Ayna Kaplamalı Camlar Rx Olarak Türkiye’de Üretiliyor Mu?

Ayna kaplama Fotokromik camlara da uygulanabilir mi?

Ayna Kaplamalı Camlar Rx Olarak Türkiye’de Üretiliyor Mu?
26 Mart 2022 Cumartesi 11:22

Ayna Kaplamalı Camlar Rx Olarak Türkiye’de Üretiliyor Mu? Bu Kaplamalar Hakkında Bilgi Verebilir Misiniz?

Gözlükçünün orijinal sorusu şu şekildedir.

1. Ayna kaplamalı camlar Rx olarak Türkiye’de üretiliyor mu?2. Ayna kaplama Fotokromik camlara da uygulanabilir mi? Bir yararı olur mu?3. Degrade ayna kaplama olur mu ?4. Ayna kaplamalı camların göze yararı var mıdır, yoksa sadece bir moda ürünü müdür? Avantaj ve dezavantajları nelerdir? En iyi verim için önerileriniz nelerdir?

Aynalı güneş gözlükleri 1980 lerde, 1990 larda ve hatta daha önce de mevcuttu. Fakat son zamanlarda yeniden popüler oldu. Sorularınızı şu şekilde cevaplamak istiyorum:

  1. Evet, ayna kaplamalar Rx güneş camlarına da uygulanmaktadır. Uyguladığı 30 değişik renk ve tondaki üretimi ile Ayna kaplamada Türkiye’de lider firma Akay Optik’tir.
  2. Fotokromik gözlük camlarının sıcak havalarda ve araba içerisinde daha az koyulaştığı herkes tarafından bilinmektedir. Bazı firmalar sıcak havada ve araba içerisinde daha fazla koyulaşan, fakat kapalı ortamda tamamen açılmayan fotokromik camlar üretmektedirler.(Örneğin Transitions Extractive). Bu tip fotokromik camların ön yüzeyine “Açık Gümüş”, “Açık Altın”, “Açık Mavi” veya “Açık Yeşil” ayna uygulanması ile bu camların koyulaşma performansında gözle görülür bir olumsuzluk olmazken, yansıma nedeniyle ışık geçirgenliği %10 civarında azalacağından bu tip kaplama yapılan camlar parlak ortamlarda daha konforlu olurlar. Yalnız, bu tip siparişlerde gözardı edilmemesi gereken üç önemli husus vardır:
  • Bu tip kaplama sadece, kapalı ortamda tam olarak açılmayan fotokromik camlara uygulanmalıdır.
  • Uygulanacak ayna, “Açık Ayna” seçeneklerinden birisi olmadır. “Koyu Ayna”, fotokromik camların koyulaşmasını sağlayan UV ışınlarının bir kısmını da yansıtacağından camın koyulaşma ve açılma performansını olumsuz yönde etkileyecektir.
  • Bu tip fotokromik camların iç yüzeyine MUTLAKA Anti Refle kaplama yapılmalıdır.
  1. Degrade ayna kaplama prosesi çok karmaşıktır. Fakat degrade olarak boyanmış camların üzerine eğer “Açık Ayna” uygulanırsa, yapılan ayna kaplama degrade görünümünde olur.
  2. Birçok kişi tarafından sırf moda olduğu için tercih edilen aynalı güneş gözlüklerinin, aynalı olmayan güneş gözlüklerine kıyasla daha koruyucu olduğu birçok kişi tarafından bilinmemektedir. Çok iddialı renklerde ayna kaplama uygulanan bu camlardan bakan kullanıcı, çevresini bu renklerde görmemekte, görüş normal güneş gözlüklerindeki gibi olmaktadır. Aynalı camların başlıca avantajları şunlardır:
  • Boyanmış güneş camlarının ön yüzeylerine uygulanan ayna kaplama, ışığı yansıtması nedeniyle göze ulaşan ışık miktarını azaltacağından, çok aydınlık ortamlarda aynasız camlara kıyasla daha konforlu bir görüş sağlar. Ayna kaplamanın yansıtma gücüne bağlı olarak renkli camın ışık geçirgenliği % 10-15 arasında azalmaktadır.
