Büyüyen Miyopi Salgınına Karşı Yeni Öneriler

Miyopi bazen "uzağı görememe" olarak tanımlansa da aslında çok daha fazlasıdır.

Büyüyen Miyopi Salgınına Karşı Yeni Öneriler
16 Ocak 2021 Cumartesi 14:00

BÜYÜYEN MİYOPİ SALGININA KARŞI YENİ ÖNERİLER

Öncü Göz Sağlığı Kuruluşları Büyüyen Miyopi Salgınına Karşı Yeni Öneriler Sunuyor

Klinik literatür ve gerçek hayat deneyimlerine göre, miyopinin çocuklarda ilerleyişinin yavaşlatılmasına yardımcı olmak için yeni önerilerle daha erken müdahale çağrısında bulunuluyor

LONDRA, İNGİLTERE. – 12/01/21 – Göz sağlığında küresel bir lider olan Johnson & Johnson Vision* ve Johnson & Johnson Medical Devices Companies**, çocuklarda miyopiyi değerlendirmek, izlemek ve tedavi etmek için göz sağlığı profesyonellerine bugün yeni öneriler sunmuştur. Miyopi Kontrolü: Büyüyen Salgına Klinik Bir Yanıt başlıklı öneriler, (AOA), (AAO), (ASCO) ve (SOA) dahil, Amerika Birleşik Devletleri ve Singapur'daki dünyanın öncü kuruluşlarından bazılarıyla yapılan bir yıllık işbirliğinin sonucudur. Bu, Johnson & Johnson Vision, Singapur Ulusal Göz Merkezi (SNEC) ve Singapur Göz Araştırmaları Enstitüsü (SERI) arasında oluşturulan stratejik araştırma ortaklığı sonrasında, büyüyen miyopi salgınını ele almak için kat edilen son aşamadır.

Miyopi bazen "uzağı görememe" olarak tanımlansa da aslında çok daha fazlasıdır. Miyopi, 21. yüzyılın en büyük göz sağlığı tehdidini oluşturan kronik ve progresif bir hastalıktır[1]. 12 yaş ve altındaki çocuklar en hassas kitle arasındadır[2] ve 2050'ye kadar dünya nüfusunun yarısında miyopi, bir milyar kişide ise yüksek miyopi olması beklenmektedir[3].

Johnson & Johnson Vision, Miyopi Kontrol Platformundan Klinik Araştırma Görevlisi Noel Brennan, MScOptom, PhD, FAAO, "Göz sağlığı profesyonelleri olarak çocukların göz sağlığı ve miyopinin küresel düzeydeki gidişatı konusunda endişeliydik ve COVID-19 bu endişelerimizi daha da arttırdı," diyor. "Johnson & Johnson Vision, yukarıda adı geçen dernekler ve kuruluşlarda görevli göz sağlığı uzmanları ile birlikte, miyopinin küresel ölçekte artan hızını ele almak ve çocuklarımızın göz sağlığı karşısında büyük bir tehdit olan miyopi ile mücadele konusundaki kolektif kararlılığımızı güçlendirmek için klinik bir yanıt olarak bu yeni miyopi kontrol kılavuzunu oluşturdu."

Miyopi hem çevresel hem genetik faktörlerden kaynaklanabilir ve görme bozukluğu ve körlüğe yol açabilecek retina dejenerasyonu ve yırtılması, katarakt ve glokom riskini artırır[4]. Bazı tedavi yönergeleri mevcut olsa da, yeni öneriler çocuklarda miyopinin değerlendirilmesi, izlenmesi ve tedavi edilmesine ilişkin acil ihtiyaç konusunda daha büyük bir farkındalık sağlamaktadır.

Amerikan O.D. Başkanı Robert Layman, O.D., "Göz sağlığı profesyonelleri, bu büyüyen krizle savaşta temel göz sağlığı alanında ön saflarda yer almaktadır ve yeni çıkan veriler ve birinci elden, gerçek hayat deneyimlerine dayanan, ileriye yönelik klinik bilgiler sunulması gereklidir," diyor ve "Johnson and Johnson, anılan dernek ve kuruluşların katkılarıyla, göz sağlığı profesyonellerine, hastayı çocukluğundan yetişkinliğine dek destekleyecek bireysel hasta bakımı sunmalarını sağlayacak bilgiler veriyoruz." diye ekliyor.

