Akıllı Kontak Lensler Bilim Kurgu Değil Gerçek Oluyor

Xpanceo, bilim kurgu filmlerini gerçeğe çevirecek 4 farklı akıllı kontak lensin prototipini resmi olarak tanıttı.

Akıllı Kontak Lensler Bilim Kurgu Değil Gerçek Oluyor
15 Mart 2024 Cuma 10:55

Bilim Kurgu Filmleri Gerçek Oluyor, Gözlerimiz De Akıllanıyor

Dubai merkezli teknoloji girişimi Xpanceo, bilim kurgu filmlerini gerçeğe çevirecek 4 farklı akıllı kontak lensin prototipini resmi olarak tanıttı.

Mobil Dünya Kongresi 2024 telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve giyilebilir cihazlarla dolup taştı, ancak etkinlikte biyo-geliştirme cihazlarının sayısının oldukça azaldığına da şahit olduk. Ancak tamamen yok da değillerdi. Zira Dubai merkezli teknoloji girişimi Xpanceo, oldukça dikkat çeken, gözünüze taktığınız gerçek ürünler haline gelebilecek 4 farklı akıllı kontak lens prototipi tanıttı.


 

Akıllı kontak lensler giyilebilir akıllı cihazların son noktası olabilir. Bu teknolojiyi genellikle filmlerde görsek de şu ana kadar bu konuda hiçbir önemli gelişme olmadı. Ancak Xpanceo bir sürpriz yaparak tam 4 akıllı kontak lens versiyonu duyurdu:

  • Holografik akıllı kontak lens
  • Biyoalgılama lensi
  • Süper görüş için nanopartikül içeren lens
  • Şeffaf elektronik lens
  • Şirketin iddiasına göre tüm bu lensler geleneksel lensler kadar ince, ancak her birinin kendine özgü yetenekleri var.
  • Xpanceo'nun MWC 2024'te sergilediği holografik lens, esasen bir karma gerçeklik (XR) lensi. Demoda kimse lensi gözüne takmadı; bunun yerine "süper görüş" lensinde kullanılan nanoparçacıkların hologramını görmek için bir platformdaki lensin içinden baktılar. Bu nanoparçacıklar düşük ışıkta görmeyi ve yakınlaştırma özelliği sağlayabilir.
  • Göz basıncını ölçmek ve kullanıcıyı olası glokom sorunlarına karşı uyarmak için kullanılabilecek biyo-algılayıcı lens ise kulağa biraz tanıdık gelebilir. Neredeyse 10 yıl önce Google, bir kişinin gözündeki yaşlar aracılığıyla glikoz seviyelerini ölçebilen lensler geliştirmek için sağlık şirketi Novartis ile birlikte çalıştığını duyurmuştu. Google'ın projesine ne olduğu belli değil, ancak gerçek akıllı kontak lenslere giden yol gecikmeler ve başarısızlıklarla dolu.

Mojo Vision, göz içi AR ekran sistemini mükemmelleştirmek için yıllarını harcadıktan sonra geçen yıl personelinin çoğunu işten çıkardı ve ultra küçük microLED ekranlar üzerinde çalışmaya başladı. Bir başka şirket olan InWith ise Bausch & Lomb kontak lenslerine bir karma gerçeklik görüntüleme sistemi yerleştirmek için çalışıyordu. Ancak hiçbir gelişme açıklanmadı.

Dört lens teknolojisi, içerik için ultra küçük, 1 piksellik bir ekran, XR yetenekleri için şeffaf teknoloji ve süper görüş yetenekleri için nanopartiküller içerebilecek "hepsi bir arada akıllı kontak lens" için bir çerçeve gibi görünüyor. Şirket 2026 gibi erken bir tarihte nihai testlere başlayabileceğini belirtiyor.

Xpanceo'ya "mükemmel lensi" pazara sunmaya ne kadar yakın oldukları sorulduğunda, tüm temel bileşenlerin geliştirilmesinin büyük ölçüde tamamlandığı, ancak nöro arayüz, bazı AR unsurları ve biyosensörlerinin iyileştirilmesi üzerinde çalışılması gerektiği açıklandı.

Xpanceo'nun vizyonunu örneğin Google ya da InWith'inkinden ayırabilecek bir şey de malzeme kullanımı. Xpanceo geleneksel optoelektronik malzemelerde tasarımları için çok hantal yapan temel sınırlamalar olduğunu söylüyor. Buna karşın Xpanceo, "daha akıcı ve gelişmiş bir akıllı kontak lens tasarımını" destekleyen 2D malzemeler kullanıyor. Xpanceo ayrıca sadece birkaç nanometre kalınlığında esnek ve şeffaf elektronikler kullanıyor.

Tüm bunların arkasındaki gizli sos ise yapay zeka olabilir. Xpanceo, bilim insanlarının yeni malzemelerin özelliklerini tahmin etmek ve özel malzemeler oluşturmak üzere yöntemler geliştirmek için yapay zekayı kullandıklarını söylüyor. Şirket, jestler, göz kırpmalar ve hatta belirli göz hareketleri yerine akıllı lensi kontrol etmek için beyninizi kullanacağınız bir nöral arayüzü entegre edeceğini vadediyor.

Geleceğin bu lensleri miyopluk ve şaşılık gibi görme sorunlarına bile yardımcı olabilir, görüşü anında otomatik olarak ayarlayabilir ve beyninize ideal görüşü sunabilir.

Kaynak: www.chip.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.