10 milyon kişi 60 yaş üzeri!

Türkiye dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesi!

10 milyon kişi 60 yaş üzeri!
16 Ekim 2014 Perşembe 14:43


Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Arun: "Türkiye, dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesidir. Türkiye'de 80 yaş üzerindeki bireylerin sayısı 750 bin kişiyken, 2050 yılında bu sayı 4 kat, 2100 yılında ise 10 kat artış gösterecektir"

 

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Özgür Arun, Türkiye'nin dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesi olduğuna dikkati çekerek, "Fransa'nın 115 yılda tamamladığı yaşlanma sürecini Türkiye 15 yılda tamamlayacak" dedi.

 

Akdeniz Üniversitesince düzenlenen 6. Uluslararası Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Sempozyumu, "21. yüzyılda yaşlanma ve bakım, araştırma, politika, eğitim ve programlama için uygulamalar" temasıyla Atatürk Kültür Salonu'nda başladı.

 

Arun, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kısa sürede yaşlı bir nüfusa sahip olacağını söyledi. Türkiye'de 60 yaş üzeri nüfusun ülke nüfusunun yüzde 13'ünü oluşturduğuna dikktati çeken Arun, bu oranın 10 milyon kişiye karşılık geldiğini kaydetti.

 

Arun, Türkiye'de son 50 yılda nüfusun 3 kat, yaşlı nüfusun ise 7 kat arttığını ifade etti.

 

"Fransa'nın 115 yılda tamamladığı yaşlanma sürecini Türkiye 15 yılda tamamlayacak" diyen Arun, şöyle devam etti:

 

"Türkiye, dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesidir. Türkiye'de 80 yaş üzerindeki bireylerin sayısı 750 bin kişiyken, 2050 yılında bu sayı 4 kat, 2100 yılında ise 10 kat artış gösterecektir. Türkiye'de kadınların ömrü 78, erkeklerin ömrü ise 72 yıldır. Türk erkekleri Avrupalı hemcinslerine göre 5 yıl, Türk kadınları ise 7 yıl daha kısa yaşamaktadır. 2050 yılında erkekler ve kadınlar Avrupalı'dan daha uzun yaşayacaktır. Gelecek yüzyılın yaşlıların yüzyılı olacağının bilincindeyiz. Bütün çalışmalarımızı bu gerçeğe göre yapıyoruz."

 

En fazla çocuklar ve yaşlılar yoksul

 

Türkiye'deki yoksulluk verilerini de değerlendiren Arun, 0-14 yaş arasındaki 4 çocuktan birinin yoksul olduğunu kaydetti. Yaşlıların ise yüzde 18'inin yoksul olduğunu belirten Arun, şöyle konuştu:

"Yoksul yaşlıların yüzde 72'si okur yazar değildir. Yaşlı ve yoksul olmanın dezavantajlarının yanında her 3 yoksul yaşlıdan birinin zorunlu sağlık güvencesi bulunmamaktadır. Yoksul yaşlıların yarısından fazlasını da kadınlar oluşturmaktadır. Her 3 yoksul yaşlıdan biri duldur ve kırsal alanlarda yaşamaktadır. Yoksul yaşlıların yüzde 30'u engellidir."

 

Açılış töreninde konuşan Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Özbek, Türkiye'nin ilk Gerontoloji Bölümünü bünyelerinde bulundurduklarını bildirdi.

 

10 ülkeden katılımcıların sunumlar yapacağı sempozyum, 17 Ekim'de sona erecek.

 

Kaynak: haberler.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.