Optik Gazete

Görme Engellilerin Eserlere Dokunabildiği 3 Boyutlu Baskı Müze

Gündem

Anadolu Üniversitesi akademisyenleri, görme engellilerin müzelerdeki eserleri dokunarak anlamlandırabileceği 3 Boyutlu Yazdırılmış Eserler Müzesi'ni kurdu. Hiç düşünmeden yapabildiğimiz basit aktivitelerin engelli bireyler için ne kadar zor hatta bazen de imkansız olabileceğini hiç düşündünüz mü? Örneğin bir sanat eserini görmek, bir müzeyi gezmek, bir ultrason çıktısına bakmak, okul yıllığını okumak görme engelli birey için nasıl mümkün olabilir? Neyse ki bu konuda empati yapan ve hatta çözüm bulmak için çabalayan bireyler ve topluluklar var.

Engelli bireyler için ülkemizde oldukça anlamlı çalışmalar yapılıyor. Örneğin Social MakerLab, Kilyos Veysel Vardal Görme Engelliler İlköğretim Okulu’ndaki öğrenciler için dokunabilecekleri yıllıklar hazırlamıştı. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de yine 3B baskı teknolojisiyle anlamlı bir proje hayata geçirildi. 
 
Anadolu Üniversitesi akademisyenleri, 3 Boyutlu Yazdırılmış Eserler Müzesi’ni görme engelli bireylerin hizmetine sundu.
 
Engelli Bireyler Tarihi Eserlere Dokunarak Algılayabilecek
 
3 Boyutlu Yazdırılmış Eserler Müzesi, dünya müzelerindeki önemli eserleri 3 boyutlu yazıcıyla somutlaştırıyor. Ayrıca Braille alfabesinden tanıtım katları ve sesli betimlemelerle eserler hakkında bilgi vererek kolaylıkla anlaşılmalarını sağlıyor. Özetlemek gerekirse, görme engelli bireylerin rahatlıkla gezebileceği ve eserleri anlamlandırabileceği özel bir müze yaratılmış. Projenin mimarları; görme engellilerin dokunamadıkları için müzelerdeki eserleri anlamlandıramadığını tespit eden ekip, bunun üzerine özel bir müze hazırlamaya karar vermiş. Onları harekete geçiren unsurlardan biri de Scan The World projesi olmuş. Dünyadaki pek çok ünlü müzenin içerdikleri eserleri Scan The World ile üç boyutlu olarak tarayıp duyurması üzerine aynı yöntemi Türkiye’de de uygulamaya karar vermişler.
 
60 tarihi eser, 3 Boyutlu Yazdırılmış Eserler Müzesi kapsamında 3 boyutlu olarak yeniden yaratılmış. Bunlar arasında ilk insanlara ait bıçaklar, homo sapiens’lere ait kafa tası örneği, Makedon askerlerin kullandığı miğfer, Hammurabi Kanunları, Mısır hükümdarlarına ait lahitler, Mısır piramitleri, Davut heykeli, Atatürk büstü gibi farklı dönemlerden miras kalmış eserler ve arkeolojik buluntular yer alıyor.
 
Kaynak:Bigumigu.com
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.