Çocuğunuzu Gözlüğe Nasıl Alıştırırsınız ?

Gözlüğe uyum sürecine yeni başlayacak çocuk için çerçevenin ve camın seçimi oldukça önemli.

Çocuğunuzu Gözlüğe Nasıl Alıştırırsınız ?
28 Ekim 2019 Pazartesi 16:14

ÇOCUĞUNUZ GÖZLÜĞE ALIŞAMADI VE EVE SÜREKLİ KIRIK GÖZLÜKLE Mİ GELİYOR?

Gözlük kullanmaya yeni başlayan küçük yaştaki çocuklarda alışma evresi oldukça zorlu geçebiliyor. Bu süreçte çocuklar gözlüğü reddedebiliyor, kolaylıkla kaybedebiliyor ya da düşürüp kırabiliyor.  Op. Dr. Özgür Gözpınar, çocukların ve ebeveynlerin bu süreci rahat geçirmelerini sağlayacak önerilerde bulunuyor.

Aileler çocuklarını gözlüğe alıştırmanın zor olacağını düşünerek endişe yaşasalar da uygun verilmiş bir gözlükle görmesi ve konforu artan çocuk, gözlüğü kısa zamanda benimseyecektir. 

Çocukları düzenli gözlük kullanımına teşvik ederek ileride oluşabilecek göz tembelliği ve şaşılık gibi rahatsızlıkların önüne geçmek mümkün olabiliyor. “Çocuklarda teşhisin doğru konulmasında ve tedavinin başarılı olmasında muayenenin önemi kadar hekim ile ailenin iş birliği de önemli” diyen  Op. Dr. Özgür Gözpınar, “zaten çocuk gözlükten fayda gördüğünü hissettikçe; çocuğun gözlüğü benimsemesi çabuklaşacaktır. Gözlük kullanan çocuğu etkileyen dış faktörler ebeveyn telaşı ve arkadaşlarının davranışlardır” diyor.

Gözlüğe uyum sürecine yeni başlayacak çocuk için çerçevenin ve camın seçimi oldukça önemli.  Op. Dr. Özgür Gözpınar, “çocuklara burnuna ağırlık yapmayacak, kirpiklerini ve gözkapağını rahatsız etmeyecek, yüz şekline uygun gözlükler alınmalıdır. Gözlük camının kirpiklere değmesi, çocukta refleks olarak çerçeveyi yakın gözlüğü gibi aşağıya itmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda odaklanma bozulur ve görme kalitesi olumsuz etkilenir” şeklinde bilgi veriyor.

“Çocuklarda her yıl göz muayenesi yapılması önerilirken yüz gelişimi sürekli değiştiği için çerçeve değişimi de her yıl yapılmalıdır. Gözlük seçim aşamasında önce optikçi ve ebeveynin seçeceği alternatifler arasından çocuğun kendi gözlüğünü seçmesine izin vermek gerekir ki bu motivasyonunu artıracaktır” şeklinde konuşan  Op. Dr. Özgür Gözpınar, “optikçinin doğru montaj yapması da diğer önemli detaylardan biri. Montajı düzgün yapılmayan gözlüğün düşme ve kaybolma riski de yüksektir. Özellikle camın kırılarak zarar vermemesi için kırılmalara karşı dirençli bir cam tercih ediliyor olması elzemdir” diyor.
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.