Çocukların gelişimi için çok faydalı!

Çocuklar da yogayla rahatlıyor.

Çocukların gelişimi için çok faydalı!
27 Ekim 2014 Pazartesi 11:47

Günümüz çocukları da en az yetişkinler kadar yoruluyor. Aileler de çareyi çocuk yogasında buluyor. Üstelik amacı rahatlatmak olan bu yöntem çocukların gelişimi için de çok faydalı


Yoga deyince aklımıza yasam sartlarından ve yogun is hayatından yorulmus, ruhunu arındırırken bedenini dinlendirmek isteyen bir yetiskin gelir. Yogada da amaç zaten kisileri bu tür olumsuzluklardan uzaklastırıp mutlu biri haline getirmektir. Peki, yasamın zorluklarını çok erken yasta ögrenen çocuklar ne yapacak? Tabii ki onların ihtiyaçlarına uyarlanmıs bir yoga var. Egitim hayatına basladıgı ilk günden itibaren sınavlara kosturan ve yogun bir tempoya giren çocuklar, bu tempodan dolayı zaman zaman stresli ve kaygılı oluyor. Aileler ise çocuklarını bu durumdan uzaklastırmak için onları farklı etkinliklere yönlendiriyor. Son zamanlarda gittikçe yaygınlasan çocuk yogası da ailelerin tercihleri arasında. Hem eglendirip hem de saglıklı bir gelisim saglayan çocuk yogasını egitmen Derya Altunel anlattı.

 

BASİTLEŞTİRİLİYOR


Derya Altunel'e göre felsefi temelleri oldukça karmasık olan yoga sadelestirilerek çocuga aktarılmalı: "Yoganın bakıldıgında zor bir felsefi yolu var gibi gözüküyor, biz de çocuklar için en basite indirgiyoruz. Çogu veli çocuklarını birçok farklı spora gönderiyor. Çocuklar yorgun oluyor ve bütün kursları bir arada devam ettirmeye çalıstıgında da hiçbirine konsantre olamıyor. En basta tercih olarak spor dalları denenebilir sonra seçim çocugun kendisine bırakılmalı."

 

ÇOK YOĞUNLAR


Altunel'in altını çizdigi bir baska nokta da zamane çoçuklarının çok yogun oldugu: "Bazen çocuklara mandala dedigimiz özel bir boyama çalısması yaptırıyorum. Bir gün çocuklardan birinin çalısması yarım kalmıstı. 'Eve gidince tamamlarsın' dedim. Çocuk da 'Hayır, tamamlayamam çünkü vaktim yok' dedi. Çocukların gerçekten de vakti yok. Çok fazla kursa yönlendirilmeleri çocukların spordan ve sanattan sogumasına neden oluyor. Her çocuk mücadeleci sporlara uygun olmayabilir. Daha naif, sakin çocuklar var. Hareketli çocukları daha hareketli egzersizlere yönlendirebiliriz. Bazen 'Benim çocugum hiperaktif. Yoga yaparsa iyi gelir mi?" diye soranlar oluyor. Onları yönlendirirken çocuklarımızın kisisel ve psikolojik özelliklerine dikkat etmeliyiz."

 

GÖZE BİLE İYİ GELİYOR


Dikkat süresinde artma en önemli kazanımlardan bir tanesi. Sabır kazanmaya başlıyorlar. Çocuklar büyüklerden daha pratik bir zekâya sahip oldukları için daha hızlı düşünüyor. Çocuk yogasında en önemli unsurlardan biri de göz egzersizinin olması. Göz tembelliklerini ya da göz bozukluğu sorunlarının düzeltiyoruz. Diğer sporlardan farklı olarak çocukların beyin yüzdelerinin daha fazlasını kullanmalarını sağlıyor. Bedensel olarak sağlık kazanan bir çocuk zihinsel olarak da sağlık kazanır. Duruş bozuklukları, özellikle sindirim problemleri ve kabızlığı egzersizdeki yoga pozlarıyla gideriyoruz. Yoga, esnekliği arttırıyor ve sakatlanma riskini azaltıyor. Çocuklardaki meditasyonda ise bir objeye kısa süreli ve düzenli bakmaya çalışma, nefesine odaklanma gibi çalışmalar yer alıyor.

 

ÇOCUKLAR ANTİDEPRESAN KULLANIYOR


Okullarda çocuklar sürekli bir not kaygısı içinde. Çocuklar bile antidepresan kullanıyor. Veliler çocuklarını hangi psikoloğa gönderdiğinden konuşuyor. Çocuklar sınav yarışı içinde ve rekabetin olduğu bir ortamda büyüyorlar. Bu yüzden de çocuk yogasında en önemli kavram rekabet etmeme. Uyku ve diş sıkma problemi olan çocuklar var. Onları rahatlatmayı ve kendilerine güvenlerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Yoga bir din değildir, dini bir inanış gerektirmez. Bir tekniktir ve dünyanın her yerinde uygulanır. Çocuğun hareketi mükemmel derecede yapma zorunluluğu da yoktur. Çocuk yogası dersinde çok fazla düzeltme yapmayız.

 

ÇOCUK YOGASININ AMACI


Çocukların kendi başına çalışmalarını, keşfetmelerini sağlamak.


Her çocuk biriciktir düşüncesiyle eğitim vermek.


Hayvan taklidi yapılan pozlarla eğitim yapmak.


Rekabetin olmadığı bir ortam yaratmak.

 

TUĞBA İLKEN

 

Kaynak: sabah.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.