1 Milyar İnsan Göz Doktoruna Ve Gözlüğü Erişemiyor

Çek firmasından görme sorunu olanlar için büyük yenilik

1 Milyar İnsan Göz Doktoruna Ve Gözlüğü Erişemiyor
28 Mayıs 2019 Salı 11:00

Dünya çapında 2,5 milyar insanı etkileyen görme kaybının, yıllık maliyeti 3 trilyon doların üzerinde. Sorun, basit bir gözlükle çözülebilecek ancak 1 milyar insanın göz doktoruna ve gözlüğü erişim imkanı yok. Bir Çek firması, maddi yetersizlikler nedeniyle gözlük alamayan insanların da satın alabileceği fiyata, kendiliğinden ayarlanabilen gözlük geliştirdi.

Görme sorunu, dünyada tahminen 2,5 milyar insanı etkileyen küresel bir sağlık sorunu. Üstelik çoğunluğu az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerdeki 1 milyardan fazla kişi, yaşadığı kötü koşullar nedeniyle bir gözlük dahi alamaz durumda. Bir göz doktoruna, optometriste veya gözlük satıcılarına erişemeyen bu insanların %80’i ise 20 ülkede yaşıyor.

Küresel nüfusta ve yaşlıların sayısındaki artış nedeniyle durum daha da kötüye gidiyor. Görme sorunu olan insanların sayısının 2050 yılına kadar üç katına çıkacağı tahmin ediliyor.

Sorun belli, çözüm basit: Bir gözlük kullanmak

Dünya genelinde görme bozukluğunun önde gelen nedeni, gözün ışığı doğru şekilde kıramaması ve bulanık görmeye yol açması. Kırılma hatasını telafi etmenin yolu ise oldukça basit: Bir gözlük kullanmak. Bir çift gözlük, anında insanlara yaşamlarını değiştiren eğitim, sağlık, sosyal ve geçim fırsatlarını sürdürmelerini sağlayarak hayatlarını iyileştirme şansı veriyor.

Buna rağmen her yıl trilyonlarca dolar maliyeti olan soruna bugüne kadar soruna çözüm bulma konusundaki tüm girişimler, önerilen çözümlerin dünya çapında ölçeklenemeyecek kadar karmaşık ya da pahalı olması nedeniyle başarısızlığa uğradı.

Görme kaybının küresel maliyeti 3 trilyon dolar

Toplamda, küresel görme kaybı kaynaklı yıllık maliyet, 3 trilyon doların üzerinde. Bu da yılda yaklaşık 200 milyar dolarlık bir verimlilik kaybı anlamına geliyor. Dolayısıyla sorunu çözmek, dünyanın çeşitli bölgelerindeki yoksul toplulukların ekonomileri üzerinde dönüştürücü bir etki yaratacak. Çocuğun görme yetisine 1 dolar yatırıldığı takdirde, çocuğun ömrü boyunca 150 dolardan fazla getirisi olacağı tahmin ediliyor. Bir başka çalışmaya göre, 1 dolarlık bir çift gözlüğe yatırım, neredeyse 25 dolarlık bir ekonomik etki yaratıyor.

Çek firmasından görme sorunu olanlar için büyük yenilik

ABD ortaklı bir Çek Firması olan DOT Gözlük, sorunun çözümü konusunda büyük umut vaat eden bir çözüm üretti.

Mercedes Benz ve Akka Technologies’in ortak girişimi olan MBtech tarafından tasarlanan tek beden gözlükleri; kendiliğinden ayarlanabilen, standart lenslere sahip. Bir optometrist gerektirmeyen ve sadece 3 dolara beraberindeki bir kitle birlikte satılacak gözlük, milyonlarca hatta milyarlarca insanın görme sorununu ucuz yolla halletmesine yardım edecek.

Patentli, geçmeli, ayarlanabilir çerçeve, klasik bir ürüne taze ve işlevsel bir yaklaşım getirecek şekilde, gözlük başına toplam maliyeti düşürmek için radikal bir yenilikçi tasarımla son derece basitleştirilmiş ve ölçeklenebilir olarak tasarlandı.

Hedef, çok sayıda insanın gözlüğe erişimini sağlamak!

Zorlu hava koşullarında veya zorlu kullanım koşullarında bile olağanüstü sağlam olmasını sağlayan plastikten yapılan çerçeve, birkaç dakika içinde kolayca monte edilebilen 6 parçadan oluşuyor. Akıllı tasarımıyla çerçeveler, herkes tarafından ayarlanabilme imkanı sunuyor.

Çerçeveler, aynı lensin sol veya sağ göz için kullanılabilmesi için özel olarak şekillendirilmiş standart lensleri barındıracak şekilde tasarlanırken, lensler de, çizilmeye karşı dayanıklı bir kaplama ile polikarbonattan yapıldı. Piyasadaki en düşük maliyetli polikarbonat lensler, herhangi bir alete gerek kalmadan çerçevelere oturtulmak için şekillendirildi. Merceğin değişmesi gerektiğinde, saniyeler içinde yerine yenisi yerleştirilebiliyor.

Kaynak: www.gidahatti.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.