Uzun Saatler Süren Uçuşlarda Gözlere Dikkat!

Kıtalar arası, yani uzun saatler süren “uçak yolculuğu” denilince akla ilk olarak “jetlag” ve bacak damarlarında tıkanıklıklar gibi sorunlar geliyor.

Uzun Saatler Süren Uçuşlarda Gözlere Dikkat!
28 Temmuz 2015 Salı 16:52


Oysa gelişebilecek önemli bir problem daha var ki, görme kaybına yol bile açabiliyor, üstelik kalıcı olarak! Bu hastalığın adı, halk arasında “glokom krizi” olarak bilinen “akut açı kapanması glokomu”. Ağrılı kırmızı gözle ortaya çıkan ve daha çok hipermetrop kişilerde görülen glokom krizi, zamanında tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybına neden olabiliyor. Bu krize yol açan etkenlerden biri ise yolculuk sırasında “loş http://img3.mynet.com/1x1/grey.gifışık ortamında” kitap okuyarak gözleri zorlamak!


Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi, bu nedenle risk faktörlerine sahip olan kişilerin, glokom krizini önlemek için kıtalar arası yolculuk öncesinde göz hekimine başvurmalarının ve korunma amacıyla göz damlası kullanmalarının son derece önemli olduğu uyarısında bulunuyor.

Gözde ciddi ağrı, kızarıklık ve bulanıklık oluşuyor.

Glokom krizi; göz içi sıvının devir daiminde ani bir blokaj oluştuğunda göz içi basıncının çok şiddetli ve çok yüksek rakamlara çıkması nedeniyle gelişiyor. Kriz sırasında hasta gözünde aniden gelişen şiddetli bir ağrı, kızarıklık ile kornea denilen saydam tabakadaki bulanıklık ve ödeme bağlı olarak görmede ciddi bulanıklık yakınmasıyla acile başvuruyor. Bu tabloda göze topikal damla ve sistemik tedavi yöntemleriyle acil olarak müdahale edilmesi gerekiyor, aksi halde kalıcı körlük gelişebiliyor. Eğer bu durum uçuş sırasında olursa göz bebeğini küçültmeye yönelik damla tedavisi uygulanması göz sağlığı için büyük önem taşıyor.


Loş ışık ortamında kitap okumayın…

Özellikle 6-12 saat gibi uzun süren kıtalar arası yolculuk yapan kişilerde glokom krizine sık rastlanıldığı, İngiltere’de iki farklı hastanenin göz enstitülerinin ortaklaşa sunduğu bir vaka serisi çalışmasıyla da bilimsel olarak kanıtlandı. Bu çalışmaya göre; kıtalar arası yolculuk yapan kişilerde biyolojik ritmin değişimi sonucu uykusuzluk problemi yaşanıyor. Uyku düzeni bozulan ve bu süreci loş ışık http://img3.mynet.com/1x1/grey.gif

ortamında kitap okuyarak geçiren hipermetrop kişilerde gözün yorulması sonucu glokom krizi gelişebiliyor. Bu nedenle uzmanlar açı kapanması glokomuna yatkın göz yapısına sahip kişilerin uçuş öncesinde krizi önlemek için göz damlası kullanmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Göz kaybını önlemek için erken müdahale şart!

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Dr. Ali Rıza Cenk Celebi, açı kapanması glokomunun tedavisinin zaman kaybetmeden başlanması gerektiği uyarısında bulunuyor. Aksi halde göz sinirlerinde kalıcı harabiyet ve bunun sonucunda görme alanı kayıpları oluşabiliyor. “Tedavide zaman kaybetmeden geçici olarak göz içi sıvısının üretiminin azaltılması ve göz bebeğinin küçültülerek iris kökünün açı bölgesinden uzaklaştırılması hedefleniyor.” diyen Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi sözlerine şöyle devam ediyor: “ Bunun için de öncelikle damla tedavisi uygulanıyor. Sistemik tedavi nedeniyle de hastanın hastaneye yatışı gerekiyor. Hastaların glokom kriziyle karşılaşmalarını önlemek için ayrıca göz hekimi tarafından koruyucu gözün iris dokusuna lazer ile drenaj yolu açılması da yapılıyor. Bu lazer uygulaması poliklinik şartlarında, damla anestezi altında ve ağrısız olarak yaklaşık 15 dakika süren bir işlemle kolaylıkla yapılabiliyor.



Çocuk ve ileri yaş grubunu da tehdit ediyor!

Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi, glokom krizinin aynı zamanda çocukları ve ileri yaş grubundaki kişileri de tehdit ettiği uyarısında bulunarak risk altındaki kişileri söyle sıralıyor: “Glokom krizi yüksek hipermetrop kişilerde daha sık yaşanmakla birlikte, ayrıca yeterli tedavi görmemiş üveit hastalığı olan ileri yaştaki kişilerde de gelişebiliyor. Gözde dar açı bölgesine sahip olan veya doğumsal açı bölgesi anormalliği bulunan çocuklarda da glokom krizi görülebiliyor. Bunların yanı sıra göze gelen travma öyküsüne sahip olmak veya antikolinerjik özelliğe sahip bazı ilaçlar ya da çeşitli psikiyatrik ilaçların uzun süreli kullanımı da glokom krizini tetikleyebiliyor “

Kaynak: mynet.com

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.