Optik Gazete

Gözdeki Lens Abdest ve Gusle Engel mi?

Gündem

Diyanet’ten kontak lens için net açıklama

Gözdeki Lens Abdest ve Gusle Engel mi? Diyanet’ten Net Açıklama

Kontak lens kullananların merak ettiği “abdest ve gusülde lens engel olur mu?” sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu açık ve net cevap verdi.

Kontakt lens kullanan vatandaşların ibadet öncesinde en çok tereddüt yaşadığı konulardan biri, lensin abdest ve gusle engel olup olmadığı meselesi oluyor.

Bu konuda yıllardır sorulan soruya, Din İşleri Yüksek Kurulu daha önce yayımladığı fetva ile açıklık getirdi.

Gözün İç Kısmını Yıkamak Farz mı?

Fıkhi kaynaklara göre, abdest ve gusülde gözün iç kısmını yıkamak farz değildir. Bunun temel gerekçesi ise gözün içinin yıkanmasının kişiye zorluk vermesi ve sağlık açısından zarar ihtimali taşımasıdır.

Fıkhi Dayanaklar Ne Diyor?

Kaynaklarda yer alan bilgilere göre, gözün iç kısmının yıkanmasının meşakkatli olduğu ve bu durumun göz sağlığına zarar verebileceği ifade edilmektedir. Bu nedenle gözün içi, abdest ve guslün farzları arasında sayılmamıştır.

“Gusülde ve abdestte gözün iç kısmını yıkamak farz değildir. Zira gözlerin iç kısmını yıkamakta meşakkat vardır. Ayrıca bu durum gözlere zarar da verebilir.” (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/7, 11)

Kontak Lens Gusle ve Abdeste Engel Olur mu?

Bu açıklamalar doğrultusunda, gözde bulunan kontak lensin abdeste ve gusle engel olmadığı açıkça belirtilmiştir. Çünkü lens, yıkanması farz olmayan bir bölgede bulunmaktadır ve ibadetin geçerliliğini etkilememektedir.

Gözdeki Lensin Abdest ve Gusle Etkisi

  • Gözün İç Kısmının Hükmü: İslam hukukuna göre abdest ve gusülde yıkanması farz olan yerler, vücudun dış yüzeyidir. Gözün iç kısmı, ağız ve burun içi gibi "batın" (iç kısım) kabul edildiği için yıkanması farz değildir.
  • Meşakkat ve Zarar Faktörü: Göz kapaklarının altını yıkamaya çalışmak hem uygulama açısından zordur (meşakkat) hem de sabun veya suyun doğrudan temasıyla göz sağlığına zarar verebilir. Fıkıh kuralları gereği, kişiye zarar verecek uygulamalar ibadet kapsamında zorunlu tutulmaz.

  • Lensin Konumu: Lens, gözün kornea tabakasının üzerine, yani yıkanması zorunlu olmayan bölgeye yerleştirilir. Bu nedenle suyun lensin altına geçmemesi, abdestin veya guslün geçerliliğine halel getirmez.
  • Tıbbi Gereklilik ve Estetik Ayrımı: Fıkhi açıdan lensin görme bozukluğu için (tıbbi) veya renk değişimi için (estetik) takılması sonucu değiştirmez. Her iki durumda da lens gözün "iç" kısmında sayıldığı için engel teşkil etmez.
  • Diyanet ve İcma Görüşü: Din İşleri Yüksek Kurulu'nun da belirttiği üzere, abdest ve gusül sırasında lenslerin çıkarılması gerekmez. Bu durum, günümüz İslam alimlerinin üzerinde ittifak ettiği bir konudur.

Kaynak: www.gencgazete.net

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.