1 Mayıs İşçi Bayramı Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun

İşçi ve emekçiler tarafından dünya çapında birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı olarak kutlanmaktadır.

1 Mayıs İşçi Bayramı Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun
01 Mayıs 2023 Pazartesi 08:38

Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilen 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiş, 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.

Tüm işçi ve emekçilerimizin 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nı kutluyoruz.

1 Mayıs İşçi Bayramı Neden Kutlanır?

Emeğin bayramı olarak ifade edilen 1 Mayıs dünyanın dört bir yanında işçi bayramı, emek bayramı, 1 Mayıs bayramı gibi farklı isimlerle kutlanır. Emekçilere ve işçilere ithaf edilen bu bayram; haksızlıklarla mücadele, dayanışma ve birlik gibi amaçlarla anılır. 27 Nisan 2009 yılında yapılan düzenleme ile birlikte bu özel gün resmi gazetede yürürlüğe girerek resmi tatil ilan edilmiştir.

Her yıl tüm dünyada coşku içerisinde kutlanan işçi bayramının geçmişinin çok eski yıllara kadar uzandığı biliniyor. Bu özel günde sendikaların temsilcileri çeşitli etkinlikler ile işçilerin haklarını dile getirir, kutlama amacıyla çevrim içi platformlarda farklı düzenlemeler yapılır.

Emek ve Dayanışma Günü Ne Demek?

Hem kutlamaların yapıldığı hem de çalışanların talep ve sorunlarının dile getirildiği gün olan işçi emekçi bayramı çeşitli mesajların verildiği bir gündür. Bu özel gün Amerika Birleşik Devletleri’nde işçilerin bir gün içerisindeki çalışma sürelerinin 8 saate inmesi için başlatılan mücadele ile anılmaya başlamıştır. 1884 yılında başlayan mücadele yapılan kitlesel grevler ile daha yaygın hale gelmiş ve 1 Mayıs böylece küresel bir boyut kazanmıştır. Tüm ülkelerde kutlanan işçi bayramı, dayanışma esasıyla bütün işçilerin ortak anma günü ilan edilmiştir. Resmi tatil olarak kutlanmaya başlanan 1 Mayıs, günümüzde üzerine çok sayıda kitaplar yazılan, marşlar bestelenen, sinema filmleri çekilen bir gün haline gelmiştir.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

1856 yılında Avustralya’nın Melbourne bölgesinde inşaat ve taş işçileri 8 saatlik çalışma gününü elde etmek adına Melbourne Üniversitesi’nden başlayıp Parlamento Evi’ne kadar yürüyüş düzenlemişlerdir. Bu yürüyüş ilk olma özelliğine sahiptir. Ardından 1886 yılında Chicago’da 8 saatlik çalışma talebi ile yaklaşık yarım milyon kişinin katıldığı bir iş bırakma eylemi yapıldı. Siyah ve beyazların birlikte katıldığı gösteriler önyargıların yıkıldığı ve büyük yankılar uyandıran bir gün olarak ifade edilir. 1 Mayıs ve devam eden günlerde süren gösteriler 4 Mayıs tarihine geldiğinde kanlı sonuçlanan Haymarket olayına neden oldu. Büyük sonuçlara yol açması sebebiyle gösteriler engellendi. Bir sonraki gösteri 1890 yılında yapılabildi. Zaman içerisinde 8 saatlik iş günü pek çok ülkede kabul edildi ve 1 Mayıs bunun temellerinin atıldığı gün olarak ilan edildi. O günden bugüne dek 1 Mayıs işçi bayramı kutlamaları ile varlığını sürdürür.

1 Mayıs İşçi Bayramı Hangi Ülkelerde Kutlanır?

Uluslararası emek ve işçi hareketine dikkat çekmek amacıyla kutlanan 1 Mayıs dünya genelinde kutlanır. Bu önemli günü kutlayan ülkeler arasında Kuzey Kore, Çin, Bolivya, Nepal, Venezuela, Küba, Laos, Vietnam, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Vatikan, Avusturya, Slovenya, Sırbistan, Peru, Paraguay, Yemen, Tayvan, Güney Kore, Kongo Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Kırgızistan, Cezayir, Mozambik gibi ülkeler yer alır. Bu gibi ülkelerde bayram; işçi, emek ya da 1 Mayıs bayramı gibi farklı isimlerle anılır.

1 Mayıs İşçi Bayramı Türkiye’de İlk Ne Zaman Kutlandı?

Ülkemizde emek ve dayanışma günü olarak kutlanan 1 Mayıs, Türkiye’de ilk defa 1923 yılında, İstanbul’da resmi tatil olarak anılmıştır. Yasal olarak o yıl işçi bayramı ilan edilen 1 Mayıs için, 1924 yılında hükümet kitlesel kutlamaları yasakladı ve bu durum uzun yıllar boyunca geçerliliğini sürdürdü. 1935 yılına gelindiğinde ücretsiz tatil günü oldu, ayrıca bahar ve çiçek bayramı olarak da isimlendirildi.

İşçi Bayramı Ne Zaman Resmi Tatil Oldu?

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk resmi 1 Mayıs bayramı 1923 yılında olmuştur. Emek ve dayanışma günü olarak anılan bu gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen 5892 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile resmi tatil ilan edilmiştir.

2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiş, 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.