Bilim İnsanları, 3D Baskı Ve Kök Hücreler Kullanarak Göz Dokusu Üretiyorlar.

Çalışmalar, AMD için çığır açan tedavilere yol açabilir.

Bilim İnsanları, 3D Baskı Ve Kök Hücreler Kullanarak Göz Dokusu Üretiyorlar.
25 Aralık 2022 Pazar 11:13

Bilim insanları bir dizi dejeneratif göz hastalığının tedavisinde atılımlara yol açabilecek yeni araştırmalarda göz dokusu oluşturmanın bir yolunu buldular.

Bilim İnsanları, 3D Baskı Ve Kök Hücreler Kullanarak Göz Dokusu Üretiyorlar.

Çalışmalar, yaşa bağlı makula dejenerasyonu için çığır açan tedavilere yol açabilir.

  • Bilim adamları, kök hücrelerden ve 3D baskıdan göz dokusu oluşturmanın bir yolunu buldular.
  • Yeni araştırma, yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) gibi bir dizi dejeneratif göz hastalığının tedavisinde yeni atılımlara yol açabilir.
  • Dış kan-retina bariyerini oluşturan hücrelerin bir kombinasyonunu - retinanın ışığa duyarlı fotoreseptörlerini destekleyen göz dokusunu - yazdırdılar.
  • NEI Ocular and Stem Cell Translasyonel Araştırma Bölümü başkanı Kapil Bharti, "AMD'nin dış kan-retina bariyerinde başladığını biliyoruz" dedi.

Bilim adamları, bir dizi dejeneratif göz hastalığının tedavisinde çığır açabilecek yeni araştırmalarda, kök hücreleri ve 3D baskıyı kullanarak göz dokusu oluşturmanın bir yolunu buldular.

Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin bir parçası olan Ulusal Göz Enstitüsü'nden (NEI) bir araştırmacı ekibi, dış kan-retina bariyerini oluşturan hücrelerin bir kombinasyonunu - retinanın ışığa duyarlı fotoreseptörlerini destekleyen göz dokusunu - yazdırdı.

Kullanılan teknikle, yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) gibi dejeneratif retina hastalıklarını incelemek ve bunları bu hastalıkların nasıl tedavi edileceğini veya iyileştirileceğini daha iyi anlamak amacıyla kullanmak için teorik olarak sınırsız hasta kaynaklı doku kaynağı sağlayabilecekler.

NEI Bölümü'nün Oküler ve Kök Hücre Translasyonel Araştırmalarına başkanlık eden Ph.D. Kapil Bharti, "AMD'nin dış kan-retina bariyerinde başladığını biliyoruz" dedi.

Bilim adamları, bir dizi dejeneratif göz hastalığının tedavisinde atılımlara yol açabilecek yeni araştırmalarda göz dokusu oluşturmanın bir yolunu buldular.

"Bununla birlikte, fizyolojik olarak ilgili insan modellerinin olmaması nedeniyle AMD başlatma ve ileri kuru ve ıslak aşamalara ilerleme mekanizmaları tam olarak anlaşılamamıştır . "

Gözün dış kan-retina bariyeri, Bruch zarı ile koryokapillaristen ayrılan retinal pigment epitelinden (RPE) oluşur. Zar, besinlerin ve atıkların RPE ile koryokapillaris arasında nasıl hareket ettiğini düzenler.

AMD'li kişilerde, drusen adı verilen lipoprotein birikintileri, Bruch zarının dışında oluşur ve düzgün çalışmasını engeller.

Yaklaşık 20 milyon Amerikalı, bir tür yaşa bağlı makula dejenerasyonundan muzdariptir. 60 yaş ve üstü Amerikalılarda görme kaybının önde gelen nedenidir; aynı zamanda dünya çapında geri dönüşü olmayan körlük ve görme kaybının önde gelen nedenidir.

NIH'nin Ulusal Çeviri Bilimlerini Geliştirme Merkezi'ndeki 3D Doku Biyobaskı Laboratuvarı direktörü ortak yazar Marc Ferrer, "İşbirlikçi çabalarımız, dejeneratif göz hastalıklarının çok ilgili retina dokusu modelleriyle sonuçlandı" dedi.

"Bu tür doku modelleri, terapötik geliştirme de dahil olmak üzere çeviri uygulamalarında birçok potansiyel kullanıma sahiptir."

Bharti ve meslektaşları, üç olgunlaşmamış koroidal hücre tipini bir hidrojelde birleştirdiler: Kılcal damarların temel bileşenleri olan perisitler ve endotelyal hücreler; ve dokulara yapı veren fibroblastlar.

Daha sonra, jeli biyolojik olarak parçalanabilen bir iskele üzerine bastılar ve birkaç gün içinde hücreler yoğun bir kılcal ağa dönüşmeye başladı.

Dokuzuncu günde, bilim adamları yapı iskelesinin diğer tarafına retinal pigment epitel hücrelerini tohumladılar. Bundan bir aydan biraz fazla bir süre sonra doku tam olgunluğa ulaştı.

Araştırmacıların analiz ve testlerine göre basılı doku, doğal dış kan-retina bariyerine benzer şekilde göründü ve davrandı.

Uyarılmış stres altında, baskılı doku, RPE'nin altında drusen birikintileri ve geç kuru evre AMD'ye ilerleme gibi erken AMD modelleri sergiledi.

Bharti, "Hücreleri yazdırarak, normal dış kan-retina bariyeri anatomisi için gerekli olan hücresel ipuçlarının değişimini kolaylaştırıyoruz" diye açıkladı.

"Örneğin, RPE hücrelerinin varlığı, fibroblastlarda Bruch zarının oluşumuna katkıda bulunan gen ekspresyonu değişikliklerini indükler - bu, yıllar önce önerilmiş ancak bizim modelimize kadar kanıtlanmamış bir şey."

Bilim adamları çalışmalarının sonuçlarını bugün Nature Methods'ta yayınladılar .

Kaynak: www.dailymail.co.uk


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.