Aşırı Ekran Süresi Milyarlarca Dolara Mal Oluyor

Raporda Aşırı Ekran Süresinin Milyarlarca Dolar Maliyeti Olduğu Belirtildi.

Aşırı Ekran Süresi Milyarlarca Dolara Mal Oluyor
13 Şubat 2024 Salı 10:53

İşte Sağlığınıza Maliyeti

Amerikan danışmanlık şirketi Deloitte Ekonomi Enstitüsü tarafından yayınlanan bir rapora göre, ekran başında çok fazla vakit geçirmek gözlerimizi tahriş etmenin yanı sıra cüzdanlarımıza da zarar veriyor.

Rapora göre, ofis çalışanlarının %70'i ve diğer alanlardaki çalışanların %42'si dahil olmak üzere yaklaşık 2 yetişkinden 1'i, günde yedi saat veya daha fazla süren "aşırı" ekran süresine maruz kalıyor. Raporda, yedi saatten fazla yüzümüzün ekran karşısında kalması, göz kuruluğu veya baş ağrısı gibi göz yorgunluğu semptomlarına ve kötü duruştan kaynaklanan boyun ve sırt ağrısına yol açabileceği ve bunun ABD'ye yılda 73 milyar dolara mal olduğu belirtiliyor.

Rapor, ekran başında çok fazla geçirilen zamanın "yönetilmediğinde", yani insanlar göz doktoruna gitmediğinde, yıllık maliyetin 151 milyar dolar olacağını tahmin ediyor.

Araştırmacılar bu rakamları, insanların işteki üretkenliğini ve sağlık sistemi maliyetini dikkate alarak ve sağlık kaybı veya kaybedilen sağlıklı yıllara parasal değer biçen bir formül uygulayarak elde ettiler.

Rapor, ABD genelinde 18 ila 64 yaşları arasındaki 1000 kişiden oluşan bir örneklemi temel alıyor ve iş ve günlük yaşam için dizüstü bilgisayarlara, telefonlara ve diğer cihazlara bağımlılığımızı sürdürdüğümüz bir dönemi araştırıyor.

AOA başkanı Dr. Ronald Benner, CNET'e şöyle konuştu: "Tüm gün boyunca sadece bir ekrana veya farklı ekranlara bakmaktan dolayı görsel sistemlerimiz üzerinde yarattığımız stres çok büyük." Ekran başında geçirilen zamanın sadece gözlerin veya vücudun ötesinde sağlık üzerinde de etkileri olduğunu, yorgunluğa neden olabileceğini ve insanların genel olarak nasıl hissettiklerini etkileyebileceğini ekledi.

"Bundan çıkarılacak en büyük çıkarım, yalnızca iş açısından ekonomik bir sonucun olması değil, aynı zamanda yaşam kalitesi sorununun da var olmasıdır" dedi.

Teknolojinin göz sağlığı üzerindeki etkisi hakkında bilmeniz gerekenleri ve iş ve okul için ekranlarınıza ihtiyaç duyduğunuzda sağlıklı kalmanızı sağlayacak ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

'Aşırı' ekran süresi nedir?

AOA-Deloitte raporu bunu günde yedi veya daha fazla saat olarak tanımlıyor. Rapora göre bu, migren gibi belirli sağlık sorunlarının artan riski ile ekran başında kalma süresi arasında "yerleşik bir bağlantının" olduğu eşiktir.

Ancak ekran başında geçirilen sürenin yetişkinler için ne kadar fazla olduğu konusunda resmi bir rakam yok. En azından, her gece ihtiyacımız olan yedi saat veya daha fazla uyku ya da haftada 150 dakika fiziksel aktivite gibi sağlıklı yaşamın diğer alanları için kesin rakamlara sahip değiliz.

Çocukların ekran başında ne kadar zaman geçirmesi gerektiğine (ve ne tür içerik tüketmeleri gerektiğine) ilişkin öneriler mevcut ancak iş ve günlük yaşam için sıklıkla teknolojiye bağımlı olan yetişkinler için böyle bir kılavuz bulunmuyor.

Bazı uygulamalar telefonunuza bakmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir ve Apple yakın zamanda gözlerinizi ekranlara karşı daha iyi korumayı amaçlayan özellikler sunarak sağlıklı yaşam çabalarını göz sağlığına da genişletti. Ama çoğunlukla kendi halimize bırakılıyoruz... kelimenin tam anlamıyla.

Ekranlar gözlerimize (ve bedenlerimize) nasıl zarar veriyor

Ekarana uzun süre bakmak, kuru gözler, bulanık görme, baş ağrıları, kas yorgunluğu, boyun ağrısı ve daha fazlası gibi semptomlarla birlikte dijital göz yorgunluğuna veya bilgisayarlı görme sendromuna neden olabilir.

Araştırmalar, tablet ekranından okumak gibi birçok "yakın iş" ile gözleri hala gelişmekte olan çocuklarda artan miyopi riski arasındaki ilişkiyi geliştirmeye devam etti. Yetişkinler için böyle bir bağlantı henüz kurulmadı, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Ancak görüşünüz sadece gözbebeklerinizden daha fazlasıdır. Bu, duyusal bilgileri dış dünyadan beyninize yönlendiren, bu verileri getirmek için esneyen ve odaklanan kaslarla tamamlanan bütün bir sistemdir. Ve Benner, bu kasların yorulduğunu söyledi.

