Camii önünde işporta da satılan numaralı gözlükler

Yasa gereği her türlü numaralı numarasız kontakt lens ve gözlük cam ve çerçeveleri reçete karşılığı sadece gözlükçüde satılır

Camii önünde işporta da satılan numaralı gözlükler
24 Ocak 2014 Cuma 04:00

 Yasa gereği her türlü numaralı numarasız kontakt lens ve gözlük cam ve çerçeveleri reçete karşılığı sadece gözlükçüde satılır. Sahte taklit imitasyon hazır okuma gözlükleri, hiçbir denetim yapılmadığı için camii önlerinde ve işporta da ucuz olduğu için Pazar bulmakta talep görmekte ve satılmaktadır. Camları Hurda plastik malzemeden, çerçeveleri hurda metalden üretilen sahte numaralı sözde gözlüklerin satışını önleyecek bir denetiminin yapılmaması göz görme ve halk sağlığını tehlikeye attığı gibi, faturasız satılan bu ürünler büyük bir vergi kaybına da sebep olmaktadır. Bu ilacın bakkalda yasa dışı satılmasıyla eşdeğerdir.
Batıda marketlerde, eczanelerde reçetesiz olarak geçici kullanımlar için satılan hazır yapılmış gözlükler, daha çok büyütme gözlüğü ya da aparatı olarak isimlendirilir.

Hazır numaralı okuma gözlüklerinin, Optisyenlik müesseselerinde üretilen kişiye özel optik sağlık gereci ile benzeşen bir yönü bulunmamaktadır. Gözler görme testi yapıldığında her göz için farklı diyoptri ihtiyacı oranı yüzde 75 dır. İnsanlarda yüzde 80 oranında da astigmatisma bulunur. Böyle bir durumda yeterli görmeyi sağlayacağını iddia etmek optik sağlık gereci gibi mütalaa etmek bilim dışıdır.
Bu yüzden bu hazır yapılmış gözlükler yeterli düzeltmeyi sağlayamaz. Gözlüğün her iki gözünde de aynı siferik diyoptri de lens takılıdır (+1.00-+3.00 ) Üstelik bu yaşlarda muayenesiz bu gözlüklere özendirmek, satışına göz yummak körlüğe sebep olacak hastalıkların tespitinin de atlanmasına sebep olur.
Bu tip gözlüklerin belli bir ucuzluğu temini için cam ve çerçevesinde kullanılan malzemenin kalitesi de her zaman düşüktür. Camları düşük abbe değerinden dolayı kromatik aberasyona sebep olur. Başka bir ifade ile görüntü net ve berrak değildir.Çerçeveler belli bir standarda göre üretilmedikleri için alerji ve tahriş yapabilir. Kolayca kırılabileceği için yüz göz yaralanmalarına neden olabilir.
Optisyenlik müesseselerinde gözlük kişiye özel olarak üretilir. Prizmatik etki meydana gelmemesi için camın optik merkezinden bakması temin edilir. Hazır okuma gözlükleri optisyenlik müessesesi de dâhil olmak üzere, mesleki mevzuatımıza göre internette, işporta da satışı yasaktır. Bu yasak kâğıt üzerinde kalmakta bir denetim ve yaptırım maalesef uygulanamamaktadır. Endişelerimiz ticari değil meslekidir.
Bu tip gözlüklerin SGK reçeteleri karşılığı verilmesi sözleşme fesih nedenidir. Vatandaşlarımızın bu tip sahte gözlükleri kullanmamaları ve satın almamaları göz sağlıkları açısından çok önemlidir.

Ancak paradoks şurada başlıyor, hazır numaralı okuma gözlükleri satışı Türkiye'de yasaktır. Ancak Bunları satanlara bir takip ve ceza işlemi uygulanmıyor.Yapılacak işlem bu tür sağlıksız ürünlerin ithalatına ve kaçak yollarla Ülkeye girişine izin verilmemesi ,İnternet ve işporta denetimleri ,illerde Sağlık bakanlığı İl müdürlükleri eliyle yapılması gereklidir. Aksi takdirde Belediye ve zabıta ile önlenebilmesi mümkün görünmemektedir.

Eczacı-Gözlükçü Taylan KÜÇÜKER

Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi

SAĞLIK BAKANLIĞI

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı:B.10.0.THG.0.79.00.02/37645

Konu: Hazır Okuma Gözlüğü

07/10/2008

ANADOLU GÖZLÜKÇÜLER VE OPTİSYENLER DERNEKLERİ FEDERASYONU

Cumhuriyet Mah. Umur Sok. Sultan İşhanı No:2/4

Melikgazi/Kayseri

Hazır okuma gözlükleri konusunda Bakanlığımıza göndermiş olduğunuz 14.04.2008 tarih ve 47 sayılı yazınız incelendi.

5193 sayılı Optisyenlik Hakkında kanunun 4 üncü maddesinde Numaralı (Mihraklı) gözlük camı ve gözlük çerçevesi satmak, gözlük montajı ve her türlü reçeteli lens satışı yapmak üzere optisyenlik mesleğini icra edebilmek için ,optisyenlik alanında en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim ve öğretim veren yüksek okul mezunu olmak gerekir ve 6ncı maddesinde "optisyenler ,yalnız koruyucu gözlükleri ,güneş gözlüklerini ve gözhastalıkları uzmanı tabipler tarafından verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarını ,her türlü lensleri ,optik görme gereçlerini ve gözlük çerçevelerini satabilir.Hükmolmuş ve optisyenlik hakkında

Yönetmenliğin 25 inci maddesinin (k) bendinde de "Müessese dışındaki bir atölyede numaralı gözlük camı montajı yapılması yasaktır" hükmü getirilmiştir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri gereği hazır okuma gözlüklerinin optisyenlik müesseslerinde, optisyenlik müesseseleri dışındaki yerlerde ve internette satışı yasaktır.

Bilgilerinize rica ederim.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.