  • Kontrastı etkilemeden kamaşmayı azaltması aynalı güneş gözlüklerinin diğer avantajıdır. Bu özellik nedeniyle çok aydınlık ortamlardaki aktivitelerde aynalı camlar önerilebilir. Aynalı camların çok yararlı olabileceği aktivitelerin başında çok aydınlık ve karlı ortamlarda araç kullanma, dağcılık, kayak ve su sporları sayılabilir.
  • Üzerine gelen ışığın bir kısmını yansıtması nedeniyle aynalı camların ışık geçirgenliği ayna kaplama yapılmamış güneş camlarına kıyasla daha azdır.
  • Aynalı camlar gözlerinizin görünmesini “Açık Ayna” kaplamalarda kısmen, “Koyu Ayna” kaplamalarda da tamamen engellemektedir. Herhangi bir nedenle gözlerinin görünmesini istemeyen kişiler (örneğin gözlerinde veya göz kapaklarında deformasyon veya hastalık olan kişiler) de sürekli olarak veya zaman zaman aynalı camları tercih edebilirler.
  • Göz sağlığı açısından aynalı camların (sırf aynalı olduğu için) herhangi bir dezavantajı olduğu konusunda optik literatürde herhangi bir rapora rastlamadım . Fakat aynalı camlardan maksimum derecede yararlanmak için şu hususlara dikkat edilmelidir :
  • Eğer açık renkli camlar isteniyorsa, aynanın da “Açık” olması gerekiyor. Açık renk cama “Koyu” ayna uygulanırsa, aynanın göze yansıması rahatsız edebilir.
  • İyi koruma gerekiyorsa, camların ortalama % 60-70 koyulukta olmasını öneriyorum. Ayna yoğunluğunun “Açık” veya “Koyu” olmasına bağlı olarak, uygulanacak ayna, camın geçirgenliğini zaten % 10-15 oranında azaltacaktır. Çok koyu cama koyu ayna uygulanması ile elde edilecek camların ışık geçirgenliği az olacağından, çok parlak olmayan ortamlarda rahatsız edici olabilirler. Koyu cama açık ayna uygulandığı zaman da elde edilecek kaplama fazla parlak olmayacağından, ayna kaplama pek belirgin olmayacak ve aynanın koruma etkisi daha az olacaktır.
  • Aşırı aydınlık durumlarda, örneğin deniz sporlarında, koyu ayna kaplama uygulanan Polarize camlar daha koruyucu olur.
  • Açık veya koyu ayna kaplanmış tüm indekslerdeki düz renk, degrade veya polarize camların arka yüzeylerine A.R. kaplama yapılması, aynalı camların performansını belirgin derecede artıracaktır.

Ayna kaplamalı camlarla ilgili uyarı:

Kimyasal maddelerle (kozmetik ürünler, aseton, alkol, amonyak, tiner vs.) temas eden, aşırı sıcakta (mesela otomobil cam önü panelde bırakılan veya gözlük ayarlanırken ısıtılan camlar) ve çerçevelere çok sıkı olarak monte edilen organik aynalı camların kaplamalarının bozulma riski yüksektir. Ayrıca montajda çerçevenin bombesi camın bombesine göre ayarlanmalı, kesinlikle bunun tersi yapılmamalıdır. Bombesi değiştirilen ayna kaplamalı organik camların da kaplaması zaman içerisinde çatlayabilir. İşçilik ve kullanımda bu hususlara dikkat edilmesi tavsiye edilir. . Ayrıca ayna kaplamalı organik camları ultrasonik makinelerde temizlemek de kaplamalarına zarar verebilir.

Kaynak: Akay Optik arşiv


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.