Çocuğunuzun Dijital Göz Yorgunluğuna Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Başar, çocuklarda göz sağlığının korunması ve dijital göz yorgunluğuna karşı alınacak önemlerle ilgili bilgi verdi…

Çocuğunuzun Dijital Göz Yorgunluğuna Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?
13 Aralık 2020 Pazar 14:00

Çocuğunuzu dijital göz yorgunluğuna karşı açık havaya çıkarın

Koronavirüs pandemisi ile birlikte dijital eğitim sürecine geçilmesi ve kısıtlamalara bağlı olarak sosyal faaliyetlerin dijital ortam üzerinden gerçekleştirilmesi birçok kişide dijital göz yorgunluğunun ortaya çıkmasına neden oldu. Güneş ışığının retinayı koruyucu ve besleyici etkisi vardır. Güneş ışınları, vücutta D vitamini üretimini tetikleyerek çocukların bağışıklık sistemini güçlendirir ve beyin fonksiyonlarının gelişmesini sağlar. Bu nedenle çocukların mümkün olduğunca dışarıda vakit geçirmeleri sağlanmalıdır.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Başar, çocuklarda göz sağlığının korunması ve dijital göz yorgunluğuna karşı alınacak önemlerle ilgili bilgi verdi…

Dijital göz yorgunluğu; uzun süre bilgisayar, akıllı telefon ve tablet kullanımına bağlı olarak gözde gerginlik ve huzursuzluk şikâyetleri ile ortaya çıkan göz ve görme şikâyetleridir. Sulanan ve kaşınan gözler, aşırı kuru veya aşırı ıslaklık hissi, bulanık veya çift görme, ışığa artmış hassasiyet, gözleri açık tutamama hissi, boyun, omuz ve sırt ağrısı en belirgin şikâyetler arasında yer alır.

ÇOCUKLAR ŞİKÂYETLERİNİ İFADE EDEMEYEBİLİR

Çocuklar genellikle şikâyetlerini ifade edemeyebilir. Bu durum; huzursuzluk, odaklanamama veya başarısızlık olarak ortaya çıkabilir. Velilere düşen görev bu çocukların durumunu yakından takip etmek, göz sağlığından emin olmak ve dijital göz yorgunluğuna karşı alınabilecek önemleri almak. Bu rahatsızlıklara yol açan göz bulgularından kurtulmak için öncellikle çocuğun göz muayenesi sonrasında gözlük veya lens ihtiyacı olup olmadığı gündeme alınmalıdır. Ayrıca çocuklarda hatta büyüklerde gizli veya belirgin göz kaymalarının tespiti ve tedavisi de mutlaka gerçekleştirilmelidir.

DİJİTAL GÖZ YORGUNLUĞUNA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

20-20-20 kuralı uygulanmalıdır! Her 20 dakikada bir ara verilmeli, 20 saniye boyunca 20 metre uzağa bakılmalıdır.

Ekranda parlama ve yansımaları önlemek için tepe ışığı azaltılmalı, pencere ve diğer ışık kaynaklarının yol açacağı parlamalar önlenmelidir.

Çocuk ekrandan bir kol boyu uzaklıkta oturmalıdır.

Ekrandaki yazı puntoları çocuğun rahat okuyabileceği şekilde büyütülmelidir.

Elektronik aletlerin arka planı beyaz yerine gri olmalıdır.

Ekran yüzü kullanıcının tam karşısında göz seviyesinin hemen altında olmalıdır.

Ekrana mavi ışık korumalı program uygulanmalı, gözlük kullanılıyorsa camların mavi ışık korumalı takılmasına özen gösterilmelidir.

AÇIK HAVADA VAKİT GEÇİRMELERİNİ SAĞLAYIN

Güneş ışığının retinayı koruyucu ve besleyici etkisi vardır. Güneş ışınları, vücutta D vitamini üretimini tetikleyerek çocukların bağışıklık sistemini güçlendirir ve beyin fonksiyonlarının gelişmesini sağlar. Bu nedenle çocukların mümkün olduğunca dışarıda vakit geçirmeleri sağlanmalıdır.

RENKLİ SEBZE VE MEYVELER GÖZLERİ GÜÇLENDİRİYOR

Göz sağlığının korunmasında yeterli ve dengeli beslenme de önem taşıyor. Havuç, yeşil yapraklı sebzeler, yaban mersini, üzüm gibi renkli sebze ve meyveler vücudun üretemediği pek çok yararlı bileşikler içeriyor. Antioksidan bakımından zengin olan bu besinlerin hücre yenilenmesi üzerindeki etkileri dolayısıyla çocukların beslenme programında yer alması göz sağlığı bakımından önem taşıyor.

Çocuklarda sonradan gelişen göz sorunlarının en önemli nedenleri arasında erken yaşta kontrolsüz verilen cep telefonu, tablet gibi dijital araçlar yer alıyor. Dijital aletlerin ortaya çıkardığı mavi ışık göz arkasındaki retina hücrelerine zarar veriyor. Çocuklarda meydana gelebilecek göz sorunlarının önüne geçebilmek dijital eğitim esnasında önlemlere dikkat edilmeli ve düzenli göz kontrolleri ihmal edilmemelidir.

Kaynak: www.sabah.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.