“Belediyeler Kaçak Gözlük ile mücadelede görevini yerine getirmiyor”

Güneş gözlüklerinden sonra şimdi de numaralı gözlükler işporta tezgâhlarına düştü.

“Belediyeler Kaçak Gözlük ile mücadelede görevini yerine getirmiyor”
07 Ocak 2015 Çarşamba 12:45

Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Gözlükçü Taylan Küçüker bir basın açıklaması yaparak "Kamu sağlığının korunması adına; Gümrük Müsteşarlığı, İl sağlık müdürlükleri ve Belediyelerin kaçak gözlükle mücadelede görevini yerine getirmiyor" dedi.


Güneş gözlüklerinden sonra şimdi de numaralı gözlükler işporta tezgâhlarına düştü. Uzakdoğu ülkelerinde hurda malzeme ve pencere camından üretilen kaçak gözlükler en küçük kazalarda bile kırılabildiği için gözün yaralanmasına sebep oluyor.


Ter ile korezyona uğrayan standart dışı nikel içeren ucuz gözlük çerçeveleri ise alerji tahriş, katarakt, cilt kanseri de dâhil olmak üzere pek çok sağlık problemine davetiye çıkarıyor.


Trafik sinyalizasyon renklerinin doğru algılanmasını engellediği için trafik kazalarına, can ve mal kayıplarına sebep oluyor. Cami önlerindeki seyyar satıcı tezgâhlarında bile satılan gözlüklerin Uzakdoğu ülkelerinden süs eşyası ve oyuncak bildirimiyle getirildiğini belirtiyor.


Gümrük Müsteşarlığı, il sağlık müdürlükleri ve belediyelerin kaçak gözlükle mücadelede görevini yerine getirmiyor. Gözlükçüler uluslararası standardı ve garanti belgesi olmak üzere pek çok yükümlülük bekleyen kamu kurumları, seyyar satıcıların hiçbir standarda tabi olmayan menşei belirsiz sözde Güneş gözlüğü numaralı gözlük ve güneş gözlüğü satmasına göz yumuyor. İllegal yollarla giren bu kaçak ürünler ciddi bir katma değer vergisi kaybına da sebep oluyor. Tüketicilerin ise gözlük alırken sadece fiyatı ve kendilerine yakışıp yakışmadığına dikkat ediyor. Oysa öncelikle camının ve çerçevesinin kalitesine bakılmalı.

Güneş gözlükleri de dâhil olmak üzere tüm gözlüklerin ruhsatlı optikçilerden, garantili ve uluslararası standardına uygunluğu aranılarak alınması gerekir. Gözlükçülüğün de eczacılık ve tabiplik gibi bir sağlık mesleği olduğunu hatırlatan Sağlık Bakanlığı'nın gözetimi ve denetiminde çalışıyoruz. Pek çok sorumluluğumuz var. Gözlük herhangi bir ticari emtia değildir. Kamu sağlığının korunması için, Güneş gözlüklerine yasal düzenleme yapılarak her türlü denetim ve kontrolünün TC Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmesi gerekir.


Göz ve görme sağlığı için kış aylarında da güneş gözlüğü kullanılmalıdır

İnsanlar yıllarca güneş gözlüklerini moda, süslenme, gözü kar, rüzgar ve yabancı cisimlerden korumak için kullandı. Göz sağlığı için kış aylarında da güneş gözlüğünün kullanılması gerekir. Sadece yazın değil kış aylarında da gözlerimizi güneşin zararlı UV radyasyonundan korumak için güneş gözlüğü kullanılması gereklidir.


Kışın yağan taze kar göze gelen ışığı yüzde 85-95 yansıtarak adeta bir ayna vazifesi yapar. UV radyasyonu, güneş ışınlarının yüzde 5'ini oluşturmasına rağmen çok tehlikelidir. Radyasyonu gözlerimizle göremeyiz ve hissedemeyiz. Ancak zararlı etkilerini gözlemleyebiliriz. UV radyasyonunu önlemesi için güneş gözlüğü talebi maalesef günümüzde bile seyrektir. UV radyasyonunun zararlı etkisi kümülatiftir.


Küçük yaştan itibaren güneş gözlüğü kullanma alışkanlığının kazandırılması gereklidir. Bu yüzdendir ki, güneş gözlüğü satın alırken ilk sorulan sorular, koyuluğu iyi mi? Yüzüme yakıştı mı? Bu sorularla doğru bir güneş gözlüğü seçebilmek mümkün değildir. Mutlaka profesyonel bir optisyen desteği şarttır. UV radyasyonunun cilt ve göz üzerinde akut kronik zararları artık günümüzde bilimsel olarak kabul edilmiştir.


Kışın da güneş gözlüğü veya renklendirilmiş güneş camları gereklidir. Kar yansıtma yoluyla UV radyasyon miktarını artırır. Taze kar gelen ışığın yüzde 85-95'ini yansıtır. Adeta bir ayna vazifesi yapar. Haliyle renklendirilmiş güneş camları, arzu edilmeyen radyasyonun göze ulaşmadan azaltır ya da önler. Yöntem daha rahat güvenli ve konforlu görüşü mümkün kılar. Sadece yaz aylarında değil kış aylarında da güneş gözlüğü kullanılmalıdır


Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Gözlükçü

 

Taylan KÜÇÜKER


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.