20 görme engelli ışığa kavuştu.

Kadavralar ışık oluyor...

20 görme engelli ışığa kavuştu.
03 Mayıs 2014 Cumartesi 07:07



İzmir Sağlık Müdürlüğü, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ile ortaklaşa yaptığı çalışmada Adli Tıp Kurumu'na otopsi için getirilen kadavralardan ailelerinin izni alınarak kornealar alınmaya başlandı. Bu yıl başında başlayan çalışma sayesinde kadavralardan alınan kornealar ile 20 görme engelli ışığa kavuştu.

HAYAT İÇİN BİR ADIM

 

Bursa, İstanbul ve Ankara'nın ardından İzmir İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde geçtiğimiz yıl biri sağlık memuru, 5 hemşireden oluşan bir ekip oluşturuldu. İzmir'de 24 saat görev yapan ekip, hastanelerde vefat eden kişilerin aile onaylarını aldıktan sonra kornealarını alıyordu. İzmir Sağlık Müdürü Dr. Bediha Türkyılmaz, bağış kornea sayısını artırmak için bir adım daha attı. Türkyılmaz, otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu'na getirilen kadavralardan da kornea alınması için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve kurum yetkilileri ile irtibata geçti. Görüşmelerin olumlu geçmesi üzerine bu yılın başında ailelerin de onayı alınarak kadavralardan kornea alımına başlandı.

 

AİLE ONAY VERİRSE KORNEALAR ALINIYOR

 

Hastanelerde yaşamını yitiren hastaların yakınları ile görüşen ekip artık haftanın belli günlerde İzmir Adli Tıp Kurumu'na da gidiyor. Otopsi yapıldıktan sonra kadavranın ailesi ile görüşen Kornea Ekibi üyeleri, aileler onay verdiği takdirde korneaları alıyor. Kornea Bankası'nda saklanan kornealar, görme engelli hastalara naklediliyor.

 

BAŞKALARINA IŞIK OLUYOR

 

Ege Bölgesi'nde nakil listesine kayıtlı kornea nakli bekleyen 873 hasta olduğunu belirten İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, "Yaşamını yitiren hastalarımızdan alınacak kornealar, göremeyen hastalarımıza derman oluyor. Organ bağışı ile ilgili çok önemli çalışmalarımız var. Artık Adli Tıp Kurumu'ndaki kadavralardan da aile onayını alınmasının ardından kornea alabiliyoruz. Bu kornealar başkalarının ışığı oluyor" dedi. Türkyılmaz, kendisinin de organlarını bağışladığını ifade etti. Türkiye'de ilk defa hayata geçirilen çalışma hakkında bilgi veren İzmir Adli Tıp Grup Başkanı Cafer Uysal, "Sağlık Müdürlüğü ekipleri düzenli olarak Adli Tıp'a geliyorlar. Aile izinlerinin alındığı vakalardan otopsi yapıldıktan sonra kornealarını alıyorlar. Bu çok güzel bir uygulama. Aslında bugüne kadar kadavradan kornea alınmasının önünde yasal bir engel yoktu. Ama bugüne kadar kadavradan kornea alınmıyordu. Dr. Bediha Türkyılmaz döneminde bu uygulama başladı" dedi.

 

5 BİN HASTA BEKLİYOR BAĞIŞ ORANI ÇOK DÜŞÜK

 

Türkiye'de şu an sırada kornea bekleyen 4 bin 500 hasta olduğunu belirten Ege Üniversitesi Kornea Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Sait Eğrilmez, "Sağlık Müdürlüğü kornea temini için bir yol daha açmış oldu. Türkiye'de kornea bağışı daha çok gündeme getirilmelidir. Türkiye'de yılda 330 bin kişi ölüyor. Biz bu kadar kişiden 750 kornea bağışı alabiliyoruz. Ölenlerin ailelerinin yüzde 99.8'i bağışta bulunmuyor. Bu çok çok düşük bir oran. Gözün tamamı alınmıyor. Sadece 1 santimetre çapında yarım milimetre kalınlığındaki saydam tabaka olan kornea alınıyor" dedi.

 

Kaynak : Yeniasır


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.