Miyopinin Kontrolü: Büyüyen Salgına Klinik bir Yanıt, miyopiye ilişkin kolektif farkındalık, araştırma ve anlayışa katkıda bulunmakta ve çocukların göz sağlığını nasıl ve neden önceliklendirmemiz gerektiği konusunda araştırma temelli bir gerekçe sunmaktadır.

"Miyopinin ilerleyişinin yavaşlatılmasına yardımcı olmak konusundaki yeni öneriler, çocuklarımız için ileriye yönelik büyük bir adım", diyor Singapur O.D. Başkanı Ken Tong, BSc Optom. "Geleneksel yollar bize reçete güncellemeleri üzerine sadece gözlükleri değiştirmeyi öğretti. Fakat, çocukluk döneminde miyopi hızlı ilerlediğinden, bu tehlikeli bir yaklaşımdır. Bu durum, hekimlerimizin çocuklardaki miyopinin zaman içerisinde arttığını gördüğü klinik uygulamada çok yaygındır. Miyopide artış, gözün yapısını ve sağlığını tehlikeye atar; bu da daha büyük bir göz hastalığı ve görüş kaybı riski anlamına gelir. Dolayısıyla, önlenebilir göz hastalıklarının ilerleyişini kontrol altına almak için miyopi kontrol yöntemleri uygulanmalıdır. Miyopik bir çocuğun görme sistemine müdahale edilmezse, miyopi kötüleşmeye devam edecek ve bireyin ömrü boyunca göz sağlığında daha büyük tehditler oluşturacaktır."

Yeni kılavuza göre göz sağlığı profesyonelleri ve hastaların dikkate alması gereken önemli noktalar arasında şunlar bulunuyor:

  • Çocuklarda miyopiyi izleyin: AO Derneğinin (AOA) yönergelerine göre, başlangıç ölçümlerini belirlemek için çocuklara 6-12 aylıkken ve 3-5 yaşlarında en az bir kez, ardından 17 yaşına kadar yılda bir kez göz muayenesi yapılması gerekmektedir.
  • Erken tedavi sağlayın: Tedaviye başlamanın tanımlayıcı göstergesi, miyopi başlangıcıdır. Miyopinin olabildiğince erken belirlenmesi ve tedavi edilmesi, ilerlemenin yavaşlatılmasında büyük öneme sahiptir.
  • Doğru tedaviyi bulun: Miyopi bir çocuğun doğru tedavisi, hekimin tavsiyeleri, ebeveynlerin tercihi ve çocuğun yetenekleri ve olgunluğunun kombinasyona dayanır[5]. Hekimler ve aileler, her hasta için ortokeratoloji[6], yumuşak multifokal kontak lensler[7], miyopi kontrol gözlükleri[8] veya atropin göz damlaları[9] seçenekleri arasından en iyisini seçebilirler.
  • Etkinliği ölçün ve izleyin: Miyopi kontrolünün etkinliği geleneksel olarak yüzdeyle ölçülmüştür. Bununla birlikte, göz uzunluğu ve komplikasyon geliştirme riski arasındaki güçlü ilişki nedeniyle miyopinin izlenmesi için aksiyal uzunluğun ölçülmesi tercih edilir[10].

Miyopinin Kontrolü: Büyüyen Salgına Klinik bir Yanıt buradan indirilebilir.

