Optik Gazete

Lens Nasıl Bulundu?

Gündem

Lens, ilk olarak İsviçreli doktor Fick tarafından göz kusurları olan bireylerin daha rahat hareket edebilmesi için 1887 yılında icat edilmiştir.

Kimi zaman göz sağlığı nedeni ile zorunlu, kimi zaman değişiklik olsun diye keyfiyen takılan lensler, göz ile uyumlu ve göz yuvarlağına denk gelecek şekilde takılan hijyenik aletlerdir. Önceleri sadece gözlük kullanmak zorunda kalan göz kusurları olan insanlar, lensin icadı ile bu zorunluluklarından kurtulmuşlardır.

Lens Nasıl Keşfedildi?

Lens, ilk olarak İsviçreli doktor Fick tarafından göz kusurları olan bireylerin daha rahat hareket edebilmesi için 1887 yılında icat edilmiştir. Şimdiki lenslerden çok daha kalın ve büyük olan bu ilk lensler, takım aşamasında kişilerin çok canını yakmakta ve deneme yanılma yöntemi ile boyutları oluşturulmaktaydı. Kalın ve hava geçirmeyen özellikli bir camdan yapıldığı için kişilerin gözlerinin kurumasına ve zarar görmesine neden olan bu lenslerin ortalama olarak 2-3 saatte bir çıkarılıp gözlerin temizlenmesinin ardından yeniden takılması gerekiyordu.

1938 yılında oftalmologist Theodore Obrig, daha ince, saydam ve daha hijyenik olan maddelerden lens üretmeyi başarmıştır. Bu lensler yumuşak oldukları kadar suyu absorbe etme özellikleri ile gözün kurumamasını sağlamaktaydı. Göz sağlığı için daha uygun olan bu lensler, sert lenslere oranla daha çok kullanılmıştır. 1970'li yılların ortalarında ise haftalarca çıkarılmadan kullanılabilen lensler üretilmiştir. Üretilen bu lensler sadece hijyen için çıkarılıp temizleme losyonu ile temizlenerek geri takılabiliyordu. Günümüzde kullanılan kontakt lensler, bu türün geliştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Her ne kadar kolaylık sağlasa da hijyeninin çok iyi sağlanması gerekir.

Kaynak:nasilbulundu.com

Yorumlar (1)

Pabuç 5 Yıl Önce

İşime yaradı

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.