400 Doktora Reklam Uyarısı

İstanbul Tabip Odası, hastalarıyla ilgili sosyal medya paylaşımları ve etik dışı reklam faaliyetleri nedeniyle 400 doktora uyarı mektubu yolladı. 600 doktora mektup da yolda. En fazla uyarıyı plastik ve estetik cerrahi ile kulak burun boğaz hastalıkları uzmanları aldı.

400 Doktora Reklam Uyarısı
23 Ocak 2018 Salı 14:12

İstanbul Tabip Odası’nın tespitlerine göre, hasta sayılarını artırmak isteyen hekim ve hastaneler, sağlık alanındaki reklam yasaklarını sosyal medyayı kullanmak başta olmak üzere çeşitli yöntemlerle baypas ediyor. Son yıllarda en çok tercih edilen yöntemlerden biri sosyal medya hesapları üzerinden, yaptıkları ameliyat ve işlemleri hastalarının fotoğraflarıyla anlatmaları. Hastaların yorumları ve teşekkürlerine yer vermek, muayene ve tedavi ücretini duyurmak, kampanya ve promosyonlar yapmak diğer gizli reklam uygulamalarından.

Yıldızlar Alıyorlar

Sağlık alanındaki yasaklara rağmen, bazı doktorlar yüksek ücretler ödeyerek televizyon programları ve haberlerine katılıyor. Yine ücret ödeyerek bazı gazetelerde röportajlar ve haberlere dahil oluyor. Basın yayın kuruluşları aracılığıyla tedavi edici sağlık hizmetine ilişkin bilgi veriyor, internet arama motorlarında anahtar kelimeler satın alarak daha görünür olmaya çalışıyor. Bazı doktor ve sağlık kuruluşları, aracılık faaliyeti yapan ticari kuruluşlarla işbirliği yapıyor, bazı internet sitelerine ücret ödeyerek üye oluyor, ödemeleri ölçüsünde daha vasıflı ve iyi hekimler olduklarını belirtecek şekilde yıldızlar verilerek öne çıkarılıyorlar. Gerçekte hasta olup olmadıkları bilinmeyen kişilerce, hekimler hakkında süslü anlatımlarla yorumlar yapılıyor, ‘teşekkür’ ediliyor, talep yaratmaya yönelik yazılar yazılıyor veya yazdırılıyor, fotoğraflı/videolu paketlerle, sosyal medya hesapları oluşturularak hekimlere hasta yönlendiriliyor. 

Halkın İstismarı

İstanbul Tabip Odası (İTO) bünyesinde oluşturulan Reklam ve Etik İhlaller Çalışma Grubu ile Türk Tabipleri Birliği(TTB) Etik Kurulu söz konusu etik ihlallerle ilgili çalışma yürütmeye başladı. İTO Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç, sosyal medyada ciddi boyutlara ulaşan etik kural ihlalleri ve yasak olan reklamların bulunduğunu belirterek, “Ancak bu durum istenmeyen, etikdışı, yanlış, yanıltıcı, yönlendirici uygulamaları, halkın sağlık üzerinden istismar edilmesini, haksız rekabeti, etik ve ahlaki kurallarda ciddi ihlalleri beraberinde getiriyor” dedi. 

Reklam Yapmak Yasak

Hekimler ve sağlık kuruluşları arasında rekabete yol açan, hekimliğe ve sağlık kuruluşlarına ticari bir görünüm veren, kendilerini, sundukları hizmeti ya da sağlık kurum ve kuruluşunu öven, ön plana çıkaran her türlü faaliyeti ve reklamın yasak olduğunu hatırlatan Dr. Mengüç, “Sağlık hizmeti, niteliği ve insan hayatındaki önemi nedeniyle diğer tüm iş kollarından ayrılıyor. Çoğu alanda olmayan yasaklamalar sağlıkta var. Bu yasak ve sınırlandırmaların amacı, kuşkusuz hem hekimlik mesleğinin itibarını korumak hem de sağlık alanının ticari bir alana dönüştürülmesini engelleyerek halk sağlığını korumak” diye konuştu.

Sırada Davalar Var

Reklam yasağı ile tanıtım kurallarına aykırı tüm paylaşımların denetleneceğini vurgulayan Dr. Mengüç, “Gerek sağlık alanındaki bu kuralları ihlal eden hekimler, gerek sağlık kuruluşları, gerekse de sağlık alanındaki reklamlara ve aracılık hizmetlerine mecra sağlayan kişi ve kurumlar hakkında her türlü hukuki girişimi yapacağız ve konunun takipçisi olacağız” dedi.

Kaynak: Hurriyet.com.tr

 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
TAYLAN KÜÇÜKER - 6 yıl önce
SAĞLIĞIN REKLAMI OLMAZ
Bu tür reklamlar talep yaratır.Haksız rekabete sebep olur.Uzantısında kısıtlı sağlık harcama bütçesinde israfa , Çok sayıda telafisi mümkün olmayan sağlık problemlerine neden olur.Kamu sağlığını olumsuz etkiler. Sağlık mesleklerine olan güven ve saygıyı azaltır. Etik erezyona sebep olur.
Her türlü gözlük camı ve çerçevesi ,numaralı ve renkli kontak lensler ,İOL ve LVA lar hekim reçetesi sadece optisyenlik müesseselerinde satışına izin verilen ,İLAÇ VE TEDAVİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLEN ,GERİ ÖDEME KAPSAMINDA BULUNAN ,TIBBİ CİHAZDIR .DOLAYISIYLA REKLAMI DA YASAKTIR.