Optik Gazete

Düşük Tansiyon Bulanık Görmeye Neden Olabilir mi?

Gündem

Düşük tansiyon nasıl bulanık görmeye neden olur?

Düşük Tansiyon Bulanık Görmeye Neden Olabilir mi?

Düşük tansiyon çoğu insan için genellikle iyi bir şeydir. Düşük tansiyonunuz varsa, sistolik basıncınız 120'den az ve diyastolik basıncınız 80'den (120/80) azdır. Ancak kan basıncınız çok düşük bir noktaya ulaşabilir. Bu meydana geldiğinde, doktorların hipotansiyon dediği bir durumla karşılaşırsınız.

Düşük tansiyonun nedenleri tıbbi rahatsızlıklardan kronik dehidrasyona kadar değişebilir. Düşük tansiyonun yaygın belirtileri şunlardır:

  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Tükenmişlik
  • Konsantrasyon eksikliği

Düşük tansiyonun bir diğer belirtisi ise bulanık görmedir. Diğer semptomlarla birlikte bulanık görme yaşarsanız, göz hekiminizle mutlaka bir göz muayenesi planlamalısınız.

Düşük Tansiyon Nedir?

Düşük tansiyon veya hipotansiyon, kan basıncınız sürekli olarak 90/60'ın altına düştüğünde ortaya çıkar. Hiçbir belirti göstermeyen kronik düşük tansiyon nadiren ciddidir. Ancak kan basıncı aniden düştüğünde ve beyniniz yeterli miktarda kan alamadığında sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Baş dönmesine neden olabilir.

Kan basıncındaki ani düşüşler çoğunlukla yatarken veya oturma pozisyonundan ayakta dururken meydana gelir. Bu tür düşük tansiyon, postüral veya ortostatik hipotansiyon olarak bilinir. Uzun süre ayakta durduğunuzda başka bir düşük tansiyon türü ortaya çıkabilir.

Düşük Kan Basıncına Neden Olan Nedir?

Doktorlar düşük tansiyonun nedenini her zaman tam olarak belirleyemezler. Yapamamalarının nedenlerinden biri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli olası nedenlerin olmasıdır

Gebelik

Kan damarı genişlemesi

Hormonlar

Kan damarı genişlemesi

İlaçlar

Isı bitkinliği

Kalp yetmezliği

Sıcak çarpması

Kalp aritmisi

Karaciğer hastalığı

Düşük Tansiyon Görmeyi Nasıl Etkiler?

Düşük tansiyondan kaynaklanabilecek durumlardan biri de bulanık görmedir. Düşük tansiyon nasıl bulanık görmeye neden olur? Bu durum, optik sinirin ön kısmını besleyen kan damarlarındaki dolaşımın zayıf olması nedeniyle ortaya çıkar. Optik sinir, beyni göze bağlayan ve milyonlarca sinir lifi ve kan damarını taşıyan kablodur.

Bulanık görme, optik siniri besleyen bir kan damarının tamamen tıkanmasından kaynaklanabilse de, daha yaygın olarak dokudaki basınç veya perfüzyon eksikliğinden kaynaklanır. Kan basıncı göz basıncına göre değişebilir ve normal kan akışı azalır. Düşük tansiyon nedeniyle görme sinirinin besin ve oksijen beslemesi durursa sinir dokusu zarar görür ve kaybolur. Bu, görme kaybı veya bulanık görme ile sonuçlanır.

Düşük Tansiyon, Dehidrasyon ve Bulanık Görme

Bulanık görmenin sıklıkla gözden kaçan bir nedeni dehidrasyondur. Ciddi derecede susuz kaldığınızda kan basıncınız düşer ve baş dönmesine neden olur. Beyin yeterli oksijen alamayabilir.

Sodyum ve potasyum gibi önemli elektrolitlerin seviyeleri de dehidrasyon nedeniyle düşebilir. Elektrolitler elektrik sinyallerini vücudun her yerine aktarır. Seviyeler çok düşük olursa sinyal aktarımı anormal hale gelir.

Düşük tansiyon ve dehidrasyona bağlı elektrolit dengesizliğinin birleşimi bulanık görmeye neden olabilir. Aynı anda bulanık görme, baş dönmesi ve baş ağrısı yaşıyorsanız su alımınızı artırın ve bir göz doktoruna muayene randevusu alın.

Kaynak: www.gulfcoastvisioncenter.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.