Benner, tüm iş günü boyunca ekran karşısında oturarak vücut kaslarımızı aşırı bir şekilde yorduğumuzu söyledi. "Bu kaslar yorulduğunda rahatlamaları biraz zaman alır." Bu yorgunluk günün geri kalanına da yansıyabilir, hatta uyku düzenimizi bile etkileyerek yaşam kalitemizi düşürebilir.

Ve duruşumuz da bir telefona, bilgisayara, tablete veya hatta bir akıllı saate (bileğinize bakmak için başınızı nasıl eğdiğinize bağlı olarak) bakarak harcadığınız çok fazla zamanın darbesine maruz kalabilir. Bu da boynumuzun, omurgamızın ve kas-iskelet sistemimizin sağlığına zarar verebilir.

" Teknik boyun " gerçek bir şeydir; kronik olarak bir telefona veya bilgisayara bakmanın getirdiği gerginlik, kas sertliğine, sinir sıkışmasına, bel fıtığına ve daha fazlasına neden olabilir.

Ekran karşısında nasıl sağlıklı kalınır?

20-20-20 kuralı, ekranın önünde olduğunuz her 20 dakikada bir, 20 metre uzaktaki bir şeye 20 saniye boyunca bakmanızı gerektirir. Ne yazık ki bu, gözleri hâlâ gelişmekte olan kişilerde miyopi riskini azaltmak veya ekran başında aşırı vakit geçirmek isteyen insanlara yardım etmek açısından muhtemelen yeterli değildir. Ama Benner'a göre bu iyi bir başlangıç.

Genel bir kural olarak, gözlerinizi ekrandan ne kadar uzakta tutabilirseniz, görsel sisteminiz de o kadar rahatlamış hissetmelidir. Gün içinde telefonunuza, tabletinize veya dizüstü bilgisayarınıza bakmadığınız zamanlar bulmak, görsel sisteminizin sağlığını iyileştirmek için harika bir başlangıçtır. Örneğin, yürüyüşe çıkarken telefonu masanızda bırakabilir veya işten sonra video oyunları oynamadan önce bir saat daha bekleyebilirsiniz.

Göz sağlığınızı ve çalışma ortamınızı iyileştirmeye yönelik diğer ipuçları arasında aşağıdakiler yer almaktadır.

  • İmkanınız varsa üzerinde çalıştığınız cihaz sayısını azaltın. Benner, işinize bağlı olarak bu her zaman mümkün olmayabilir, ancak aynı anda birden fazla ekranda çalışmanın görsel sisteminiz için "çok daha zor" olduğunu ve daha fazla zorlanmaya neden olduğunu söyledi.
  • Başarı için masanızı, sandalyenizi ve duruşunuzu ayarlayın. Penn Medicine'e göre sandalyenizin yüksekliği, dizleriniz 90 derecelik bir açıda olacak ve ayaklarınız yere düz basacak veya bir ayak dayama yeri üzerinde duracak şekilde ayarlanmalıdır. Klavyeniz ve fareniz dirseklerinizden aşağıda ve kolayca erişebileceğiniz bir yerde olmalı ve dik oturmalısınız. Yüz mesafesi açısından AOA, ekranın yüzünüzden yaklaşık 20 ila 28 inç uzakta olması gerektiğini ve çoğu insanın gözlerinin aşağıya bakmasını daha rahat bulduğunu söylüyor.

  • İyi bir aydınlatmayla atmosferi ayarlayın. Mümkünse cihazınızı tavandaki ışıklardan veya pencereden uzaklaştırarak ekranınızdaki parlamayı azaltmaya çalışın. Göz yorgunluğu belirtilerinizi hafifletiyorsa, ofisinizde daha düşük ışıkla çalışmayı düşünün.
  • Boynunuzu veya gözlerinizi yorduğunuzu fark ederseniz duraklayın. İşinize o kadar kapılmak kolaydır ki, yüzünüzün ekranınıza giderek yaklaştığını fark etmezsiniz. Ancak duruşunuzun ne kadar farkına varırsanız, o anda onu düzeltmek ve sonuçta yeni alışkanlıklar oluşturmak o kadar kolay olacaktır.

  • Düzenli olarak göz doktoruna gidin. Penn Medicine'e göre gözlük veya lens kullanan kişilerin göz, boyun veya sırt ağrısı yaşama olasılığı daha yüksek: Görmek için zorlanmanıza gerek kalmaması için doğru görme ayarını bulmak önemlidir. Ancak mükemmel bir görüşünüz olsa bile, özellikle de her gün teknolojiyle çalışıyorsanız, yıllık muayeneye öncelik vermelisiniz. Doktorunuz daha rahat ve sağlıklı çalışmanıza yardımcı olacak özel gözlük veya tedavi planı önerebilir. Doktorunuz ekran başında kalma sürenizi sormazsa, randevunuz sırasında bu konuyu gündeme getirdiğinizden ve bunu bir öncelik haline getirdiğinizden emin olun.

Bu makalede yer alan bilgiler yalnızca eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır ve sağlık veya tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Tıbbi bir durum veya sağlık hedefleriyle ilgili sorularınız için daima bir doktora veya başka bir yetkili sağlık uzmanına danışın.

Kaynak: www.cnet.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.