Atık Malzemeden Üretilen Güneş Gözlüğü Kullanmayın!

Piyasada oldukça yaygın bir şekilde satılan ucuz güneş gözlükleri, göz rahatsızlıklarının yanı sıra cilt kanseri gibi ileri düzey hastalıklara bile yol açarak insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

Atık Malzemeden Üretilen Güneş Gözlüğü Kullanmayın!
17 Mart 2015 Salı 08:14

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla raflarda yerini alan ucuz gözlükler, göz sağlığını olumsuz yönde etkiledikleri gibi, cilt kanseri gibi birçok önemli hastalılara da yol açabiliyor. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Murat Destici, ucuz güneş gözlükleri almamaları konusunda vatandaşları uyarıyor. Tüketicilerin ucuz diye aldıkları bu ürünlerde Ultraviyole (UV) filtresinin bulunmadığı belirten Destici, "Bu ürünler, nereden nasıl geldiği belli olmayan, Tarım Bakanlığı kontrolü altında bir şekilde Türkiye'ye sokulan ürünler. Bunların en büyük sıkıntısının da zaten Sağlık Bakanlığı bünyesinde değil de, Tarım Bakanlığı tarafından ülkemize kontrolsüz bir şekilde sokulması. Ucuz gözlüklerin nasıl veya hangi malzemeden üretildiği konusunda herkes çeşitli ifadeler kullanıyor. Ama bunların özellikle atık malzemelerden üretildiği, hem deri hem de göz hastalıklarına yol açtığı tıbbi açıdan kabul edilen bir durum. Bunun zararlarını önlemek için her şeyden önce tüketici tarafından bu ürünlerin alınmaması lazım" ifadelerini kullandı.

"15 TL'YE GÖZLÜĞÜN CAMI DAHİ ÜRETİLMEZ"

Destici, 15 TL civarında satılan bu ürünlerin gözlükten başka her şeye benzediğini savunarak, bu fiyatlara camının dahi üretilemeyeceğini belirtiyor. Bu ürünleri satan alan kişilerin her türlü sonuca katlanacağını vurgulayan Murat Destici, "Tüketici fiyatından yola çıktığında bu işi doğal olarak güneş gözlüğü aldım diye ifade ediyor. Ama gerçek o değil. Aldıkları ürünün gözlükten başka her şeye benzediği, gözlüğün dışında ne olduğu konusunda bir yığın açıklama yapabiliriz. Öncelikle bunun Sağlık Bakanlığı tarafından denetimi yapılan mağazalardan alınması gerekiyor. Optisyenlik müesseselerinden alınması gerekiyor. Yetkisiz kişiler tarafından yapılan satışlarda bu gözlükler alındığında tüketici her türlü sonuca katlanmak zorunda kalıyor. Tüketicilere tavsiyem bu tür gözlükleri almamaları. Çünkü 15 TL gibi bir fiyata güneş gözlüğünün bırakın almayı, camını dahi üretemezsiniz" dedi.

 

"GÖZ HASTALIKLARININ TEDAVİSİ KOLAY DEĞİL"

 Gözde oluşabilecek en ufak hastalığın tedavisinin dahi kolay olmadığı söyleyen Destici, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Ucuz gözlüklerin çerçevelerinde bulunan maddeler, deri kanserine kadar bir yığın ileri düzeyde rahatsızlıklara yol açıyor. Kullanan kişilerin gözünde bir yığın hastalığa davetiye çıkartıyor. En büyük cezayı tabi tüketici çekmek zorunda kalıyor. Bizler bu işin uzmanları olarak halkımız bu gözlükleri tercih ederken mutlaka ama mutlaka optisyenlik mağazalarından tercih etmelerini istiyoruz. Karşılaştıkları bir hastalık durumunda gözün tedavisi diğer organlara benzemiyor. Gözün karşılaştıkları hastalıklardan en basitlerinden birisi katarak, onda dahi göze lens konulması gerekiyor. Diğerlerinde ise sonuçlar körlüğe kadar gidebiliyor. Hayatını belirli bir süre görerek geçirmiş insan, bir yaştan sonra görmeme gibi bir durumla karşılaşıyor. Optisyenlik mağazalarında dahi gözlükler tercih edildiğinde mutlaka garanti belgeleri ve kalite belgelerini istesinler."

 

Kaynak:haberler.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.