklerin düşme ve kırılma ihtimali yüksektir. Elastik çerçeveler ve kırılmaz organik camlar çocuklara zarar gelmemesi açısından uygun bir seçim olacaktır.

Çocuklarda gözlük numaralarının hızlı değişmesi nedeniyle her 6 ayda bir kontrol uygundur.

Son olarak satın alınan çerçeve ve gözlük camlarının garanti belgelerini ve CE sertifikalarını gözlükçüden istemeyi unutmayınız. Bu durum, piyasada farklı ülkelerden, fason üretim 9olarak getirilmiş dayanıksız ve optik olarak zayıf özellikli camları satın alma riskini de önler. 

Kaynak: Kocaeli Barış Gazetesi
 
 
 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.