Optik Gazete

Bulanık Görme Nedenleri Nelerdir?

Gündem

Bulanık görme, görme keskinliği kaybıdır ve nesnelerin odak olmaksızın bulanık görünmesine neden olur. Bulanık görme her iki gözü de etkileyebilir, ancak bazı insanlar sadece bir gözünde bulanık görme yaşarlar.

Bulanık Görme Nedenleri Nelerdir?
Bulanık görme ile ilgili birincil nedenler, miyopluk, hipermetropluk ve astigmat- veya presbiyopi (yakını iyi görememe) gibi göz hastalıklarıdır. Bunların dışında bulanık görme, potansiyel olarak görme tehlikesi olan bir göz hastalığı veya nörolojik bozukluk da dahil olmak üzere daha ciddi sorunların bir belirtisi de olabilir.

Nesnelerin net olarak görülemediği veya “puslu” göründüğü durum ise genellikle bulanık görme ile karıştırılır. Puslu görme genellikle katarakt gibi belirli görme durumunun bir belirtisidir, ancak bulanık ve puslu görüş her ikisi de ciddi bir göz probleminin belirtileri olabilir.

Devam eden bulanık görme, ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir ve bu durum devam ettiğinde hemen bir doktora görünmeniz gerekir. Göz doktorları, muayene esnasında bulanık görüşünüzün boyutunu ölçebilir, belirli göz testi testleri ve kapsamlı bir göz taraması ile nedenini belirleyebilir.

Bulanık Görme Hangi Durumlarda Oluşabilir?
Miyop: Tek gözde veya her iki gözde bulanık görmenin bir belirtisi olan miyopluk, şaşılık, göz yorgunluğu ve baş ağrıları ile birlikte olabilir. Miyopluk en yaygın göz hastalıklarındandır ve belli mesafedeki nesnelerin bulanıklaşmasına neden olur.

Hipermetrop: Hipermetropluktan gelen bulanık görme, uzaktaki nesnelerin net bir şekilde görülebildiği, ancak gözlerinizin yakın nesnelere düzgün bir şekilde odaklanamadığı veya beklenmeyen göz yorgunluğuna neden olur. Şiddetli hipermetropluk durumlarında, uzaktaki nesneler bile bulanık görünebilir.
Astigmat: Tüm mesafelerde bulanık görme genellikle astigmatın bir belirtisidir. Bir tür kırılma hatası olan astigmat genellikle düzensiz şekilli bir korneadan kaynaklanır.

Astigmat ile nesneler, gözlemlenen nesnenin, gören kişinin gözüne ne kadar uzak olduğuna bakılmaksızın, net görüş sağlamak için retina üzerinde tek bir odak noktasına gelemediği için bulanık görme oluşur.

Presbiyopi: 40 yaşın üzerindeyseniz ve bir gazete ya da başka bir küçük yazı okurken yazıları bulanık görüyorsanız bu durum presbiyopinin başlangıcından kaynaklanıyor olabilir. Presbiyopinin belirtileri, hipermetrop ile benzerdir bulanık görme, okuma sırasında göz yorgunluğu). Presbiyopi, görme kaybından ziyade göz içindeki merceğin sertleşmesi nedeniyle yakın nesnelere odaklanma yeteneğinin kaybedilmesidir.

Kronik Göz Kuruluğu: Kuru göz sendromu gözlerinizi bulanık bir görüş de dâhil olmak üzere çeşitli şekillerde etkileyebilir. Yapay gözyaşları (kayganlaştırıcı göz damlaları) yardımcı olabilirken, daha aşırı kuru gözlerin, gözün kaygan ve sağlıklı kalmasını sağlamak için reçeteli ilaçlara tedaviye ihtiyacı olabilir.

Gebelik: Hamilelik sırasında bulanık görme yaygındır ve bazen buna çift görme (diplopi) eşlik eder. Hormonal değişiklikler, kornealarınızın şeklini ve kalınlığını değiştirerek görüşünüzün bulanıklaşmasına neden olabilir. Kuru gözler de hamile kadınlarda yaygındır ve bulanık görmeye neden olabilir. Gebelikte sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biri olan görme bozukluğunu her zaman doktorunuza bildirmelisiniz. Bulanık görme her zaman ciddi olmasa da, bazı durumlarda gestasyonel diyabetin veya yüksek tansiyonun bir göstergesi olabilir.
 
