Optik Gazete

Göz Kanlanması Nedenleri?

Sağlık

Damarların genişlemesinin sonucunda göz dışarıdan kanlı ya da kırmızı olarak görülmektedir.

Vücudumuzdaki en hassas duyu organımız olan gözde, görme bozukluklarının yanı sıra göz kanlanması da, sıklıkla rastlanılan bir göz problemdir.

 

Bu durumun ana sebebi gözde bulunan kılcal damarların genişleyerek kan toplamasıdır.

 

Damarların genişlemesinin sonucunda göz dışarıdan kanlı ya da kırmızı olarak görülmektedir.

 

Genel Olarak Bilinen Nedenler

 

Gözda kanlanması genelde şu durumlarda görülmektedir;

 

Gözün tahriş olması,


Göz kuruması 


Göze toz kaçması ya da herhangi bir şeye olan alerjiden dolayı gözün kaşınması. (Bu sebepler sonucundan göz kaşıcanacağı için kanlanma olmaktadır)


Bu belirtiler göz kaşınmasının en yaygın nedenleridir ve çok ciddi problemlere yol açmamaktadırlar. Yukarıda belirtilen nedenlerin yanı sıra göz kanlanması tıbben birçok farklı şekilde olabilmektedir.

 

GÖZ KANLANMASININ NEDENLERİ

 

Göz tansiyonu ve gözdeki basıncın ani olarak artması. Tıbben bu hastalığın ismi akut glukomdur.


Aşırı derecedeki sigara ve alkol kullanımı göz kanlanmasına sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca uyuşturucu kullanımı da göz kanlanmasına doğrudan etki etmektedir.


Göz kapaklarında bulunan kirpik diplerinin iltihaplanması da bu duruma neden olmaktadır. Ayrıca bu hastalık blefarit olarak da bilinmektedir.


Ciddi bir hastalık olan kornea ülseri göz kanlanmasının yanı sıra görme bozuklukları ve gözde oluşacak ağrılara da sebebiyet vermektedir.


Göz yorgunluğu da göz kanlanmasının başlıca sebeplerindendir. Bilgisayar başından uzun süre vakit geçirmek ya da karanlık bir ortamda kitap okumaya çalışmak göz yorulmasına neden olmaktadır.

 

Ayrıca uykusuzluk da göz kanlanmasına neden olmaktadır.


Yüksek tansiyon (hipertansiyon) vücutta bulunan bütün damarları etkilediği için gözdeki damarları da etkileyerek göz kanlanmasına neden olmaktadır.


Tiroit hastalalıkları göz kurumasına neden olmaktadır. Göz kuruması da göz kanlanmasına sebebiyet vermektedir.


Gözün renkli bölümünde (irisde) oluşan iltihaplanmalar da göz kanlanmasına neden olmaktadır. Bu hastalık üveit olarak bilinmektedir.


Ayrıca hamilelik dönemlerinden bayanlarda göz kanlanması görülmektedir, fakat genelde kısa süreli olup kendiliğinden bir süre sonra geçmektedir.


Bu belirtilerle birlikte görme bozukluğu, göz ağrısı gibi problemleriniz varsa kesinlikle doktora başvurmanız gerekmektedir. Kanlanmanın önüne geçmek için hergün makyaj yapmamanız, gözlerinizi temiz tutmanız alabileceğiniz başlıca önlemlerdendir.

 

Kaynak:nasilkolay.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.