Optik Gazete

Mesleğimize Sahip Çıkalım!

Gündem

Tanımadığım bir kişi, facebook’tan sektörümüze akıl vermiş!

Mesleğimize Sahip Çıkalım!

Günlük iş hallerimizin üzerine, tüm dünyamızı etkisi altına alan bir de Covid-19 gündemimiz oluştu. Evimizde ve iş yerimizde tüm önlemleri alıp, düzenlemeleri sağladıktan sonra bu sabah geçen haftadan beri aklımda olan yazıyı yazmanın zamanı geldi.

Tanımadığım bir kişi,  facebook’tan sektörümüze akıl vermiş!

Akıl da şu (aynen kopyalıyorum): “Mesleği bu saatten sonra Oda-Birlik de düzeltemez. Malum firmanın 300 e yakın mağazası oldu, e-ticarette aylık milyon lira bütçeye ulaştı. Buradan meslektaşa tavsiyem fiziki mağazanızı internete taşıyın, e-ticaret alt yapınızı kurun, güneş gözlüğü vb. yasal yolu açık ürünler satmaya başlayın. Gelecek internette, gelecek bilişimde, gelecek teknolojide. Var olmak için bugünden yatırıma başlayın yoksa yarın hiç şansınız olmayabilir.”

14 yıldır internette online kontak lens satışına karşı bizzat mücadele ediyorum. Bu yıllar boyunca;

  • Hepsini bir bir tanıdığınız, bugüne kadar -yabancı sermayeyi destekleyenler hariç- gelmiş geçmiş birçok dernek başkanları söz verdi.
  • Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu’nda görev yapan Daire Başkanları ve Kurum başkanları söz verdi.
  • Torba yasaya bu hüküm net olarak girdi, sonra nasıl oldu bilinmez, silindi.

Uzun yazmayacağım, kısa kısa düşündürücü başlıklar atacağım. Çünkü büyük resme bütünsel bakmamız gerekiyor:

DİKKATİMİZİ VERMEMİZ GEREKEN TEMEL NOKTALAR

  1. Bugün kontak lens, yarın cam, öbür gün gözlük… Kontak lens, internet online satışlarında optik ürünlerin kalesidir. Elden çıkarılmaması bu nedenle önemlidir.
  2. Önlem alınmazsa, herkes aynı alanda yüzmeye başlarsa, büyük balık küçük balığı yutar. Geleceğimiz teknolojide. “Biz de internette e-ticaret sitelerimizi kuralım, geleceğimizi kurtaralım.” diye düşünenler için bu kısmı biraz açacağım.
    1. Şu anda internette kimler satıyor?
  • www.lensci.com
  • www.lensal.com
  • www.lensevi.com
  • www.lensavm.com
  • www.lensoptik.com
  • www.lensoptikal.com
  • www.lensmarket.com
  • www.renklilens.com

Ve benzerleri…

  1. Şu anda internette kimler satmıyor?
  • www.atasun.com
  • www.dünyagöz.com
  • www.trendyol.com
  • www.hepsiburada.com
  • www.amazon.com.tr

Ve benzerleri…

KİMLER SATIYOR?

Kanun boşluklarından yararlanıp, aldığı cezaya razı olup kazandığı paraya bakanlar satıyor. “Ben halk sağlığını, yasaları, optik sektöründe kanuna uyan meslektaşlarımın hakkını yemeyi umursamıyorum, ticaretimi önemsiyorum,” diyenler satıyor.

SATMAYANLAR KİMLER?

  • Yabancı sermayeli zincir mağazaların hiç biri satmıyor.
  • Göz sağlığı konusunda uzmanlaşmış hastaneler satmıyor.
  • Türkiye’nin içinde doğmuş, büyümüş, ünlenmiş hemen her şeyi satan e-Ticaret devleri kontak lensi online satmıyor.
  • Bırakın Türkiye’yi, dünyanın devi Amazon tüm dünyada kontak lensi satıyor, ama Türkiye gibi yasal olmayan ülkelerde satmıyor.

Neden?

Çünkü yasalara uyuyorlar.

Bu yasanın koruyuculuğu ortadan kalkar kalkmaz hepsi satmaya başlar. O zaman çoğunluğu “L” harfiyle başlayan o sitelerin bu devlerin sitesi karşısında yaşama şansı var mı sizce? Büyük balık, küçük balığı yutar.

Kontak lens kalesi elden gidince, cam da gider, gözlük de gider…

Bu konuda çok yazdım, SON KEZ yazıyorum.

Opak Lens yatırım yaptı. Toplu ürün satın aldı. Risk üstlendi. Yerel bağımsız optisyenlik müesseselerine destek verdi. Kontak Lens satmayan birçok Optik mağazaya da lens eğitimleri vererek Lens satmalarını sağladı. İşte bu vizyonu olan yerli sermayenin gücüdür.

Opak Lens sermayenin gücünü, yerel bağımsız optisyenlik müesseselerinin lehine kullandı.

Sektörümüzü inceleyin bakalım, sermaye gücünü yerel bağımsız optisyenlik müesseseleri için kullanan kimler var?

İnternet satışlarının yol açacağı tehlike nedir?

Kontak lens kalesi düşünce,(internet satışı serbest olursa) öne adım atacak olan sermaye güçlerini de bir bir aklınızdan geçirin. Duyuyoruz bazı meslektaşlarımız internet satışlarının sektörün geleceği olduğunu düşünüyorlar ama bu satışların önü açılırsa, tüm dünyada bu işi çok büyük ölçeklerde ve sistemli yapan firmalar var ve bizim gibi optiklerin hiçbir şansı olmayacaktır. O zaman yerel bağımsız optisyenlik müesseselerinin hali nice olur?

Bu konudaki son seslenişimdir:

KALEMİZE SAHİP ÇIKALIM!

Gözlükçü/ optisyenlerimiz, e Ticaret sitesi yapıp derin sularda belirsiz geleceğini aramak yerine, bence bugününe sahip çıkarak yarınını kurgulamalıdır.

BUGÜNÜMÜZE SAHİP ÇIKALIM!

Oda-Birlik seçimlerinde yönetime geçenleri yakından izlemeliyiz, henüz yapılmamış seçimlerde ise kimlere oy verilmemesi gerektiğine dikkat etmeliyiz. Özellikle ticari ahlakı düzgün olmayanları seçmeyelim. Oda yönetimine FIRSATÇILIK yapmak için gelenleri seçmeyelim.

Oylarımızı doğru değerlendirelim.

MESLEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM!

Mevcut olan yasakları delip kendilerine çıkar sağlamaya çalışan ve buna bir kılıf uyduran kişilere karşı, özellikle oda yöneticilerini mesleğe sahip çıkmaları için uyaralım.

Ayrıca internet satışları serbest olduğunda (maalesef dünyada örnekleri var) halkımızın göz sağlığı tehlikeye girecektir. Sahte, kaçak veya süresi geçmiş, kutusu değiştirilmiş birçok lens satışa sunulacaktır. Ülkemizde de yasak olmasına rağmen bu tip olaylar ile karşılaşıyoruz. Çünkü yeterli denetim yapılamıyor. Serbest bırakıldığında bunlar iyice artacaktır. Unutmayalım “önce insan sağlığı”...

Kalın sağlıcakla…  

(Ve “sağlıcakla” demişken lütfen kişisel önlemlerimizi alarak hem kendi, hem toplum sağlığımıza da sahip çıkalım!)

Erol Harbi

Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.