Bu Yedi Etken Gözünüzü Bozuyor

Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında en az 2,2 milyar insanın görme bozukluğu yaşadığına ve bunların yaklaşık yarısının önlenebilecek görme bozukluğuna sahip olduğuna dikkat çekti.

Bu Yedi Etken Gözünüzü Bozuyor
28 Ekim 2023 Cumartesi 11:00

Görme yeteneğimiz çoğu zaman hafife aldığımız bir şeydir; ta ki gözlerimiz ile ilgili bir sorun yaşayana kadar.

Uzağı görememe (miyopi) gibi sorunlar hızla artıyor. Yapılan araştırmalar, 2050 yılına kadar 4.758 milyon kişinin bu hastalığa sahip olacağını, yani dünya nüfusunun neredeyse yarısının (yüzde 49,8) miyop olacağını öngörüyor.

Buna ek olarak, Macushield tarafından yapılan yeni bir araştırma, İngilizlerin yüzde 73'ünün gözlerinin yaşla birlikte kötüleştiğini fark ettiğini ortaya çıkardı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Dünya Görme Raporu, yakın gelecekte göz bakımı ihtiyacında dramatik bir artış olacağını öngörüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında en az 2,2 milyar insanın görme bozukluğu yaşadığına ve bunların yaklaşık yarısının önlenebilecek görme bozukluğuna sahip olduğuna dikkat çekti.

Uzmanlar "Bazı insanlar göz sağlığına hak ettiği ilgiyi göstermiyor olabilir ve bazen katarakt, glokom ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi durumların tespitinde önemli bir rol oynayan yıllık göz testlerini kaçırıyor olabilir" diyor "Zamanında belirlenip ele alındığında, bu sorunlar etkili bir şekilde yönetilebilir ve göz sağlığınızı korumaya yardımcı olabilir."

Uzmanlar Covid-19 salgınının göz sorunlarının kötüleşmesinde, özellikle de uzağı görememede artışta rol oynadığını söylüyor. "Uzaktan çalışmaya geçişle birlikte insanların iş ve eğlence amaçlı olarak ekran başında daha uzun saatler geçirme olasılıkları artık daha yüksek" diyor. "Göz sağlığına öncelik vermek sadece rahatlık meselesi değil, aynı zamanda genel sağlığımızın da temel bir unsurudur."

Uzmanlar insanların farkına bile varmadan görmelerine zarar verebileceği yedi yolu özetliyor.

Göz Testlerinizi İhmal Etmek

İnsanların iki yılda bir veya göz doktorları tavsiye ederse daha sık görme testi yaptırmaları tavsiye edilyor.

Uzmanlar şunları ekliyor: "Düzenli göz testlerinin planlanmaması, teşhis edilemeyen göz rahatsızlıklarına yol açabilir. Glokom, diyabetik retinopati ve makula dejenerasyonu gibi durumlar genellikle erken evrelerinde gözle görülür semptomlar olmadan gelişir, ancak göz testleri aracılığıyla erken teşhis, etkili tedavi ve görme için çok önemlidir."

Rutin göz testleri ayrıca diyabet, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gibi altta yatan sistemik sağlık sorunlarının erken belirtilerini de tespit edebiliyor.

Uzun Ekran Süreleri

Uzmanlar dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar gibi dijital cihazların yaygın kullanımının hem iş hem de eğlence amaçlı ekran başında kalma süresinin uzamasına yol açtığını söylüyor.

"Bu, kuru gözler, baş ağrıları ve bulanık görme gibi semptomlarla karakterize edilen dijital göz yorgunluğuna neden olabilir" diye açıklıyor uzmanlar.

Uzmanlar "Bu dijital teknoloji çağında, 20-20-20 kuralını kullanarak dijital göz yorgunluğunu hafifletmeniz tavsiye edilir" diyor bu, her 20 dakikada bir, 20 adım uzaktaki bir şeye 20 saniye boyunca bakmak anlamına geliyor. "Ayrıca ekran kullanırken gözlerin kurumasını önlemek için göz kırpmayı unutmayın." Diye ekliyor.

