Çocuklarda Kontak Lens Takabilirler...

Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Gözlükçü Taylan Küçüker bir basın açıklaması yaparak "Çocuklarda Kontak Lens Takabilirler" dedi

Çocuklarda Kontak Lens Takabilirler...
13 Mart 2015 Cuma 10:29

Küçüker, "Amerikalı yapılan yeni bir çalışma;8 yaşına kadar Miyop çocukların Kontak Lensten faydalanabileceklerini göstermiştir.


Amerikan birleşik Devletlerinde yayınlanan bir RAPOR; (13–19 Yaş ) çocuklardaki gibi, ARAŞTIRMA dâhil çocuklar, Kontak Lens Takılmasında, benzeri faydalar ile bundan hoşlandıklarını belirtmiş ve özellikle Lens takan diğer Yaşlılar gibi yaşam kalitesinde benzeri yüksek gelişme olduğunu ve

Dans ve Spor gibi aktivitelere KATILMA,

Kendi DIŞ görünüşleri,

Görmenin düzeltilmesi ile kendi memnuniyetleri bakımından sıralanmıştır. Başka bir ifade ile Genç Çocuklar, hepimiz gibi kendi görme düzeltme metodu üzerinde aynı merak ve ilgiyi göstermişler ve kontak lenslerin daha iyi görüş sağladığını ve kendi Görünümlerini daha iyi koruduğunu hissetmişlerdir.


Bu yaş grubunda bulunan çocukların çoğu, FİZİKİ etkinliklerde belirgin rol oynamada serbest kalarak, kendi aralarında bu aktivitelerinden hoşlandıklarını göstermişlerdir. Bundan başka kontak lenslerle sağlanan GÖRME KALITESİ'NİN Gözlükle sağlanandan daha iyi olduğunu hissetmişlerdir.


Yapılan araştırma KUZEY AMERİKADA (5) Ayrı mahaldeki(8–12)yaşlar arasındaki (500) çocuğu içermiştir. Çocuklar (-1 ila -6 diyoptrileri) arasında, ORTA DERECEDE MİYOPİ 'bozukluğunu haiz tesadüfî şekilde kendilerine GÖZLÜK veya KONTAKT lens verilmiştir.


Daha önceki diğer araştırmalarda, çocukların kontak lens takmaya muktedir olma yetenekleri, istenilen sağlığa uygunluk rejimi ile bağlantılı olarak lensin emniyetle takıp çıkarılması ve lensin rahat takılması esnasına dayanıyordu. Bu araştırma ise, ilk defa, bu genç kullanıcılar için, kontak lens takılışındaki EMNİYET yerine, çocukların GÖRMESİYLE İLGİLİ YAŞAM KALİTESİ üzerine yoğunlaşılmıştır.


Çocukların kontak lens takmalarındaki DENEYİM, Gözlük takan (11) farklı vasıf taşıyanlara karşı MUKAYESE edilmiş ve (3) yıllık araştırma sonunda, bu (11) farklı durumun (10)unda belirgin bir gelişme göstermiştir.


Çocuklar tarafından sadece (1 ay) sonra ve geriye kalanlarda araştırma sonunda BELİRTİLEN GELİŞMEYİ görmek enteresan olmuştur.


Etkinlikler, GÖRÜNÜM, görme düzetmesi, Rahatlama ile Yüksek diyoptrili, Kontak Lens takan çocuklar, belirgin şekilde kendi gözlemlerindeki algılamalardan memnun oldukları, diğer bir ifade ile kendi arkadaşlarının KONTAK LENS TAKARAK DAHA İYİ göründüklerini hissetmişlerdir.

İNTERNET OPTİSYENİLK müessesesi DEĞİLDİR. YASA GEREĞİ HER TÜRLÜ KONTAK LENS HEKİM REÇETESİ İLE SADECE OPTİSYENLİK müessesinde SATILABİLİR

Numaralı kozmetik her türlü kontak lens yasa gereği hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müesseselerinde satılabilir. İnternet optisyenlik müessesesi değildir. İnternet üzerinden e- ticaret yolu ile satışı ve reklamı yasaktır. İlaç ve tedavi kapsamında tıbbi cihazdır. Kontak lens ve gözlük reçeteleri bir sene süre ile geçerlidir.

Kontak lensler kesinlikle e-ticaret yoluyla alınmamalı, mutlak suretle optisyenlik müesseselerinden alınmalıdır. İnternetten aldığınız lensler yüzünden kalıcı görme kaybı yaşayabilirsiniz. İnternet sitelerinin yer sağlayıcılarının yurt dışı olması sebebiyle bu sitelerden alınan lensler doğrudan kullanıcıya ulaşıyor. Bu sitelerden alınan lenslerin teknik düzenlemeye uygun olarak üretilip üretilmediği, güvenli olup olmadığı ile ilgili denetimler yapılamıyor. Doktor tavsiyesi olmadan kozmetik lens bile kullanılmamalıdır. Kaçak ve taklit ürünler ucuz ve reçetesiz olarak temin edildiği için Pazar buluyor. Halkın bilgi eksikliği istismar ediliyor. Yasa yönetmelik ve kamu sağlığı hiçe sayılıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın, halk sağlığı adına internet üzerinden ve yetkisiz kişiler tarafından yapılan kontak lens satışlarını kesinlikle önlemeyi amaçlıyor.

 

KONTAK LENS TEDARİKÇİLERİNE ÇAĞRI

İnternet üzerinden satış yapan e-ticaret noktalarına ve yetkisiz kişilere kontak lens satışı yapmayınız.

İlaçta olduğu gibi kontak lenslerin de ürün takip numarası ile ithalatından itibaren tedarikçiden vatandaşa ulaşana kadar izlenecek. Kontak lens satışı yapan depolar, Tıbbi cihaz satış reklam ve tanıtım yönetmeliğine göre ruhsatlandırılıyor. Tıbbi cihaz satan tedarikçiler birer sorumlu müdür bulunduracaklar. Optisyenlik müesseselerinde olduğu gibi tüm faaliyetleri senede iki kez denetlenecek. Böylece yetkisiz kişilerin kontak lens satışı kesinlikle engellenecektir. İnternet optisyenlik müessesesi değildir. Yasa gereği her türlü kontak lens sadece optisyenlik müesseselerinde satılır. Göz ve görme sağlığınız için kaçak ve taklit ürünleri internet üzerinden satın almayınız. Sadece bir çift gözünüz var gözlerinizle kumar oynamayınız. Konfederasyonumuz, TC Sağlık Bakanlığımızın halk sağlığı adına internet üzerinden ve yetkisiz kişilerin kontak lens satışını engelleyecek çalışmalarını büyük bir memnuniyetle desteklemektedir" dedi.

 

Kaynak:sivasoyveriyor.com

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.