Çağdaş ve Modern Bir Toplum İnşa Etmenin Anahtarıdır.

Sağlığın bu şekilde tasarrufu olmaz, Başarılı bir sağlık hizmeti zamanında sunulan sağlık hizmeti demektir.

Çağdaş ve Modern Bir Toplum İnşa Etmenin Anahtarıdır.
27 Mart 2015 Cuma 15:51

Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Gözlükçü Taylan Küçüker bir basın açıklaması yaparak "Gözlük, Çağdaş ve Modern Bir Toplum İnşa Etmenin Anahtarıdır" dedi.

Küçüker, "Çerçeve hak ediş süresinin 3 seneden iki seneye indirilmesi ve 0,5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün, eskiden olduğu gibi "cam numarası değiştiğinde yenilenir" şeklinde yeniden düzenlenmesi vatandaşlarımızın mağduriyetini giderecektir.

Gözlük camları 0,25 diyoptri aralıklarla üretilir. Görme kalitesini ve keskinliğini bu kadar küçük değerler değiştirebilir. Kanımızca SGK'nın bu uygulamayı başlatmasındaki amacı tasarruftur. Sağlığın bu şekilde tasarrufu olmaz. Başarılı bir sağlık hizmeti zamanında sunulan sağlık hizmeti demektir. Kamu sağlığının korunması sosyal devlet olmanın gereğidir.

Glokom ve katarakt sadece yaşlıların sorunu değildir. Doğumsal katarakt ve gelişimsel glokom birçok ülkede çocukluk çağı körlüğünün önemli nedenlerindendir. Erken müdahale kör edici hastalıkların birçoğundan kaçınabilmenin anahtarıdır. Dünya çapında milyonlarca insan düzeltilmemiş kırma kusurlarından dolayı işlevsel olarak kördür. Basit bir görme testi ve gözlüklerle bu insanların çoğunun görüşü yeniden kazandırılabilir..

Trafik kazaları azalır. Trafik kazalarında her sene 11.000 insanımız canını kaybetmektedir. Bu sayı kurtuluş savaşında verdiğimiz şehitlerimizden fazladır. 20 milyarın üzerinde mal kayıpları meydana gelmedir. Görmeyi yeniden sağlamak ya da korumak az miktarda masrafla sağlanabilir ve böylece insanlar yoksulluktan da uzaklaştırılmış olur. Onlar da kendilerini tamamen ailelerine topluma ve ulusal gelişime verebilirler. Detaylı net görmenin iş gücüne ve Ülke ekonomisine 25 milyar dolarlık bir katma değer oluşturulabilir Yeterli görme keskinliği olmadan öğretim ve eğitim olmaz. Devletin yapmış olduğu sağlık yardımları bir anlamda göz sağlığı için koruyucu sağlık hizmeti görevi yapmaktadır. Toplumların eğitim ve kültür seviyelerinin gelişmesi, özetle çağdaş bir toplum olmak için, Göz sağlığı, yeterli görme keskinliği, TC Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı için öncelikli bir konu haline getirilmelidir.

 Mutlaka tasarruf hedefleniyorsa, Optik sözleşmeye reklam yasağı maddesi eklenmelidir.

Gözlük camı, gözlük çerçevesi, her türlü kontak lens hekim reçetesi ile yasa gereği sadece optisyenlik müessesesinde satışı yapılabilen tıbbi cihazdır. Bu optik ürünlerin her türlü reklamı internet üzerinden satışı yasaktır. SGK ile imzaladığımız optik sözleşme reklamlarla ilgili bir yasaklayıcı madde içermemektedir. Reklam haksız rekabet, kısıtlı sağlık bütçesinde talep artırarak kamu zararı ve israf yaratır. Yeni sözleşmeye reklam yapan optisyenlik müesseselerinin sözleşmeleri fesih edilir şeklinde bir cezai madde mutlaka eklenmelidir.

Çerçeve hak ediş süresinin iki seneye indirilmesi düşünülenin tam tersine tasarruf sağlar. Koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmelidir.50 TL lik bir gözlükle 6 yaşına kadar şaşılığı tedavi edebilirsiniz. 6 yaşından sonra tedavi cerrahidir. Cerrahi operasyon hem pahalı hem de risklidir. İki senede bir muayene körlüğe neden olan hastalıların erken teşhis edilmesine dolayısıyla sağlık harcamalarının azalmasına imkân sağlar. Trafik kazalarının azalmasına, iş ve üretim verimliliğinin artışını sağlar. Okuma yazma kültürünün gelişmesini artırır. Eğitim ve öğretimi daha başarılı kılar.
SGK'nın tasarruf adına yaptığı uygulamalar vatandaşlarımızı mağdur ediyor, kamu sağlığını bozuyor.


Yukarda açıkladığımız gerekçelerle, SGK, SUT'da gerekli düzenlemeleri acil olarak yapmalıdır. Çerçeve hakediş süresinin 3 seneden 2 seneye indirilmesi ve 0,5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün, eskiden olduğu gibi "cam numarası değiştiğinde yenilenir" şeklinde yeniden düzenlenmesi vatandaşlarımızın mağduriyetini giderecektir.

Gözlükçülük bir formasyon mesleğidir. Cam ve çerçeveden meslek bilgimizi katarak görmeyi sağlayan optik sağlık gerecini üretiyoruz. Ücretsiz sağlık danışmanlığı ve iki sene garanti hizmeti sunuyoruz.
Görme keskinliğinin artırılmasının, körlüğe sebep olan hastalıkların erken teşhisinin ertelenmesi ile tasarruf yapılamaz. Öğrendiklerimizin %80 nini gözümle sağlarız. Görmek inanmaktır. Gözlük çağdaş bir toplum inşa etmenin anahtarıdır" dedi.

Kaynak:sivasoyveriyor.com

 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.