Büyüme Çağında Miyopi Hastalığı Artıyor

Çocuklarda sık görülmeye başlanan miyopi hastalığına karşı alınacak önlemler

Büyüme Çağında Miyopi Hastalığı Artıyor
10 Mayıs 2023 Çarşamba 11:24

DR. EKİCİ: “Büyüme Çağında Miyopi Hastalığı Artıyor”

Büyüme çağındaki çocuklarda ekran karşısında uzun vakit geçirmenin, miyopi hastalığında artışa neden olduğu çeşitli çalışmalarda görülmektedir. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı akademisyenlerinden Öğr. Gör. Dr. Gamze Ekici, çocuklarda sık görülmeye başlanan miyopi hastalığına karşı alınacak önlemler hakkında önemli bilgiler aktardı.

“2020 Yılı Boyunca Çocuklarda Miyop Hastalığı 3 Kat Arttı”

Çocukların, ekran karşısında uzun vakit geçirmesi sebebiyle miyopi gibi kırma kusurlarında beklenenden daha fazla artış kaydedildiğini belirten KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı akademisyenlerinden Öğr. Gör. Dr. Gamze Ekici; “Geçtiğimiz yıllarda yoğun olarak yaşadığımız Covid-19 salgını döneminde, insanların evine kapanması ve ekran karşısında daha çok zaman geçirmesi sebebiyle miyopi gibi kırma kusurlarında artış olmuştur.

Hollanda ve Çin gibi birtakım ülkelerde yapılan araştırmalar, Covid-19 pandemisi sebebiyle getirilen karantinada görme bozukluklarının arttığını ortaya koymuştur. Çin'de yapılan başka bir araştırmada ise yaşları 6 ila 8 arasında değişen 120 bin çocuğun göz sağlığı incelenmiş, karantinanın sürdüğü 2020 yılı boyunca miyop görülme sıklığının geçmiş yıllara kıyasla üç kat arttığı değerlendirilmiştir” şeklinde konuştu.

“Çocuklarımızın Dışarıda Zaman Geçirmesini Desteklemeliyiz”

Yapılan araştırmalara göre bu yüzyılın ortalarında yaklaşık beş milyar insanın miyop olmasının beklendiğine dikkat çeken Ekici; “Miyopi hastalığındaki artışın sebebi bilgisayarların, akıllı telefonların ve tabletlerin çok erken yaşlarda başlayan yoğun kullanımının yanı sıra, gün içinde evde geçirilen vaktin giderek çoğalmasından kaynaklanmaktadır. Gelecek nesillerimizin daha kaliteli bir hayat sürmeleri için çocuklarımızı, telefon tablet ve benzeri teknolojik aletlerden uzak tutarak dışarıda zaman geçirmelerini desteklemek gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

“Göz Sağlığımız İçin 20-20-20 Kuralına Uymalıyız”

Göz sağlığı için 20 dakika bilgisayarın ya da telefonun başında vakit geçirdikten sonra mutlaka 20 saniye ara vermemiz gerektiğinin altını çizen Öğr. Gör. Dr. Gamze Ekici; “Ekran karşısında uzun süre kalmak gözlerimizi yormaktadır.

Bununla beraber miyopi ve astigmatizma gibi göz kusurlarının oluşma riskini artırır. Ekranın yaydığı ısı, radyasyon ve ışık gözyaşımızın daha hızlı buharlaşması nedeniyle göz kuruluğuna sebep olmaktadır. Bu yüzden dijital ekranla yakın temasta olduğumuzda 20-20-20 kuralını uygulamalıyız. 20 dakikada bir 20 saniye boyunca en az 20 feet (6m) uzaklığa bakmak göz sağlığımız için çok önemlidir” dedi.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.