Optik Gazete

Uzağı Görme Becerimizi Kaybediyoruz: 2050 Senesinde Dünyanın Yarısı Gözlük Takacak!

Haberler

Son zamanlarda hiç çevrenize dikkatli şekilde baktınız mı? Gözlük takanların sayısı her geçen gün artıyor...

Son zamanlarda hiç etrafınıza dikkatli biçimde baktınız mı?
Gözlük takanların rakamı her geçen gün çoğalıyor. Peki nedeni ne, neden bu çoğalış çok yüksek bir süratle oluyor? Günümüz göz hastalıkları ile alakalı bilimsel çalışmalar ve araştırmalar yapan Opthalmology Journal'ın raporuna göre bu suallerin cevapları altta.

Günde vasati kaç saat ekranlara bakıyorsunuz?

Artık her çeşit iş bilgisayarlar, telefonlar ya da tabletler ile ortak bir biçimde yapılıyor. Başka Bir Deyişle ne iş yapıyorsak yapalım, bir biçimde ekranlar ile karşı karşıya kalıyoruz. Ayrıca işten çoğala kalan zamanlarda da yaşamı tutmak için sosyal medya ya da akşamları eğlenmek için televizyona bakıyoruz. Tüm bunları toplarsak, uyku hariç neredeyse günümüzün tamamını ekranlara bakarak geçiriyoruz.

Bilimsel bilgilere göre böyle giderse 2050'de 2 bireyden 1'i gözlük takacak.

Ekranların yarattığı bu ışıklı dünya, dünya popülasyonunun yarısını gözlüğe yoksul hale getirecek. Araştırmalar neredeyse 30 sene içinde dünyanın %50'sinin gözlük takmak zorunda olacağını söylüyor.

Araştırmanın neticeyi popülasyon hipotezleri ile birleşince sayı vahim seviyelerde

Araştırmalar 2050 senesinde 4,8 milyar insanın gözlük sahibi olacağını ortaya koyuyor.

Şu andaki mevcut gözlük imalatı böylesine bir arzı karşılayacak gidişatta değil.

Gözlüklülerin arasına katılacak yeni gözü bozukların lüzumunu karşılayacak bir gözlük piyasası şu anda mevcut değil. Ancak elbette zaman içinde bu sektörün drama gelişmesine tanık olacağız. Sadece gözlük değil natürel, kontak lens ve lazer teknolojileri de olağanüstü biçimde gelişecek.

Son yarıyılda etrafsal etmenler genetik nedenlerin önüne geçti.


Göz bozukluğunda çok kısa bir zaman evvele kadar en esas neden olan genetik nedenler, günümüzde yerini ekranlara bakmak nedeniyle ortaya çıkan görme bozukluklarına bıraktı.

Araştırmalara göre yüksek kazanç ile göz bozukluğu arasında da anlamlı bir ilişki var.

Yine yapılan araştırmalara göre ekonomik anlamda gelişmiş ülkelerde ekrana bakmaya bağlı göz bozukluğu olaylarında çok majör bir çoğalış var. İstatistiksel olarak test edilen bu irtibat anlamlı olarak ispatlanmış gidişatta. Teknolojiye basit erişemeyen cemiyetlerde göz sıhhati çok daha iyi gidişatta.

Gözü bozuk çocuk rakamı da çok süratli bir biçimde çoğalıyor.

Araştırmaların üzerine gittiği bir değişik mevzu da çocuklar arasında çoğalan göz bozukluğu oranı. Göz bozukluğunun yaşı da giderek düşüyor.

Asya ülkelerindeki oranlar olağanüstü boyutta.

Kore ve Çin'in bazı bölgelerinde 20'li yaşlarında bulunan gençlerin %80'i gözlük takıyor ve en yaygın göz bozukluğu türü miyopi.

Miyopinin daha yaygın olması başka meseleleri de birliktesi getiriyor.

Sürekli çok yakın ekranlara bakmak gözü miskinleştiriyor ve uzağı görememeye başlıyoruz.

Miyoplu gençleri gelecekte daha majör meseleler de bekliyor.

Miyopi, geç yaşlarda glokom ve katarakt tehlikesini artırıyor.

Teknoloji firmaları tedbirler almaya çalışıyor.

Bilgisayarların ilk yaygınlaştığı yarıyılda herkes monitörüne göz gözetici bir ekran gözetici alır, bu filtreli gözetici olmadan ekrana bakmak kınanırdı. Zamanla bu vaziyet umursanmaz oldu. Şimdi ehemmiyetli teknoloji şirketleri ve popüler web siteleri, göz gözetici tedbirler almaya başladı. Ancak bu mücadeleler vaziyeti yavaşlatmaya yetecek mi, göreceğiz.

Kaynak : sekiz.tv

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.