Türk bilim adamları lenslerin ömrünü uzatan sıvı buldu

Lens kullananlara iyi haber, lens ömrü özel antibakteriyel sıvıyla uzatıldı

Türk bilim adamları lenslerin ömrünü uzatan sıvı buldu
11 Ağustos 2016 Perşembe 10:44

Lenslerin hayat süresi antibakteriyel sıvıyla uzatıldı

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç ve ekibi doğrultusunda tasarlanan antibakteriyel sıvıyla günlük bakım gerektiren lens ve göz protezlerinin kullanım süresi 2 aya kadar uzatılabiliyor.

Arpaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lens ve göz protezlerinin günlük yaşamda sık sarfedilen ürünler olduğunu ifade etti.

Genellikle göz protezlerinin günlük bakım gerektirdiğini ve kullanım süresi dolduktan sonra dezenfekte edilmesi gerektiğini dile getiren Arpaç, “Biz bu ürünlerin yüzeyinin antibakteriyel bir sıvıyla kaplanmasını sağladık. Bu şekilde bu protezi sıklıkla çıkarmaya lüzum kalmıyor. Bu ürün vasıtası ile protezlerin 4 haftaya kadar hiç çıkarılmadan kullanılabilme olanağı oluştu.” diyerek konuşmasını belirtti.

Prof. Dr. Arpaç, “Günlük sarfedilen lensler bir vakit sonra çöpe atılıyor, uzun süre kullanıldığında çıkartılarak dezenfekte edilmek zorunda kalınıyordu. Zira uzun süre kullanılan lensler göz bölümünde bakteri oluşmasına sebep oluyor. Bu cins lenslerde antibakteriyel maddeyle kaplanıldığında 1-2 ay hiç dezenfekte edilmeden kullanılabilecek. Bu şekilde göz dezenfekte olarak mikrop kapması önlenmiş oluyor” diye konuştu.

Antalya Teknokent’teki şirketleri aracılığı ile ürünün patentinin alındığını da kaydeden Arpaç, seri üretime geçilmesi için çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.


Kaynak : habercisiz.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.