Bebeğinizin gözüne iyi bakın!

Kimi bebekte doğar doğmaz görülürken kimin de zamanla ortaya çıkabilir .

Bebeğinizin gözüne iyi bakın!
11 Haziran 2014 Çarşamba 09:23

Göz rahatsızlıkları kimi bebekte doğar doğmaz görülürken kimi de zamanla ortaya yükselebilir . Bu rahatsızlıkların belirtileri ve ortaya çıkması durumunda ne yapılması gerekmekde olduğunu Yard. Doç. Dr. Rıfat Rasier anlatıyor.


Bebeğinizin gözüne iyi bakın!

İstanbul Florence Nightangale Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Rıfat Rasier "Erken doğan bebeklerin çoğu hızlı bir şekilde iyileşip olağan santral görme özelliğini geliştirebilmektedirle; ama gerileme gösteren bazı bebekler de ise göz tansiyonu, katarakt, şaşılık, gözün hata hizalanması ve yakın görüşlülük gibi erken doğuma bağlı sorunlar ile karşılaşabilirler. İleri evrelerinde, olağan dışı kan damarları ve buna bağlı yara dokusu tedavi edilmediği takdirde körlüğe yol açabilir" diye belirtti .

 

Yard. Doç. Dr. Rıfat Rasier bu mevzu ile alakalı mühim bilgiler de paylaştı:

 

GÖZÜMÜZDEN BİLE SAKINDIĞIMIZ BEBEKLERİMİZİN BÜYÜK PROBLEMİ: GÖZ

 

Neden erken doğan bebeklerde ortaya çıkar ve önemi nedir?

 

Erken doğumdan ötürü gelişimini tamamlamamış damarlar sebebiyle retina tam oksijen alamaz ve olağan olamayan zararlı yeni damarlar oluşur. Bu da retina tabakasında kanama, kabarma ve büzüşmeye gibi sonuçlara yol açar. Tedavi edilmezse görmeyi tümünün bozan ve prematüre bebeklerin en mühim göz sorunlarından biri haline gelir. Bu sebepten ötürü erken tanısı ve tedavisi çok fazla önemlidir.

 

Görülme sıklığı 1500 gramdan küçük prematürelerde yüksektir. Vakaların yüzde 70-80'inin ağırlığı 1000 gramın altındadır. Tekrarlayan solunum güçlükleri, hızlı gercekleşen kan değişimi ya da beyin kanaması, akciğer oluşum bozuklukları, solunum güçlüğü sendromu, çeşitli kalp hastalıkları bu hastalığın riskini artırır.

 

Peki bu bebeklerde göz olumsuzlukları herhangi bir belirti verir mi?

 

Hiçbir belirti vermeyebilir; ancak en çok fazla göz bebeğinde beyazlıkla kendini gösterir. Çocuk ışığa karşı duyarsızdır ve göz bebeğinde bir beyazlaşma olabilir. Bunun beraberinde ileri evrelerde göz tansiyonu, şaşılık, gözün hata hizalanması gibi sıkıntılar oluşabilir.

Yeni doğan bebeklerde nasıl teşhis edilir?

 

Risk grubundaki bebekler göz bebekleri genişletildikten mercek ve ışık sistemi ile kontrolden geçirilirler.

Prematüre bebeklerde göz muayenesi ne vakit yapılmalıdır?

 

Prematüre bebeklerin ilk göz muayenesi genel olarak doğumdan sonraki 4.-6. haftalar arasında yapılmalıdır. Şayet doğum ağırlığı1000 gramın altında ve anne karnındaki yaşı 28 haftadan küçük bebeklerde daha erken zamanda problemin gelişebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. İlk muayenede arıza gözlenmemiş olsa dahi bebekler tekrar doğması lazım gelen zamana kadar 2 haftada bir kontrol edilmelidir. 32 hafta ve 1500 gramınaltında doğan ve oksijen alan bebekler ile 30 hafta ve 1250 gramın altında doğan tüm bebekler doğum ertesi yaşları 4 haftalık olduktan akabinde taranmalıdır. Doğum ertesi dördüncü haftasında hastanede yatmakta olan bebeklerde bu tarama kuvöz içinde yapılır. Bebek hastaneden taburcu olurken göz muayenesi için de randevularının alınmış olması lazım gelir .

 

Korkulan son: Ameliyat lazım gelir mi?

 

Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde ışığın azaltılması, E vitamini uygulamaları tartışmalı olmakla beraber sorunun gelişimini önlediği gösterilmiştir

Bebeklerin yüzde 80'inde kendiliğinden geriler; ancak gerilemeyen vakaların zamanında müdahalesi açısından tarama ve düzenli takip şarttır. Körlüğe kadar giden ağır tahribatlar oluşabilir. Aktif bu sorunu yaşamını sürdüren bebeklerin yüzde 20'si iz bırakıcı döneme ilerler.

 

Unutmayalım ki hastalığın beş evresi vardır; makul tedavi edilmemiş çocuklar büyüdükleri vakit ileri derece görme bozukluğu ile karşıya kalmakta ve özel eğitim ihtiyaçları olmaktadır.

 

Kaynak : ajans34.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.