Çocuğunuzun Gözlüğe İhtiyacı Olduğunu Gösteren 6 İşaret

Okul çağındaki çocukların yaklaşık %25'inde görme sorunu var

Çocuğunuzun Gözlüğe İhtiyacı Olduğunu Gösteren 6 İşaret
21 Ağustos 2023 Pazartesi 11:00

Okul çağındaki çocukların yaklaşık %25'inde görme sorunu vardır. Okul yılının başlangıcı yaklaşırken, birçok aile okul malzemeleri satın almakla, saçlarını kestirmekle ve yıllık muayene için doktora gitmekle meşgul. Listeye bir göz muayenesi randevusu eklemek iyi bir fikir olabilir.

ABD Önleyici Hizmetler birimi, ebeveynlere çocuklarına üç ila beş yaşları arasında en az bir kez görme taraması yaptırmalarını önermektedir. Görme taramaları okullar, çocuk doktorları ve birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından yapılabilir.

Çocuklukta gelişebilecek birden fazla göz rahatsızlığı veya hastalığı vardır. Bir çocuk doktoruna ve birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısına düzenli olarak görünmek, bu koşullardan birini bulma ve tedavi etme olasılığını artırır. Çocuklar hala büyümekte ve gelişmekte olduğundan, görme sağlıkları büyük olasılıkla değişikliklerden geçecektir.

Düzenli görme kontrolleri bu değişiklikleri ortaya çıkarabilir ve eğer gözlerinde görmesini zorlaştıran bir kırma kusuru varsa erken teşhis ve tedavi imkanı konusunda yardımcı olabilir.

Çocuklarda sık görülen görme sorunları

Okul çağındaki çocuklar için yaygın görme sorunu bulanık görme veya kırma kusurlarıdır. Bunlara genellikle şunlar neden olur:

Miyopluk: Miyopi olarak da adlandırılan bu duruma sahip kişiler, yakındaki nesneleri net görebilir ancak uzaktaki nesneleri bulanık görebilir.

Uzak görüşlülük: Hipermetrop olarak da adlandırılan bu duruma sahip kişiler, yakındaki nesneleri net göremezler. Uzaktaki nesneler odaktadır.

Astigmatizm: Bu durumda gözün ön tabakasındaki kornea veya iç merceğin farklı bir şekli vardır ve bu da görüşü bulanıklaştırır.

Bu görme sorunları, uygun olduğunda reçeteli gözlük ve kontak lenslerle başarılı bir şekilde yönetilebilir. Çoğu zaman, çocuklar görme sorunlarına dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite gibi DEHB ile karıştırılabilecek belirti ve semptomlarla tepki verirler. Görme sorunları söz konusu olduğunda, erken teşhis ve sağlık ve göz sağlığı uzmanlarına düzenli ziyaretler, uzun vadeli görme kaybını önlemenin ve çocuğun sağlığını ve esenliğini sağlamanın anahtarıdır.

20/20 görüş netliğine sahip çocuklar için, hala görüşlerine odaklanma, izleme veya koordinasyon sorunları olabilir. Bazı tıbbi rahatsızlıkları olan veya ailede göz rahatsızlığı öyküsü olan çocukların göz problemleri geliştirme riski daha yüksek olabilir. Bu çocuklar ve görme şikayetleri olan veya göz muayenesinde anormal bulguları olan çocuklar bir çocuk göz doktoruna yönlendirilmelidir.

Göz muayenesi zamanı geldiğini nasıl anlarız?

Bir çocuğun zayıf görme sorunu yaşadığını gösteren birkaç belirti vardır. İşte çocuğunuzun bir göz muayenesine ihtiyacı olduğuna dair altı işaret:

Gözleri kısma: Çocuklar, kendilerine yakın veya uzaktaki bir nesneye odaklanmaya çalışırken, görüşlerinin netliğini artırmak için genellikle gözlerini kısarlar. Bir çocuğun sık sık gözlerini kıstığını fark ederseniz, bu görme bozukluğunun bir işareti olabilir.

Başını eğmek veya bir gözünü kapatmak: Görme sorunu olan çocuklar, gözlerini kısmak gibi, netliği artırmak için başlarını eğebilir veya bir gözünü kapatabilirler. Ayrıca bu durum göz kaymasının veya göz tembelliğinin bir göstergesi olabilir.

Televizyona veya cihazlara çok yakın oturmak: Bir çocuk televizyona çok yakın oturuyorsa veya bir kitap veya tableti yüzüne çok yakın tutuyorsa, görüşünü kontrol ettirmenin zamanı gelmiş olabilir.

Gözleri aşırı ovuşturma: Bir çocuk sık sık görmek için gözlerini zorluyorsa, gözlerini aşırı derecede ovmaya başlayabilir. Göz ovma, çocukların göz yorgunluğu veya başka göz rahatsızlıkları yaşıyor olabileceğinin bir göstergesidir.


 

Baş ağrısı veya göz ağrısı şikayeti: Baş ağrısı veya göz ağrısı şikayeti, çocukların görüş netliğini artırmak için gözlerini zorladığının bir başka göstergesidir.

Okul çalışmalarına konsantre olmakta zorluk çekmek: Okul ortamları görsel olarak son derece uyarıcı olabilir. Çocukların görüşlerini çeşitli mesafelere ve ortamlara odaklaması gerekir. Bir çocuğun görüşü zayıfsa, bu zor olabilir. Okul çalışmalarına konsantre olmakta zorlanıyorlarsa, bir göz muayenesine ihtiyaçları olabilir.

Tarama muayenesindeki anormal bulguların yanı sıra bunun gibi semptomlar, çocukların bir pediatrik göz doktoruna yönlendirilmesi gerektiğinin olası göstergeleridir. Bir görme sorunu ne kadar erken bulunursa, çocuğun sağlığı ve esenliği için o kadar iyidir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.