Bedava Reklam Yapacağım Derken Cehaletini Ortaya Koymak Buna Denir!

Sektör mensuplarının, işin gerçeklerini bilme haklarını gözetmeyi ve parazit yaşam sürenlere karşı uyarmayı da kendime bir görev addettiğim için bu konuda yazıyorum.

Bedava Reklam Yapacağım Derken Cehaletini Ortaya Koymak Buna Denir!
13 Ağustos 2021 Cuma 09:54

Bedava Reklam Yapacağım Derken
Cehaletini Ortaya Koymak Buna Denir!

Değerli Meslektaşlarım,

Şirketimiz Opak Lens’in üzerine tescilli tam 20 marka bulunmaktadır. Bunun dışında şirketler grubuna ait Cihan Medikal, Akay Optik ve Optik Gazete’nin bağlı olduğu HC Kontak Lens şirketlerine ait 28 tane daha tescilli markamız bulunmaktadır. Yani bu dört firmamızın toplamda 48 tescilli markası vardır.

Bu sayılara bakarak siz de takdir edersiniz ki bu kadar çok markayı yönetmek hafife alınacak bir şey değildir. Bu nedenle marka nedir, nasıl tescil edilir, marka yönetimi, marka haklarını koruma, markanın kullanımı, tanıtımı, penetrasyonu konusunda son derece bilgili, uzman bir kadromuz bulunmaktadır.

Marka denince bazı kişiler marka ile model ve kategori isimlerini karıştırıyor olabilirler.

Marka yönetimiyle ilgili olmayan kişiler marka-model ayrımını bilmiyor olabilirler. Ama senelerce Sivil Toplum Kuruluşlarında  Başkanlık ve sekreterlik, yapan birisinin marka-model ayrımını bilmeden yorum yapması gerçekten trajikomik bir durumdur.

Ticaretin içinde olup bu işi yapan kişiler bilirler; marka tesciline başvuru yapıldığında birkaç aylık bekleme süresi vardır. Başvurduğunuz marka tescil listesinde yoksa bile askıya çıkar ve daha önceden tescil edilip edilmediği kontrol edilir. Dolayısıyla tescili almadan önce bu markaları tescilsiz kullananların tescili almak üzere hareket etme şansı vardır. Ancak görülen o ki, zaten marka olarak bile düşünülmemiş, bir markanın altına kategori ismi, model ismi olarak kullanılmış isim biz marka tescili sahibi olarak, yasal hakkımıza dayanarak gerekli uyarıları yaptığımız, şikayette bulunduğumuz zaman kıymete biniyor.

Ve çok açık olarak bu kişiler, bizim ciddi yatırım yapıp, büyük emek harcadığımız işler üzerinden kendi kişisel reklamını yapmaya çalışıyorlar.

Sektör mensuplarının, işin gerçeklerini bilme haklarını gözetmeyi ve parazit yaşam sürenlere karşı uyarmayı da kendime bir görev addettiğim için bu konuda yazıyorum. Kaldı ki bu kooparatifçi yi herkes tanıyor ve bal tutup parmağını yalamak istediğini de herkes biliyor. Yıllarca çamur at izi kalsın taktikleri ile bir yerlere gelmeye çalışan bu zat, en son oda seçimlerinde de optiklerden gereken cevabı almış ama ne ders çıkarmış, ne de akıllanmıştır. Maalesef Türkiye gerçeği bu, sivil toplum kuruluşlarında görev yapan bazı bunun gibi şahıslar sözde bağımsız optiklerin yanındaymış gibi görünerek ticaretlerini geliştirmek üzere kooparatifçiliğe başlayıp optiklerin üzerinden para kazanmayı hedefliyorlar. Çünkü bir üretici veya toptancı olabilmenin yolu artık buradan geçiyor ,lafa gelince HUZUR HAKKI almıyorlarmış gibi görünse de arka tarafta çok güzel bir tezgah kurulmuş ,arada da bizim gibi üreticiler ve toptancıları da hedef alıyor ki sektörün algısını değiştirip mağduru oynamak işlerine geliyor. GÜNEŞİ BALÇIKLA SIVAYAMAZSINIZ. Ben şirket sahibiyim en fazla ortağıma hesap veririm ama bir gün kurduğun tezgah ortaya çıkınca  kooparatif üyelerine nasıl hesap vereceksin merak ediyorum. Değerli Meslektaşlarım, tabi ki burası sosyal medya ve sınırlı ifadeler kullanmak zorundayım, detaylı bilgi için telefonum 24 saat açık ve çok kolay da ulaşabilirsiniz.

İşin aslı şudur: Tescilli markalarımızı korumak üzere; kendilerinin markası olmayan, markasının altında bir kategori ismi olarak kullanılan, daha önce duyulmamış, -şahsen hiç haberimin olmadığı- bir kullanımı görünce doğal olarak reklam yapılan sosyal medya mecrasına yasal şikayette bulunduk. Söz konusu mecra şikayetimiz üzerine içerikleri kaldırdı, ancak karşı tarafın itirazı üzerine tekrar paylaşıma açtı. Biz de buna istinaden mecranın yetkililerine durumu bir daha izah eden bir başvuruda bulunduk ve içeriklerin hukuka aykırı olduğunu aktardık, cevabı bekliyoruz. Sonuç olarak söz konusu sosyal medya mecrası nezdindeki süreç halen devam etmektedir.

Dolayısıyla yapılan paylaşım, bitmemiş bir sürecin kendi lehlerine bitmiş gibi yorumlanarak aktarılmasıdır. Kaldı ki zaten işbu markamızın haksız ve hukuka aykırı kullanımından kaynaklanan haksızlık neticesinde tarafımızca konu yargıya taşınmış olup, yargı nezdinde çözüme kavuşması beklenmektedir.

Son olarak bu yorum aktarılırken kullanılan dilin içeriği ve doğrudan isim ifşa ederek ticari itibarımızın zedelenmeye çalışılması ile ilgili ayrıca hukuki yollardan gerekli görülen adımların atılacağını tahmin edebilirsiniz. Eminim ki hem yazıyı yazan kişi, hem de yayını yapan kurum bu noktada üzerlerine aldıkları sorumluluğun farkındadırlar.

Kalın sağlıcakla…

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı

Opak Lens

Cihan Medikal

Akay Optik

Optik Gazete

Harbi Optik


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.