Optik Gazete

Sizin Baskın Gözünüz Hangisi?

Gündem

Hangi gözün baskın göz olduğunu bilmek, bazı tıbbi durumların yanı sıra çeşitli aktivitelerde fark yaratabilir.

Solaklık Var, Sağlaklık Var Ama Peki Dominant Bir Gözümüz Var Mı?

Evet, baskın bir elimiz olduğu gibi, baskın bir gözümüz de var. Ancak, ikisi birbiri ile ilişkili değildir. Hangi gözün baskın göz olduğunu bilmek, bazı tıbbi durumların yanı sıra çeşitli aktivitelerde fark yaratabilir.

Bu makaleyi her kim okuyorsa ya solaktır, ya sağlaktır ya da eğer şanslıysan çok yönlüdür. Bebeklikte bir el seçip hayatınızın geri kalanında ona bağlı kalmak yeni bir şey değil, ama ondan önce bile beyninizin sizin için bir göz seçtiğini biliyor muydunuz? Beyniniz bu işi size sormadan yapıyor!

Hiç uzaklara bakıp rastgele bir nesneye, örneğin bir deniz fenerine odaklandığınız oldu mu? Yanlışlıkla göz kırpmış veya bir gözünüzü kapatmış ve tüm deniz fenerinin yanlara dağıldığını görmüş olabilirsiniz! Bu sizi şaşırttıysa, ister inanın ister inanmayın, kendinize bir oküler baskınlık testi yapmış ve baskın gözünüzü tanımlamış olabilirsiniz.

Oküler Hakimiyet Nedir?

Oküler veya göz hakimiyeti, gözlerinizden birinin baskın olduğu ve diğerinin baskın olmadığı anlamına gelir. Araştırmalar, gözün baskınlığının genellikle üç farklı kritere dayandığını göstermektedir.

  • Daha iyi görme keskinliği ve kontrast duyarlılığı olan göz = Duyusal baskınlık
  • Diğer gözden gelen rakip bir uyaranla bile baskın kalan göz = Binoküler rekabet veya Motor hakimiyeti.
  • Yukarıdaki deniz feneri örneği gibi bir şeye kolayca odaklanmanızı sağlayan göz = Nişan alma hakimiyeti.

Baskın bir göz, yukarıdaki kriterlerin tümüne veya yalnızca bir veya daha fazlasına girebilir.

Baskın gözünüzün daha iyi görüşe sahip olduğunu varsaymak sezgiseldir, ancak bir çalışma böyle bir korelasyon olmadığını gösterdiğinden uzmanlar hala bu konuda net bir görüşe sahip olmamasına rağmen başka bir çalışmanın sonuçları, baskın gözün daha iyi görme keskinliğine sahip olduğunu göstermiştir.

Hep Biri mi Yoksa Diğeri mi?

Göz hakimiyeti, eldeki görevin türüne bağlı olarak bir spektrumda da olabilir. Bazen, her bir göz farklı bir görev için baskındır ve bu tür insanları karışık oküler hakimiyete sahip olmaya yöneltir.

Bazı insanlar, tüm görevler için her iki gözü de kullanabilecekleri tarafsız bir hakimiyete sahip olabilirler. İki göz arasındaki hakimiyetin çok az farklı olduğu durumlarda, bu, tarafsız hakimiyet olarak yanlış anlaşılabilir.

Neden Baskın Göz Var?

Gözlerimiz genellikle gördüklerini beynin görsel korteks adı verilen bölgesine iletir. Görsel korteks, oküler sütunlar adı verilen nöron bantları içerir . Baskın gözün bu bölgeyle baskın olmayana göre daha fazla sinirsel bağlantısı vardır. Bu nedenle, bu sütunlar tercihen bir gözden gelen girdiye diğerine göre yanıt verir ve bu da baskınlıkla sonuçlanır. Bu seçim, beyin ve gözlerin gelişimi sırasında oldukça erken yapılır.

Bu Görsel Hakimiyet El Tercihiyle İlgili mi?

Çoğu zaman, baskın göz, baskın ele karşılık gelir. Bir çalışma, kendi kohortları arasında sağ elini kullananların %35'inin ve sol elini kullananların %57'sinin sol gözün baskın olduğunu gösterdi. Ancak bu kesin bir kural değildir. Bazı insanlar çapraz hakimiyete sahip olabilir, burada baskın göz onların teslimiyetine karşı çıkıyor. Örneğin sol gözünüz baskın ama siz sağlaksınız.

İnsanlar arasında el tercihi, serebral lateraliteden kaynaklanır. Yani, beynin her yarım küresi farklı işlevleri kontrol eder. Sağ yarıküre sol eli kontrol eder ve yaratıcılık ve hayal gücünden sorumludur, sol yarıküre ise sağ eli kontrol eder ve konuşma, yazma ve iletişimden sorumludur.

Ancak konu herhangi bir iş yapma olduğunda, her iki yarım küre her iki gözü de kontrol eder. Her yarım küre, her iki gözün görüş alanının bir bölümünü kontrol eder, bu nedenle, el tercihi ile göz hakimiyeti arasında bir ilişki yoktur.

Baskın Gözünüzü Tanımak Neden Önemli?

Hangi gözün baskın olduğunu bilmek, beyzbol, tenis veya basketbol oynarken bir topu doğru bir şekilde atmanıza veya vurmanıza, ateş ederken olduğu gibi küçük ve belirli bir şeye odaklanmanıza veya bir mikroskop veya teleskopta oluşturulan görüntüye odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Göz hakimiyeti, fotoğraf çekmek gibi günlük aktiviteleri etkileyebilir. Baskın olmayan gözünüzle fotoğraf çekmek bazen görüntünün yanlış hizalanmasına neden olabilir.