Kaynak: Aktüelbilgiler
 

Yorumlar (23)

Ferhat 4 Yıl Önce

Gözüme capak gitti acilde aldılar igne ile gözüm şuan bulanık görüyor agrıyor ve şişti

Mehmet 5 Yıl Önce

Yazdıklarınız aynen bende var doktora gitim yakın güzlük verdi ama biraz daha artmaya başladı ne yapmam gerekiyor lütfen teşekürşer

Optik Gazete 5 Yıl Önce

Sayın Mehmet bey, tekrar göz hekimine müracaat ederek durumu anlatmanız gerekir, göz hekiminiz gereken tedavi yöntemini uygulayacaktır, sağlıklı günler dileriz.

Yeşim 5 Yıl Önce

Buğün sabah uyandığımda 5 dakika boyunca bulanık gördüm ara ara devam etti bulanıklık başımda çok ağrıyor

Necmiye 5 Yıl Önce

Bendede bulanik gorme oluyor insanlarin yüzüne baktigimda gozlerini farklı yerde goruyom ağrı kesici icince 10 dk sonra geciyor bulaniklik

merve 5 Yıl Önce

güzel geniş

medine 5 Yıl Önce

göz iyi değil

Şevval 5 Yıl Önce

2 haftadır ağrıyor hangi bölüm e gitcen acaba

Zeynep 5 Yıl Önce

Benımde sabah 5 Dk bulanık gördü agrı yok

Esra 5 Yıl Önce

İstediğim zaman gözlerimin bulanık görmesini sağlayabiliyorum.

sener 5 Yıl Önce

aynı bende var yandık

Gulten 4 Yıl Önce

Gözlerim bir anlık bulanık görmeye başladı hec olmamiwdi sebebi ne ola bilir

Emre 4 Yıl Önce

Sadece sol gözüm bulanık görüyor bu neyin belirtisidir ?

Celal ünal 4 Yıl Önce

Ben bu bulanık görmeyi gitmediğim doktor kalmadı yine bir sonuç alamadım aynı araba farı gibi sabah 10 da başlıyor kısa devrede saat 5 veya 6 gibi uzunlar yanmaya başlıyor ondan sonra cam gibi görüyorum ben ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olun 0532277... arayın 15 yıldır böyle yaşıyorum

Murat ORAL 4 Yıl Önce

Benim problemim bir yada iki ayda yada senede iki üç kere gözüm yavaş yavaş soldan gelen yada sağdan gelen bulanıklık 15 dakika bir zaman içinde görüşümü nokta kadar bırakarak etrafı komple bulanık hale geliyor bu nöbet yaklaşık yarim saat sürüyor bittikten sonra ise basimda kimi zaman bi karıncalanma ile gelen bi ağrı oluyor. Bu nasıl birseyin belirtisi nasıl yorumlayabilirsiniz?

Tuğba Nur 4 Yıl Önce

Bende hipermetrop ve astigmat var ama dereceleri 0.5 arada bir iki gözümde de oluyor ama aynı anda değil full bulanık görüyorum o gözümle derecesi yükselmiş olabilir mi?

Emine 4 Yıl Önce

Ben bir haftadır bulanık görüyorum ağrım felan yok her hangi bir yerimde ama baş dönmem oluyor

Emine 4 Yıl Önce

Yakını iyi görüyorum uzagigi goremiyom bulanik

Birol karataş 4 Yıl Önce

Yazıları okuya mıyom bulanık görüyom sayıları catal goruyom

Yeliz 4 Yıl Önce

Kitap okuyunca tel.Bakinca 15 dakika sonra sadece sag gözun bulanik göruyor.Birakiyorum geçiyor ama okumaya baslayinca yine basliyor.Bu yuzden Odaklanamiyorum.Nedendir acaba ne yapmaliyim.Birde yoruldugunu hissediyorum

HtzjIg 4 Yıl Önce

Sağolsun

Dilan 4 Yıl Önce

Gözüm 2bucuk derece bozuk bulanik görüyorum yakinla uzagi göremiyorum göz bebegim küçülmüş agri sizi yanma batma çok Üstüne goz alerjimde war gözlerim cok yorgun donuk görülüyor ne yapmaliyim canli parlak görülmesi için

Abdurrahman akinci 3 Yıl Önce

Hocam benim ben 35 yasindayim sol gozum 10 yildir hem yakini hem uzagi bulanik goruyor doktora gittim goz bebegin kucukken kaymis dedi lazer amaliyati olman gerek ama tam duzelmez eskusinden iyi gorursun dedi devlet bu amaliyati yapmiyormus ben hatayliyim bu amaliyat adanada oluyormus sizce nekafar bir ucret oderim hocam lutfen cvblarmisiniz tesekkur ederim

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.