UV Koruyucu Güneş Gözlüğü Takmamak

Yeterli UV korumasına sahip güneş gözlüğü kullanmamanın, zararlı UV radyasyonuna maruz kalmaya yol açabileceğini, bunun da katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) gibi durumlara katkıda bulunabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

"Gözlerinizi özellikle güneşli havalarda UV ışınlarından korumak, uzun süreli göz sağlığının korunması açısından çok önemlidir" diye vurguluyor.

Uzmanlar UV'ye maruz kalmanın göz yüzeyinde pterjiyum adı verilen büyümelerin gelişimini de artırabileceğini söylüyor ve şu uyarıda bulunuyor: "Tüm güneş gözlükleri UV ışığını filtrelemez, bu nedenle CE, UV 400 veya TSE İşareti taşıdıklarından emin olun. Ve asla doğrudan güneşe bakmayın. Direkt olarak güneşe bakmak makulada kalıcı görme kaybıyla sonuçlanabilecek güneş yanığına neden olabilir."

Kötü Beslenme Ve Besin Eksikliği

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, merkezi görmeyi etkileyen AMD gibi görmeyi tehdit eden göz hastalıkları riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Konunun uzmanları retinanın doğrudan önünüzde gördüğünüzü işleyen kısmı olan makulanın, ıspanak ve lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan lutein ve zeaksantin gibi doğal pigmentleri içerdiğini söylüyor.

"A, C ve E vitaminleri de faydalıdır, bu nedenle günde en az bir porsiyon meyve ve sebze yiyin" diye tavsiyede bulunuyor. "Ayrıca ailenizde AMD geçmişi varsa, doktorunuza besin takviyeleri almayı da danışabilirsiniz"

Ayrıca uzmanlar şunu da ekliyor: "A, C ve E vitaminleri ile çinko gibi mineraller gibi temel besin maddelerinin eksik olduğu zayıf bir beslenme, göz sağlığına zarar verebilir; çünkü bu besinler görme ve genel göz fonksiyonu için hayati öneme sahiptir. Öncelik olarak sağlıklı gözleri korumak çok önemlidir. Yapraklı yeşillikler, renkli meyve ve sebzeler ve omega-3 kaynakları açısından zengin dengeli bir beslenme tüketimi göz sağlığınızı korumak için atacağınız ilk adımlardan biri olabilir."

Sigara İçmek

Sigara içiyorsanız sigarayı bırakmanın yalnızca genel sağlığınız için değil gözleriniz için de faydalı olduğunu unutmayın: "Sigarayı bırakmak AMD ve katarakt gibi belirli göz rahatsızlıklarının gelişme riskini azaltabilen değiştirilebilir bir faktördür."

Sigarayı bırakmak istiyorsanız doktorunuzdan destek isteyin; bu konuda yararlanabileceğiniz pek çok yararlı kaynağın mevcut olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.

Reçeteli gözlük takmamak

Uzmanlar reçeteli gözlük takmanın görme yeteneğinizi kötüleştirdiğine dair yaygın bir yanılgı olduğunu söylüyor, ancak "Bu fikir yanlıştır" diye vurguluyor. "Reçeteli gözlük takmanın temel nedeni, onlara ihtiyaç duymanızdır. Eğer gözlük takmayı ihmal ederseniz, baş ağrısı yaşama riskiyle karşı karşıya kalırsınız."

Yetersiz Aydınlatma

Yetersiz aydınlatmaya sahip alanlarda çalışmak veya kitap okumak, gözlerinizin daha fazla çalışmasına neden olabilir, bu da göz yorgunluğuna, rahatsızlığa ve görüşün zayıflamasına neden olabilir.

Genellikle 'görev aydınlatması' olarak adlandırılan iyi aydınlatmanın, okuma ve çalışma için konforlu koşullar yaratmak açısından hayati önem taşıdığına dikkat çekiliyor.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.