Bu Kontak Lensleri Gözyaşlarıyla Şarj Edeceksiniz

Görme bozukluğuna yardımcı teknolojide yeni bir devrim

Bu Kontak Lensleri Gözyaşlarıyla Şarj Edeceksiniz
05 Eylül 2023 Salı 11:06

Gözyaşı ile şarj dilebilen Akıllı Kontak Lensler

Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi bilim adamları, akıllı kontak lenslere güç verebilecek esnek, mikrometre inceliğinde bir pil icat ederek görme bozukluğuna yardımcı teknolojide dev bir atılım geliştirdiler. Bu lensler dünyayı görme ve onunla etkileşim kurma biçimimizde devrim yaratma potansiyeline sahip.

Akıllı kontak lensler, kişinin gördüklerini bulut tabanlı veri depolamaya gönderme yeteneği de dahil olmak üzere sayısız olasılık sunar. Ayrıca artırılmış gerçekliğe erişim sağlayabilir, kullanıcının sağlığını gerçek zamanlı olarak izleyebilir, görüşü düzeltebilir ve hatta kullanıcıları diyabet ve glokom gibi durumların başlangıcına karşı uyarabilir.

Kontak lensler için şarj edilebilir piller geliştirmeye yönelik önceki girişimlerdeki zorluk, teknolojinin insan gözünün hassas doğasına uygun olmamasıydı. Teller, bobinler ve metal potansiyel tehlikeler oluşturuyordu. Ancak Nanyang Teknoloji Üniversitesi'ndeki bilim insanları bu soruna bir çözüm buldu.

Yeni icat edilen ve insan korneası kadar ince olan pil, tuzlu su çözeltisine yerleştirildiğinde enerji depolayabiliyor. Baş araştırmacı Doçent Lee Seok Woo, fikrin kontak lens pillerinin gözyaşlarıyla şarj edilip edilemeyeceği sorusundan kaynaklandığını açıkladı. İnsan teriyle çalışan kendi kendini şarj eden pillerin benzer örnekleri, ekibin yaklaşımına ilham verdi.

Pil 200 defaya kadar şarj edilebilir bu da onu oldukça verimli kılar. Pilin her iki elektrotunu da şarj etmek için enzimatik reaksiyon ve kendi kendini azaltma reaksiyonunun bir kombinasyonuna dayanır. Bu teknolojinin benzersiz yönü, elektrik üretmek için yalnızca glikoz ve suya ihtiyaç duyması, bu da onu insanlar için güvenli ve çevreye daha az zararlı hale getirmesidir.

Akıllı kontak lensler, geleneksel lens kutularına benzer bir çözüm kullanılarak şarj edilebiliyor. Pilin içindeki su elektrik akımı görevi görürken, glikoz bazlı kaplama tuzlu su çözeltisinin sodyum ve klorür iyonlarıyla reaksiyona giriyor. Testlerde kullanılan gözyaşı benzeri solüsyonun da etkili bir şarj kaynağı olduğu kanıtlandı.

Metal elektrotlar veya bobin indüksiyonlu şarj kullanan diğer pil şarj sistemlerinin aksine, gözyaşı bazlı pil, kullanıcının gözüne gelebilecek olası zararı ortadan kaldırır. Bu atılım ile, NTU'nun dahili inovasyon ve kurumsal şirketi aracılığıyla alınan bir patent ile ticarileştirme olanaklarının da önü açılıyor.

Akıllı kontak lensler, görme bozukluğuna yardımcı teknolojide önemli bir ilerlemeyi temsil etmekte ayrıca iyileştirilmiş görme düzeltme, sağlık izleme ve artırılmış gerçeklik deneyimleri sağlayarak görme bozukluğu olan kişilerin yaşamlarını iyileştirme potansiyeline sahipler. Daha fazla araştırma ve geliştirme yürütüldükçe bu akıllı lensler, ihtiyaç duyanlar için yakında gerçeğe dönüşebilir.

Kaynak: https://interestingengineering.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.