Johnson & Johnson Vision Hakkında

Johnson & Johnson Medical Devices Companies** şirketlerinin bir parçası olan Johnson & Johnson Vision olarak iddialı bir hedefimiz var: göz sağlığının dünya çapındaki gidişatını değiştirmek. Dünya çapında faaliyet gösteren şirketlerimiz aracılığıyla, göz sağlığı profesyonellerinin, kırma kusuru, katarakt ve göz kuruluğu gibi karşılanmamış ihtiyaçları ele alan ürün ve teknolojilerle, hastalara ömürleri boyunca daha iyi sonuçlar oluşturmayı sağlayan yenilikler sunuyoruz. İhtiyacın daha yüksek olduğu topluluklarda, kaliteli göz bakımına erişimi genişletmek için işbirliği içinde çalışıyor ve insanların daha iyi görmesine, daha iyi bağlantı kurmasına ve daha iyi yaşamasına yardımcı olmayı taahhüt ediyoruz. jjvision.com adresinden bizi ziyaret edin, Twitter'da @JNJVision, LınkedIn'de Johnson & Johnson Vision ve Facebook'da @JNJVision adreslerinden bizi takip edin.

© Johnson & Johnson Vision, [2021]. Tüm hakları saklıdır.



[1] Gifford KL, Richdale K, Kang P, et al. IMI - Clinical Management Guidelines Report. Invest Ophthalmol Vis Sci 2019;60:M184-203.

[2] Cho P, Cheung SW. Retardation of Myopia in Orthokeratology (Romio) Study: A 2-Year Randomized Clinical Trial. Invest Ophthalmol Vis Sci 2012;53:7077-85.

[3] Chamberlain P, Peixoto-de-Matos SC, Logan NS et al. A 3-Year Randomized Clinical Trial of Misight Lenses for Myopia Control. Optom Vis Sci 2019;96:556-67.

[4] Lam, Carly Siu Yin, et al. "Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomised clinical trial." British Journal of Ophthalmology 104.3 (2020): 363-368.

[5] Yam JC, Jiang Y, Tang SM et al. Low-Concentration Atropine for Myopia Progression (LAMP) Study: A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Trial of 0.05%, 0.025%, and 0.01% Atropine Eye Drops in Myopia Control. Ophthalmol 2019;126:113-24.

[6] Haarman AEG, Enthoven CA, Tideman JWL, et al. The Complications of Myopia: A Review and Meta-Analysis. Invest Ophthalmol Vis Sci 2020;61 (4):49.

[1] JJV arşiv verileri.

[2] Ulusal Göz Enstitüsü. Nearsightedness – Who is at Risk? https://nei.nih.gov/healthyeyes/myopia adresinden ulaşılabilir. Son erişim Eylül 2019'da gerçekleşmiştir.

[3] Holden et al. Ophthalmol 2016; 123: 1036.

[4] [1] Fredrick, D. R. (2002). Myopia. BMJ, 324(7347), 1195-1199. doi:10.1136/bmj.324.7347.1195.

[5] Gifford KL, Richdale K, Kang P ve ark. IMI - Clinical Management Guidelines Report. Invest Ophthalmol Vis Sci 2019;60:M184-203.

[6] Cho P, Cheung SW. Retardation of Myopia in Orthokeratology (Romio) Study: A 2-Year Randomized Clinical Trial. Invest Ophthalmol Vis Sci 2012;53:7077-85.

[7] Chamberlain P, Peixoto-de-Matos SC, Logan NS ve ark. A 3-Year Randomized Clinical Trial of Misight Lenses for Myopia Control. Optom Vis Sci 2019;96:556-67.

[8] Lam, Carly Siu Yin ve ark. "Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomised clinical trial." British Journal of Ophthalmology 104.3 (2020): 363-368.

[9] Yam JC, Jiang Y, Tang SM ve ark. Low-Concentration Atropine for Myopia Progression (LAMP) Study: A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Trial of 0.05%, 0.025%, and 0.01% Atropine Eye Drops in Myopia Control. Ophthalmol 2019;126:113-24.

[10] Haarman AEG, Enthoven CA, Tideman JWL ve ark. The Complications of Myopia: A Review and Meta-Analysis. Invest Ophthalmol Vis Sci 2020;61 (4):49.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali Can Arslan - 3 yıl önce
Pubmed de bu konuda birçok makale var. Öncelikle doktorlarımızın bu konuda aileleri bilgilendirme ve buna yönelik reçete yazması gerekiyor. Çocuklar için e-line bifocallerin yaygınlaşması yüksek miyopiyi engellemek için oldukça önemli.