Göz hakimiyetini ve tüfek nişancılığını değerlendirmek için yapılan bir araştırma, çapraz hakimiyete sahip deneklerin önemli ölçüde daha yüksek bir yüzdesinin, çapraz hakimiyete sahip deneklerle karşılaştırıldığında daha iyi performans gösterdiğini ve tüfek yeterliliğine ulaştığını gösterdi. Sporcular için çapraz baskın olup olmadıklarını erkenden bilmek eğitimlerine yardımcı olabilir. Sporun türüne bağlı olarak, duruşlarında, konumlarında veya hedeflerinde yapılacak ufak değişiklikler performanslarına büyük ölçüde yardımcı olabilir.

Oküler Hakimiyetin Önemli Olmasının Tıbbi Nedenleri

Göz tembelliği (Ambliyopi), bir gözün görüşünün diğerinden çok daha zayıf olduğu bir durumdur; bu durum genellikle çocuklarda görülür. Bunun arkasında genellikle bir gözün daha zayıf veya az gelişmiş kasları vardır. Bir gözü diğerinden daha güçlü olduğu için çocuk buna daha çok ağırlık verir ve onu kullanır. Düzeltilmeden bırakılırsa, beyin esasen zayıf gözü 'kapatabilir'. Bunu düzeltmek, baskın olan gözü yamalamayı içerir, böylece çocuk daha zayıf olan gözü kullanmaya ve güçlendirmeye zorlanır.

Yaşlılıkta, gözlerin yakındaki nesneleri görmeyi zorlaştıran doğal bir yaşlanması olan presbiyopi gelişmesi yaygındır. Yüzlerini buruşturan, bir restoranda menüye odaklanmak için çok çabalayan veya sabahları gazete okuyan büyükanne ve büyükbabanızı düşünün. Bunu tedavi etmenin yaygın yolları, reçeteli gözlüklerin kullanılmasını içerir, ancak daha kalıcı bir çözüm arayanlar için göz doktorları genellikle Monovision AKA Blended vision'ı önerir.

Tek görüşte veya karma görüşte, bir göz uzaktaki nesneleri görürken diğeri yakından görür. Uzaktaki nesneleri görmek daha önemli olduğu için, doktorunuz hangi gözünüzün baskın olduğunu değerlendirecek ve uzak mesafeler için onu tayin edecektir. Benzer şekilde, doktorunuz baskın olmayan göze de yakın görüş tayini yapacaktır. Tabii ki, her iki göz hala eşit olarak kullanılıyor ve çoğu zaman farkı anlayamıyorsunuz. Klinisyenler Monovizyon oluşturmak için yapay lens implantları ve hatta kontak lensler kullanmaktadır.

Kontak lens gerektiren monovizyonu olan kişiler için, doğru kontak lensi doğru göze takmak önemli olacaktır. Biri uzak, baskın göz için, diğeri yakın görüş için olacaktır.

Bununla birlikte, monovizyon herkes için değildir. Bazı insanlar buna uyum sağlamakta zorlanabilirler. Bazı durumlarda, iki göz farklı mesafelere odaklandığından, doğru derinlik algısı biraz daha zor olabilir. Bu nedenle doktorlar, ameliyata başlamadan önce ilk olarak monovizyon için kontak lens kullanmayı önermektedir.

Baskın Gözünüz Nasıl Test Edilir?

Oftalmoloji klinikleri, baskın gözün hangisi olduğunu belirleyecek donanıma sahiptir. Yaygın olarak kullanılan bir test, doktorunuzun size bir dizi lens vereceği ve neler yaşadığınızı soracağı “ +1.50D bulanıklık testi ”dir.

İşte evde yapabileceğiniz bazı DIY testleri:

Kartta delik testi en sık kullanılan testtir. Herhangi bir türden dikdörtgen bir kart alıp içine tercihen gözünüzün büyüklüğünde küçük bir delik açabilirsiniz. Kartı her iki kolunuzla kol uzunluğunda tutun ve kartın diğer tarafındaki belli bir mesafedeki bir nesneye odaklanmaya çalışın. Alternatif olarak gözünüzden birini kapatın ve nesneye odaklanmaya çalışın. Diğeri kapalıyken delikten cismi görebilen göz baskın gözdür.

Bunu okurken şu anda yapabileceğiniz başka bir kolay test daha var. Mil testi olarak adlandırılan bu test, her iki elinizle bir daire oluşturmanızı, işaret parmaklarınızı ve başparmaklarınızı çaprazlamanızı ve bunu kol uzunluğunda uzatmanızı gerektirir. Sizden uzaktaki bir nesneye odaklanın. Şimdi alternatif olarak bir gözünüzü kapatmayı deneyin ve nesneye odaklanmaya devam edin. Nesne bir gözünüz kapalıyken merkezde kalıyorsa, açık olan göz baskın gözünüzdür. Yalnızca baskın olmayan göz açıkken, nesne yana kayar.

Artık oküler baskınlık spektrumunun neresinde olduğunuzu bilmenin neden önemli olduğunu biliyorsunuz. Devam edin ve oküler hakimiyetinizi kendiniz belirlemek için yukarıda bahsedilen basit tekniklerden bazılarını deneyin.

Tabii ki, göz doktorunuzdan başka kimse size daha iyi rehberlik edemez, bu nedenle görmenizle ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzu ziyaret etmeyi unutmayın!

Kaynak: www.scienceabc.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.