Çağımızın yeni tehdidi: Dijital göz yorgunluğu

Gözlere zarar veren tek şeyin bilgisayar olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Günümüz dünyasının yeni bir göz yorgunluğu tehdidi var.

Çağımızın yeni tehdidi: Dijital göz yorgunluğu
19 Eylül 2014 Cuma 12:37

 

Tüm gün bilgisayar ekranına kitlenip kalmak, gözleriniz için zararlı desek şaşırmazsınız değil mi? Bilgisayar ekranından yayılan mavi ışık, retinaya ciddi zararlar verdiği gibi, bu durumun uzaması makula dejenerasyonuna da neden oluyor.

Bilgisayar başında aşırı geçirilen zamanın neden olduğu dijital göz yorgunluğu, fersiz gözler, baş ağrıları, gözlerde kaşıntı, bulanık görme ve ışık hassasiyeti gibi göz sorunları doğuruyor. Fakat göz yorgunluğunun tek suçlusu bilgisayar ekranları değil. Tablet, akıllı telefon gibi diğer cihazlar da dijital göz yorgunluğuna aynı şekilde sebep oluyorlar.

Dijital göz yorgunluğu nedir?
Çalışmalar gösteriyor ki, telefon, tablet, televizyon, elektronik kitap okuyucular derken, bir insan günde ortalama 12 saatini ekrana bakarak ve dolayısıyla dijital ortamdaki görüntüleri takip ederek geçiriyor. Bu takibin gözlere verdiği yorgunluk bir gerçek. Çünkü dijital yayınlarda kullanılan görüntüler, küçültülerek (Hatta bazen piksellerine ayrılmış görüntüler bile kullanılıyor) kullanılmaya başlandığından beri gözler, iki kat çalışıyorlar. Tüm bu ekstra çaba, gözlere dijital göz yorgunluğu yaşatıyor.

Bilgisayarlar bir yana, kullanıcılar akıllı telefonlarını ve tabletlerini istedikleri her an ve her yerde kullanabiliyorlar. Ayrıca kullanılan cihazlar, göze basılı yayınlardan daha yakın tutularak okunuyor. Bu yakın mesafe, piksellerine ayrılmış görsellerle birleşince, gözler durmadan ileri geri odaklanıyor.

Bugünün dünyasında, tüm bu teknolojik cihazlardan uzak kalmak mümkün değil. Dijital göz yorgunluğu yaşayanların oranı, yetişkinlerde yüzde 70’e varıyor. Tüm bunlara rağmen, dijital göz yorgunluğunun etkileriyle mücadele etmenin bazı yolları var.


- 20/20/20 kuralını uygulayın: Ekran başında geçirdiğiniz her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca, en az 20 metre uzağa bakın.
- Biraz mesafe yaratın: Akıllı telefon kullanırken, cihazı yüzünüzden uzak tutmaya gayret gösterin.
- Tableti bırakın: Tüm günü tablet başında geçirmek yerine, bilgisayar ekranıyla çalışmaya özen gösterin. Ekranla gözleriniz arasında 50-70 cm mesafe olsun.
- Işıkları kapatın: Başınızın üstünde ya da etrafta cihazın ışığıyla kaçışan ışıkların tümünü kapatın.
- Göz kırpın: Sürekli ekrana bakmak göz kuruluğuna yol açar. O yüzden ekrana bakarken sık sık göz kırpın.
- Parlaklığı azaltın: Kullandığınız cihazın ekran parlaklığını olabildiğince azaltın.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.